Donald Trump åpnet børshandelen på New York-børsen torsdag, og markerte en ny æra for amerikansk kapitalisme. Optimismen i det amerikanske næringslivet står i skarp kontrast til stagnasjonen i Europa, selv om både S&P 500 og Nasdaq trekker seg tilbake fra rekordnivåer torsdag.
Donald Trump gjestet New York-børsen for å ringe inn en ny ære i amerikansk kapitalisme. Til jubelrop “USA, USA” fra det som er igjen av tradere på gulvet, åpnet republikkens blivende president børshandelen, flankert av medlemmer av sin kommende regjering og et kobbel av toppsjefer i ledende amerikanske selskaper. Det er første gangen en amerikansk president har ringt i bjellen på Wall Street siden Ronald Reagan i 1985.
Optimismen som råder i amerikansk næringsliv i kjølvannet av Trumps valgseier, står i sterk kontrast til stagnasjonen i Europa – som ble understreket av et nytt rentekutt fra Den europeiske sentralbanken torsdag og et dobbelt kutt fra den sveitsiske nasjonalbanken.
Til forskjell fra 2016 har Donald Trump denne gang Wall Street med seg, ikke mot seg. Til og med Goldman Sachs-sjef David Solomon samt sjefen av Citigroup var å finne ved Trumps side på børsgulvet torsdag. I tillegg til Trumps utpekte finansminister, Wall Street-veteran Scott Bessent.
Paradigmeskifte for amerikansk næringsliv: fra sydende forakt under Biden til pro-business med Trump
I Trumps ensemble var også den frittalende forvalteren Bill Ackman, som i likhet med Elon Musk har tatt steget over fra demokratene til republikanernes rekker, og stilt seg til rådighet for departementet for regjeringseffektivitet under Trump. En annen tidligere demokrat som nå sier han har tilbragt halvparten av tiden sin etter Trumps valgseier på Mar-a-Lago er venturekapitalist Marc Andreessen, Silicon Valleys største investor i kryptoøkonomien.
Til CNBC svarte Trump bekreftende på at hans administrasjon vil opprette noen form for strategisk Bitcoin-reserve og “will do great things for crypto”. Det gav drahjelp til bitcoinprisen, som klatret over $102 500 torsdag ettermiddag, før kursen trakk seg tilbake under $100 000 utover kvelden.
For Andreessen representerer valget en Trump en ny morgen for amerikansk næringsliv, og et velkomment paradigmeskifte fra Biden-administrasjonens «sydende forakt» for teknologi, AI, krypto og oppstartsbedrifter i Amerika.

S&P 500 og Nasdaq faller tilbake fra rekordnivåer, markedet mangler bredde
Trumps gjestevisitt var dog ikke nok til å løfte Wall Street til nye rekorder på torsdag. Tvert imot trakk indeksene seg tilbake fra onsdagens toppnoteringer. S&P 500 sluttet ned en halv prosent på 6 051,25 poeng. Dow Jones Industrial Average falt også en halv prosent til 43 914,12, og Nasdaq Composite endte ned 0,7%. Til 19 902,84, poeng.
Apple steg 0,59% til $247,96, og nærmer seg fire billioner dollar i markedsverdi med stormskritt. Men iPhone-produsenten var den eneste av teknologigigantene som endte i pluss, i tillegg til Microsoft, som steg marginale 0,13% til $449,56. Alphabet falt 1,56% til $193,63, Amazon falt 0,55% til $228,97, Meta var ned 0,28% til $630,79, Tesla sank 1,65% til $418,10, og NVIDIA korrigerte ned 1,44% til $137,34.
Teknologimoguler og tidligere fiender søker fred med Trump
Torsdagens handelsøkt belyste som sådan utfordringen til det amerikanske aksjemarkedet. Det har blitt et veldig topptungt marked. Når de store teknologiaksjene ikke stiger, blir det veldig vanskelig for markedet som helhet. De amerikanske indeksene, både S&P 500 og Nasdaq, har blitt ekstremt avhengig av “The Magnificent Seven”, som har stått for mesteparten av avkastningen og som har stadig tyngre vekting i indeksene. Det er ingen bredde i markedet.
