Bruker du privatbilen aktivt i jobbsammenheng?
I fjor uttalte parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad at det ikke var aktuelt å sitte i en regjering som øker bensinpris til 20 kroner per liter. For en uke siden skjøt drivstoffprisene opp, og vantro bilister kunne ikke annet enn å dra seg i håret når de stod ved pumpene og så totalsummen for å fylle opp tanken lyse mot dem. Enkelte steder i landet bikket prisen for 1 liter diesel 27 kroner og marerittet stopper dessverre ikke der. Drivstoffprisene er styrt av oljepris og sanksjonene mot russisk energi ga oljeprisen et dytt opp mot 130 kroner fatet. Hvis ytterligere nasjoner bestemmer seg for å følge USAs og Storbritannias sanksjoner kan vi se en oljepris de færreste ville våget å drømt om. Bilistene kan grøsse når ekspertene spår en bensinpris på over 30 kroner literen. Familier som har planlagt en bilferie i Norge kan legge til noen tusenlapper i drivstoffbudsjettet, og en fullpakket bil til påskefjellet kan plutselig bli et større pengesluk enn forventet. Ved en dieselpris på 25 kroner literen vil omtrent 40 prosent av denne kosten være avgifter, det er noe å tenke på når man kjører i kolonne over fjellet.
Hva med dem som bruker privatbilen i jobbsammenheng? Prisen på drivstoff har en direkte innvirkning på inntjeningen til arbeidstakeren og hvis prisen skal komme opp mot enkeltes spådommer går utgiftene for å bruke privatbilen opp med over 30 % på kortsikt. Tall hentet fra SSB viser, at bilister på norske veier i Mars 2012 betalte i snitt 15,1 kr per liter bensin og 13,5 kroner per liter diesel. Hvis spådommene treffer vil det utgjør en dobling av drivstoffutgiftene for bilistene fra 2012 nivåene.
Satsene på kilometergodtgjørelsen har så å si stått på stedet hvil, mens drivstoff utgiftene har fortsatt opp jevnt og trutt.
Espen - 15 års erfaring fra salg Tweet
Hvordan har det så gått med statens satser på kjøregodtgjørelse? For ti år siden jublet bilistene da satsen på godtgjørelse per kilometer økte fra 3,65 kroner i 2011 til 3,90 kroner per kilometer (inntil 10 000 Km/året) i 2012. Siden den gang har det vært færre grunner til å sprette champagnen. I dag er kjøregodtgjørelsen på beskjedne 4,03 kroner per kilometer, hvor de siste 53 ørene er skattepliktige, ifølge Skatteetatens hjemmesider. Mens godtgjørelsene har parkert seg på beskjedne nivåer, har prisene på drivstoff krøpet opp mot, og forbi den magiske 20 kroner per liter grensen. En grense Senterpartiet aldri ville tolerere.

Espen 31 år, har tidligere jobbet 15 år som selger og i den forbindelse brukte han i 11 av disse privatbil i arbeidssammenheng. Da han begynte som selger var statens satser på 3,65 kroner per kilometer. Da 2011 ble til 2012, steg satsen med 8%, men siden har satsen gått tilnærmet horisontalt.
Hvor lenge har du brukt privatbilen i jobbsammenheng?
-Jeg begynte som selger i 2007, men har siden 2011 brukt min private bil til jobben.
Med økende utgifter og Statens satser for kjøregodtgjørelse som nærmest har stått stille de siste 10 årene, det må vel merkes på lommeboken?
–Ja. Det er klart det merkes. Når drivstoffprisene er på slike nivåer som i dag har jeg utgifter utover det som dekkes av kjøregodtgjørelsen. Da merkes det på bunnlinjen i privatøkonomien.
Hva mener du regjeringen skal gjøre med kjøregodtgjørelsen og drivstoffprisene?
-Det er på høy tid at satsen for kjøregodtgjørelse justeres opp. Særlig med tanke på den drastiske prisøkningen i drivstoffpriser vi opplever nå. Men det skulle vært gjort tidligere da prisene har steget jevnt og trutt også før dette.

Ved en dieselpris på 25 kroner per liter, så er 40 prosent avgifter. Regjeringen kunne vel brukt litt av økte inntekter i form av avgifter til å øke kjøregodtgjørelsen?
-Ja, helt klart. Når prisene øker så drastisk som vi ser nå, er jo avgiftene det man må se på. Dette kan selvsagt brukes til å øke satsen for kjøregodtgjørelse. Men jeg tenker litt også på hardt pressede bransjer som drosje- og logistikk. Dette er bransjer som allerede har pressede marginer og bransjer som går igjennom tøffe tider nå.
Skal det være slik at en ansatt må påregne økende utgifter for å utføre sitt arbeid?
Espen - 15 års erfaring fra salg Tweet
Investornytt tok kontakt med Kommunal- og distriktsdepartementet for en kommentar på misforholdet mellom kostnader ved bruk av privatbil og stillestående, lave satser. Avdelingsdirektør, Ragnar Ihle Bøhn sa følgende på Investornytts henvendelse:
Satsene for kilometergodtgjørelse baserer seg på informasjon om kostnader ved bilhold fra Opplysningsrådet for veitrafikk (OVF). Satsene er et resultat av forhandlinger mellom kommunal- og distriktsdepartementet og hovedsammenslutningene i staten. Kilometergodtgjørelsen skal dekke de reelle merkostnadene en arbeidstaker har ved å benytte sin private bil i tjeneste for arbeidsgiver. Satsene blir regulert gjennom årlige forhandlinger." Dagens avtale ble inngått 10. februar i år og er gitt virkning fra 1. januar 2022. Satsene er for statens ansatte og er forhandlet på vegne av disse. Privat og kommunal sektor står fritt til å benytte dem eller kompensere bruk av egen bil på annen måte.
Ragnar Ihle Bøhn. Avdelingsdirektør, Kommunal- og distriktsdepartementet
