Nok en gang scroller jeg forbi et innlegg på LinkedIn om hvorfor det fortsatt er så få kvinner i norske styrer. Nok en gang handler det om usynlige barrierer. Jeg kjenner meg igjen – tro meg. Men vet du hva? La oss utfordre dette.
Under en paneldebatt om likestilling på klimatoppmøtet COP26 sa jeg det rett ut:
«Vi kvinner må snart riste sytingen av oss.»
Jeg kunne høre hakene treffe gulvet på samtlige paneldeltakere.
Ja, det finnes strukturelle utfordringer. Ja, vi blir fortsatt seksuelt trakassert i arbeidslivet. Og ja, kjønn betyr fortsatt noe i norsk næringsliv.
Som ung kvinne i mannsdominerte yrker siden starten av karrieren, kan jeg skrive under på at det ikke er lett. Det er frustrerende. Urettferdig. Noen ganger til å rive seg i håret av.
Men vi vinner ikke frem ved å gjøre oss til ofre i et system vi faktisk har makt til å endre. Jeg heier på likestilling, men har innsett noen fakta.
Endring skjer ikke gjennom å klage. Det skjer gjennom prestasjon og tydelighet. Verden respekterer resultater – ikke unnskyldninger.
Språket avslører makten
Det heter investor. Ikke kvinnelig investor.
Vi sier ikke «mannlig investor». Det heter bare investor. Likevel slenger vi stadig på «kvinnelig leder», «kvinnelig gründer», «kvinnelig styrekandidat». Fordi det fortsatt er en stor ubalanse. Men det er det bare vi som kan gjøre noe med.
Vil vi ha likestilling, vil vi også ha lik terminologi.
Språket vårt avslører hvordan vi tenker. Det vi sier, former det vi tror – og det vi tror, former hva vi forventer. Vil vi endre virkeligheten, må vi endre både språket og holdningene våre.
Når vi slutter å plassere kvinner i en særstilling, men i stedet krever å bli målt på kompetanse og resultater, da flytter vi også samtalen.
Økonomisk makt er reell makt
At kvinner er underrepresentert i styrer handler ikke bare om synlighet. Det handler om eierskap.
Ifølge SSB er 80 % av de private aksjeeierne menn. Menn eier nesten 90 % av verdiene på Oslo Børs. Så lenge kvinner ikke investerer, eier vi ikke. Og så lenge vi ikke eier, har vi mindre makt.
Vil du inn i styrerommet? Begynn med å eie aksjer. Begynn med å investere. Begynn å delta i kapitalmarkedet. Fakta er at makt i næringslivet handler ikke om kjønn – det handler om eierskap.
Slutt å be om plass – ta den
Kommunikasjon er makt. Når du er tydelig på hva du vil, hva du kan og hvor du skal, blir du tatt på alvor.
Du må ofte løpe raskere for å bli målt likt. Du blir testet oftere, dømt hardere og tilgitt sjeldnere. Noen ganger må du slå i bordet for å få det andre får servert.
Og det gjør ikke kvinner svakere – det gjør oss skarpere.
De blåser i om du er kvinne eller mann. De bryr seg om hva som leveres.
Resten er bare støy.