Jakten på sunne penger
I en verden uten renter og med fem prosent inflasjon leter investorene desperat etter plasseringer som beskytter dem mot tap av kjøpekraft. Er kryptovalutaer løsningen?
Få aktivaklasser har gitt høyere avkastning enn kryptovaluta de siste ti årene. Superprofitten gjenspeiler at utslagene blir store når noe er på et tidlig stadium i adopsjonssyklusen. Fortsatt er adopsjonen på et lavt nivå, og dette tilkjennegir at nye oppgangsbølger kan komme.
Fremover heller jeg imidlertid mot at «stock picking» blir vel så viktig som å treffe på den generelle markedsretningen. For første gang på ti år er det duket for et tronskifte.
Disrupsjonsrisiko
Bitcoin var først ute og har lenge dominert kryptovalutamarkedet. Markedslederskap i industrier som er i en tidlig vekstfase og hvor teknologien endrer seg raskt, er imidlertid ofte vanskelig å opprettholde.
Historien er full av eksempler på «first movers» som feilet. Tenk Yahoo innen internettsøk, Netscape innen nettlesere og Nokia innen mobiltelefoner.
Bitcoins problem er todelt. For det første er innovasjonstakten lavere enn hos konkurrentene. Dernest slår ethereum allerede i dag bitcoin på alle relevante målekriterier med unntak av markedsverdi. Her kan nevnes kapasitet, bruksområder og adopsjon.
Det er følgelig gode muligheter for at ethereum snart overtar ledertrøya. Et sådan regimeskifte kan kapitaliseres på gjennom å shorte bitcoin og gå long ethereum i futuresmarkedet.
Større oppdatering
Hovedrisikoen er at ethereum selv disrupteres av en ny og mer moderne kryptovaluta. Dette kan skje om den planlagte stor-oppgraderingen av nettverket feiler eller blir forsinket. Ethereum skal i løpet av de neste tolv månedene bytte kjerneteknologi fra PoW til PoS og i tillegg introdusere lag 2-løsninger.
Dette skal både redusere strømforbruket med 99,95 prosent, men også øke kapasiteten til opp mot 100.000 transaksjoner per sekund. Til sammenligning prosesserer VISA i snitt 2.000 transaksjoner per sekund.
Problemet til ethereum-rivalene er at de foreløpig kun har en marginal adopsjon, og nettverkseffekter er åpenbart viktige på dette området.
Sunne penger
Det er flere grunner til at smarte hoder som Elon Musk og Kjell Inge Røkke interesserer seg for kryptovaluta. En grunn er at blockchain representerer det neste naturlige steget innen digitaliseringen av penger.
En annen er at kryptovalutaer kan være «sunnere» enn sentralbank-penger. Det som gir euro og dollar sin verdi, er at myndighetene har skapt en kunstig knapphet.
Gjennom corona-krisen har vi imidlertid sett en monetær ekspansjon uten sidestykke. Faren er at dette vil etterfølges av en betydelig inflatorisk kostnad i årene fremover. I stedet for å la politikere og staten styre pengemengden, er det kanskje bedre å overlate dette til transparente og verifiserbare algoritmer og datamaskiner?
Spesielt i utviklingsland går det gjerne galt når politikerne kontrollerer seddelpressen. Resultatet er ofte en uansvarlig og populistisk overbudspolitikk finansiert av pengetrykking. Den langsiktige samfunnsøkonomiske kostnaden er betydelig.
Hvem tør for eksempel investere i Nigeria hvor myndighetene holder den offisielle valutakursen kunstig høy for å kamuflere pengetrykkingen sin eller Venezuela hvor prisene må justeres daglig for å holde tritt med inflasjonen?
Vanskelig balansegang
Dagens private kryptovalutaer har imidlertid en kritisk akilleshæl, nemlig risikoen for at de brukes av kriminelle. Et eksempel er «ransomware»-epidemien som finansieres av løsepenger betalt i kryptovaluta.
Skal private kryptovalutaer overleve på sikt, må de trolig gi opp noe av sin anonymitet og desentralisering slik at de ikke kan understøtte kriminalitet. Hvis ikke, er det bare et spørsmål om tid før justismyndighetene slår hardt ned på dem.
Lanseringen av Facebook sin egen kryptovaluta, diem, mot slutten av året er i så måte spennende. Denne bygges i tråd med det amerikanske finansdepartementet sine krav til bekjempelse av hvitvasking og kriminalitet.
Blir diem en suksess, kan det både sende Facebook-aksjen til nye høyder, men også markere startskuddet for masseadopsjon av blockchain-teknologien og kryptovalutaer.
Byggma inn
Byggma-aksjen har falt med over en tredjedel siden meldingen om at hovedaksjonær vurderer nedsalg ble sluppet. På dagens nivå fremstår aksjen som billig med en 2021-P/E på 15-tallet.
Enten nedsalget gjennomføres eller avlyses, ligger det an til kursoppgang i etterkant. Dette sikrer Byggma plass i Dovre-porteføljen denne uken.
Dovre-porteføljen
- BW Offshore
- Flex LNG
- Aker BP
- Norske Skog
- Axactor
- Byggma
Inn: Byggma
Ut: BRAbank