Det er en risiko Trump bør være bevisst. Da han bruker utviklingen til aksjemarkedet som scorekort for sitt presidentskap – på godt og vondt. Og da han har feidet med flere av toppsjefene i Mag 7-selskapene, deriblant Facebooks Mark Zuckerberg og Amazons Jeff Bezos. De to har dog begge rakt ut olivenblader til Mar-a-Lago. Zuckerberg gjestet det hvite hus i sør for middag med Trump i slutten av november og har donert en million dollar til Trumps innsettelsesfond. Bezos er invitert til middag neste uke, kunne Trump bekrefte, etter hans forsonende uttalelser under New York Times DealBook-konferanse forrige uke. Og nå har det kommet frem at Amazon-grunnleggeren matcher Zucks donasjon.

Broadcom surfer på AI-bølge
Broadacom var ned med 1,4% i ordinær handel, men suser opp 14% i etterhandelen, etter fremleggelse av selskapets kvartalsrapport. Brikkeprodusenten så omsetningen i fjerde kvartal (i sitt avvikende regnsksapsår) vokse 51% år over år til 14,05 milliarder dollar, omtrent i tråd med analytikerens konsensus. Nettoresultatet landet på 4,32 milliarder dollar eller 90 cent per aksje, opp fra 3,52 milliarder dollar eller 83 cent per aksje ett år tidligere, og slo forventningene.
CEO Hock Tan bemerket også at Broadcoms inntekter fra kunstig intelligens (AI) mer enn tredoblet seg til 12,2 milliarder dollar i regnskapsåret, noe som overgikk tidligere guiding på 12 milliarder dollar.
Urovekkende produsentprisinflasjon, men ikke nok til å forhindre Fed-rentekutt
Vi skrev tidligere at det måtte en sjokkerende inflasjonsrapport til denne uken, for å stikke kjepper i hjulene for Federal Reserves forventede rentekutt neste uke. Torsdagens rapport for produsentprisinflasjonen (PPI) i november var ikke langt fra å kvalifisere som sjokkerende.
Produsentprisene steg med 0,4% fra måned til måned i november, det største månedshoppet siden juni og dobbelt så høyt som økonomenes forventninger om 0,2%. Dette løftet veksten i produsentprisene til 3,0% på årsbasis, den raskeste takten siden februar 2023, og høyt over konsensus på 2,6%. Samtidig reviderte Bureau of Labor Statistics (BLS) PPI-inflasjonen for oktober opp, fra tidligere rapporterte 2,4% til 2,6%.
Kjerne-PPI (justert for matvarer og energi) steg 0,2% måned over måned, som forventet. Men kjerne-PPI på årsbasis steg dramatisk til 3,4%. I en kategori for ferdige matvarer var økningen så høy på 31% fra måned til måned, at CNBCs økonomikorrespondent Steve Liesman først trodde det måtte være noe galt med tallene.
Men PPI-rapporten kan gi Powell påskudd for å avblåse rentekutt
PPI-rapporten bidrog nok til å legge en demper på førjulsrallyet på Wall Street torsdag, men er nok ikke nok til å spolere for Federal Reserves forventede rentekutt neste uke, siden onsdagens CPI-inflasjon kom inn mer på linje med forventningene. Sannsynligheten for et nytt rentekutt på en kvart prosentpoeng falt, men bare marginalt fra 99% til 96%.
Hvis Fed-formann Jay Powell skulle ombestemme seg om rentekutt, vil imidlertid PPI-rapporten gi ham godt påskudd for det, for den understreker at inflasjonen i amerikansk økonomi fortsatt ikke er i nærheten av å komme hele veien ned til sentralbankens komfortsone på to prosent.