Helsevesenet står overfor økende utfordringer med aldrende befolkning, høye kostnader og mangel på helsepersonell. Omsyn AS posisjonerer seg for å møte utfordringene med sitt «Hospital@home»-konsept. Denne markedsanalysen vurderer potensialet for Omsyns løsninger, fremtidige vekstmuligheter og de bransjetrendene som former helsevesenet.
Vi har nå vært i kommuner hvor de ser at de i fremtiden ikke vil være i stand til å gi innbyggerne samme nivå av helsetjenester som før. Når økt ansvar for eldre overføres til innbyggerne, da trenger man verktøy. Omsyn leverer verktøyene.
Dr. Vidar Arnulf
Omsyn AS: Fra visjon til virkelighet
Omsyn AS ble grunnlagt i 2019 av Dr. Vidar Arnulf, en erfaren leder innen helseindustrien og tidligere daglig leder og sjefslege i Norsk Luftambulanse. Dr. Arnulf har utviklet teknologi som gir kontinuerlig overvåking av pasienters vitale funksjoner uten fysisk kontakt.
Omsyn er en del av Norsk Telemedisin og samarbeider tett med Norlandia Health & Care Group gjennom joint venture-selskapet Salubi. Dette strategiske samarbeidet gir Omsyn tilgang til et bredt distribusjonsnettverk og muligheten til å levere tjenester både nasjonalt og internasjonalt.
Omsyn har som mål å flytte sykehustjenester hjem til pasientene for å redusere kostnader og forbedre livskvalitet.
Helsevesenets Titanic-øyeblikk
Som beskrevet i Stortingsmelding 7, har norske myndigheter satt som mål å overføre 20 prosent av sykehusaktivitetene til pasientens hjem. Ny teknologi, som sensorer, videokonsultasjoner og AI, er avgjørende for å muliggjøre denne overgangen.
Dr. Arnulf forklarer:
— Problemet er imidlertid at de nødvendige sensorene og løsningene med AI ikke er tilgjengelige. Man har forskuttert en teknologi som ikke er der. Dermed står helsevesenet overfor et Titanic-øyeblikk. Da Titanic traff isfjellet og sank hadde de kun livbåter til halvparten av passasjerene. Man stolte på teknologien som gjorde at skipet ikke kunne synke. Det samme skjer med helsevesenet. Helsevesenet beveger seg langsomt mot isfjellet. Teknologien og ressursene som skulle redde pasientene og gi kommunene mulighet til å ta imot dem, er ikke der.
Han legger til:
— Det Stortingsmelding 7 beskriver er hospital@home. Det er dette Omsyn skal levere.

Markedsdrivere og utfordringer
Ifølge Helsedirektoratet utgjør helseutgiftene over 10 prosent av norsk BNP. Denne andelen forventes å øke i årene som kommer.
Flere makrotrender peker på et stort behov for ny teknologi:
- Aldrende befolkning: Den globale trenden viser at en økning i antall personer over 60 år vil dobles innen 2050. Eldrebølgen skaper stor usikkerhet for helsesektoren, ifølge SSB.
- Økende helseutgifter: Sykehusene står for en betydelig del av det nasjonale helsebudsjettet, med årlige utgifter på én milliard kroner. Hver pasient koster i gjennomsnitt 6000 kroner per døgn på sykehus. Det er et presserende behov for ny teknologi som kan redusere antall døgn pasientene tilbringer på sykehus.
- Færre sykehussenger tilgjengelig: Myndighetene har et uttalt ønske om å overføre oppgaver fra sykehus til kommunene og hjemmet. Det har de gjort ved å legge ned 50 prosent av alle sykehussengene som var tilgjengelig for 35 år siden. Samtidig har sykehus blitt sentralisert og lagt ned.
- Behov for økt arbeidskraft: Ifølge regjeringens perspektivmelding fra oktober 2024, vil Norge trenge 180.000 nye arbeidstakere i helsesektoren frem mot 2060.
- Teknologisk utvikling: Fremveksten av IoT-enheter, kunstig intelligens og maskinlæring muliggjør kontinuerlig fjernovervåking.
- Pasientpreferanser: Det er et økende fokus på pasienttilfredshet, og mange ønsker å motta behandling i trygge og kjente omgivelser.
VG publiserte også en artikkel 7. november om at eldrebølgealarmen går i hele Norge.
VG har kartlagt alle landets kommuner som viser hvordan det står til med bemanningen før eldrebølgen slår til for fullt.
Mange av svarene er alarmerende:
- Det finnes ikke nok leger.
- Det finnes ikke nok sykepleiere.
- Det finnes ikke nok helsefagarbeidere.
- Det finnes ikke nok penger.
VG skrev også at norske kommuner rapporterte at de totalt har brukt 3,9 milliarder kroner på innleie av helsefagarbeidere, sykepleiere og leger.

