Markedet for luksusklokker er i vekst, men det er også gråsonene rundt det. Med økt interesse følger dessverre også økt risiko for svindel, hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet. Som forhandler av klokker i det øvre prissjiktet møter jeg ikke bare entusiaster og samlere. Jeg møter også aktører med motiver som krever at jeg følger med i timen.
I Timelux har vi lært at KYC (Know Your Customer), ikke handler om å mistenkeliggjøre folk, men om å bygge trygghet. For oss handler det om å stille de riktige spørsmålene, ikke for å stenge døren, men for å åpne den på riktig grunnlag.
Jeg vil ha et marked der jeg vet hvem jeg kjøper av – og hvem jeg selger til.
Derfor tar vi KYC på alvor
KYC er ikke bare en formalitet. I praksis er det vårt viktigste verktøy for å unngå kjøp og salg av stjålne klokker, bruk av klokker som hvitvaskingsverktøy og transaksjoner med ukjent eller ulogisk opprinnelse
Vi har sett eksempler der kunder har forsøkt å betale kontant for klokker verdt flere hundre tusen, uten dokumentasjon, uten logikk i betalingsmønsteret, og uten vilje til å legitimere seg. Hos oss er det game over i slike tilfeller.
Hvordan jobber Timelux med KYC?
- Identitetsverifisering ved alle kjøp og salg over 10.000 NOK
- Betaling kun via bank eller kort – vi aksepterer ikke kontanter
- Sjekk av eierskap ved innbytte: vi ber om dokumentasjon, kvittering eller annen form for proveniens
- Intern vurdering av risiko – basert på kjøpsmønster, kommunikasjon og historikk
- Kundetilpasning med respekt – vi forklarer hvorfor vi spør, og møter profesjonelle kunder med profesjonalitet
De seriøse setter pris på at vi tar ansvar – de useriøse forsvinner av seg selv.
KYC = trygghet for begge parter
Å kjøpe eller selge en klokke til flere hundre tusen kroner skal ikke føles risikabelt. For kundene våre handler det om tillit. For oss handler det om kontroll. KYC er ikke noe vi gjør for myndighetene – det er noe vi gjør for forretningen, og for de som verdsetter ekte klokker og ekte relasjoner.