Omsyns løsning
Omsyns løsning består av avanserte sensorer som muliggjør sanntidsovervåking av pasienter i hjemmet. Sensorene er igjen knyttet til et medisinsk responssenter bemannet med sykepleiere, og med leger i bakvakt. Data fra sensorer er kun nyttig i den grad noen kan motta data, forstå dem og reagere adekvat. Dette skiller Omsyns løsning fra konkurrenter, mener Dr. Arnulf.
— Vi beveger oss mot en tid da folk må ta mer ansvar for sine eldre, hvor det ikke er like selvsagt at vi kan forvente de samme helsetjenester som i dag, og hvor mangelen på helsepersonell vil bli et synlig problem for kommunene. Omsyn gjennom joint venture-selskapet Salubi er et verktøy for folk flest for å få tilgang til helsetjenester, sier Omsyn-sjefen.

Omsyns teknologi fokuserer på to hovedområder:
- Hospital@Home:
Omsyns sensorer muliggjør avansert medisinsk behandling hjemme. Ved hjelp av en rekke medisinske sensorer som sender data til et medisinsk Responssenter, sørger Omsyn for medisinsk tilsyn i hjemmet og tilgang til medisinsk kompetanse der pasienten befinner seg. - Hospital@SiteofAccident:
Omsyn er med på å utvikle sensorer rettet mot prehospital akuttmedisinske situasjoner. Sensorer sydd inn i båremadrasser kan overvåke vitale funksjoner i sanntid under transport. Dette har potensial for bruk i ambulansetjenester, militæret og andre nødsituasjoner.
Disse sensorene er i utviklingsfase, men Omsyn har mottatt interesse fra leverandører til NATO. Det jobbes med sertifisering for internasjonale markeder.
Omsyn investerer også kontinuerlig i forskning og utvikling for å skape nye produkter og tjenester som kan håndtere fremtidens helseutfordringer. Selskapet er engasjert i forskningsprosjekter hvor Universitetet i Oslo, Lund og Bilbao er involvert.
Verdiproposisjon:
- For private brukere: Øker tryggheten for eldre og pasienter som trenger videre oppfølging i tillegg til deres pårørende. Være en portal for å få medisinsk kompetanse hjem til den enkelte pasient.
- For kommuner: Reduserer kostnader ved å muliggjøre tidlig utskrivning av pasienter. Fyller et økende behov for avlasting.
- For spesialisthelsetjenesten: Forbedrer pasientoppfølging med kontinuerlig overvåking og dataanalyse.

Inntektsmuligheter
Omsyn markedsfører sine tjenester gjennom selskapet Salubi. Først og fremst på privatmarkedet, men kommunemarkedet viser både interesse og potensial. Selskapet har inngått kontrakt med to kommuner. Fra før har Omsyn avtale med Giske kommune.
Basert på implementeringen i Giske kommune estimeres det at kommunemarkedet alene har et årlig potensial på 4,6 milliarder NOK i Skandinavia.
Privatmarkedet viser betydelig vekstpotensial. I prinsippet er hele befolkningen som har behov for tilgang til helsetjenester på den måten Salubi leverer.
Omsyns forretningsmodell er basert på månedlige leieinntekter fra sensorer og tilhørende utstyr.
Selskapet budsjetterer med 6,5 millioner NOK i omsetning i 2025, med en forventet økning til 16,9 millioner NOK i 2026.
Hvordan nå målene?
Omsyns strategi inkluderer:
- Investering i plattformutvikling og salgskapasitet.
- Samarbeid med flere strategiske partnere for å utvide til B2C-markedet.
- Integrering av internasjonale nettverk og kapitalisering på Dr. Arnulfs engasjement internasjonalt.
- Fokus på innovasjon: AI-drevne analyser for tidlig sykdomsdeteksjon og forebygging.
- Styrke økonomifunksjon for å tilpasse seg vekst.
- Investorrelasjoner for å forberede ytterligere kapitalinnhentinger eller exittransaksjoner.
- Utvikle sensor for beredskapsapplikasjon (spesialisthelsetjeneste).
- Sertifisering av medisinsk utstyr.
- Brukergrensesnitt tilpasset nye markedssegmenter.
- Styrke markedsføringen for å bygge merkevarebevissthet.
Omsyns handlingsplan inkluderer å fullføre produktutvikling, etablere samarbeid for pilotprosjekter, og måle suksess gjennom tilbakemeldinger fra brukere.
Internasjonal ekspansjon
Omsyn har etablert seg i Sverige gjennom Omsyn AB og har pågående diskusjoner om lansering i Danmark.
— Samarbeidet med Norlandia gjennom Salubi gir en sterk plattform for videre vekst, avslutter Dr. Arnulf.
