Dette blir fort en liten serie de for de neste uker, da det er for mye informasjon som skal pakkes sammen og presenteres til dere som tar dere tid til å lese hva jeg tenker på en Lørdagsmorgen etter volative dager i markedet. Jeg vil presentere ut i fra hvordan jeg leser media , teorier og mitt tankesett. Det er ikke absolutt og heller ei sikkert det er riktig. Optimalt sett hadde dette vært en podcast styrt av navnebror Fredrik Solvang, hvor man får diskutert ( gjerne LENGE) de forskjellige aspekter, presentert teorier om hvor dette går videre. Da markobildet på verdensbasis kan forenkles til den grad at man bruke dominobrikker for å forklare hvordan A påvirker B og C. Kanskje gutta i fintwitpodden eller Thomas Nielsen bak Børsbrøl leser dette og spiller videre på tankesettet og setter slike diskusjoner til livs. Man må gjerne ta tak i meg på Twitter eller Linkedin for å diskutere, jeg tror på at alle sider skal høres og det kun er først da, man kan peile en retning.
Deglobalisering er prosessen hvor gjensidig avhengighet og integrasjon mellom visse enheter rundt i verden, typisk nasjoner, reduseres. Med andre ord: Handel og investering på verdensbasis reduseres. Altså at verden går motsatt av det som virker logisk innen handel. Man har den siste tiden sett sanksjoner, eksport/importstopp mellom store nasjoner, men flere har satt seg på samme tog, dog ikke havnet i overskriften; Mexico vil begrense eksport av oljeprodukter, Indonesia vurderer eksportstopp av kobber, mens andre land sliter med protester og opprør ( Chile) . EU har grønne tollsatser og vår venn Biden, som kanskje ikke er mester i å gå trapper; Skal subsidiere (grønn) energi så lenge den er produsert i Amerika. Kina som nevnt i sist ukesrapport er i « halvlederkrig» med USA, et problem er dog at det kun er et selskap som anses som kvalitets «market maker» i halvlederindustrien; ASML Holding i Nederland.
Resultatet av all eksportstoppen er at de har mistet omsetning de tidligere fikk av Kina, men som igjen vil kunne generere mer globalisering i form av å tvinge frem handel med andre leverandører og land, evt utvidelser/salg av teknologi. Schumpeter, bedre kjent som innovasjonens far kalte dette kreativ destruksjon;
en prosess hvor produksjon/produksjonsmåter/selskaper blir utfordret og erstattet av ny teknologi.( Jeg har basert alt i mitt bachelor / MBA forløp etter Schumpeter, jeg bruker hans teorier i det daglige i mitt arbeide og det er også i bruk i hvordan jeg trader og ser verden) Innovasjoner kommer i følge Schumpeter i klynger, når man har utnyttet det teknologiske potensiale fullt ut, vil den økonomiske veksten avta og behovet for nye forbedringer starter prosessen på nytt. Definert som økonomiske sykluser, påvirker de direkte den økonomiske veksten. De siste syklusene forskere har identifisert var 1990-2020 hvor digitalisering og kommunikasjon sto i sentrum. Tenker man seg om var det i denne perioden vi gikk fra å skrive «ASL» på IRC til å kunne sende krypterte bilder uten sporing til hverandre via snapchat. Nå har forskerne også definert syklus nummer 6: Bærekraft & sirkulærøkonomi. Tar man seg 2 minutter og zoomer ut så sitter den grønne bølge rimelig godt i minnet ( en lønnsom runde for undertegnede, da man kunne trade alt av selskaper som skrev « ESG» i børsmeldinger). Parallelt med dette har krig, ressesjonsfrykt og etterheng fra covid flaskehalser bringt frem en disruptiv prisvekst, energikrise og generell frykt for resesjon, om ikke depresjon!
Den industrielle politikken som kjøres er tro det eller ei, i min optikk noe som styrker globalisering, vi står bare fast i mellom stadiene for vekst stopp og ny økonomisk vekst. Vi kan se til USA som skal eie hele verdikjeder, favorisere innenlands firma og subsidiere grønn energi pr IRA som kom i 2022. USA har pr i dag ingen verdikjede av størrelse innen lithium , polysilikon og eller ei batteriproduksjon av vesentlig størrelse i verdensbildet pr i dag. ( noe Hanwha Solutions jobber med å snu, *HOSTHOST* RECSI *HOST* ) Disse må utvides og det vil ta tid, hvis man ikke ser til andre land med suksess som f.eks : Kina eller Tyskland å adapterer og videreutvikler eksisterende teknologi.
Kort oppsummert kan man si at verden er avhengig av handel mellom de forskjellige land. Råvarer, produksjon og økologiske variabler gjør at noen nasjoner er mer egnet til produksjon enn andre. Vi er nå på et punkt hvor en etter en holder igjen og den økonomiske vekst bremser opp, før det blir nødvendig med et paradigmeskifte for å igjen, skape økonomisk vekst på verdensbasis og gå mot et globalt samfunnsbilde. Såfremt Musk ikke drar en kanin opp av hatten og leapfrogger hele industrien.
Jeg skulle egentlig skrive om de lange 10årige renter i dag, da jeg følger de med argusøyne. Dog må man som nevnt tidligere, til tider; zoome ut. Se hvordan maskinen opererer og gå tilbake til starten, så man har forståelse for hvorfor rentene går som de går. Derav var et lite besøk hos globalisering/deglobalisering på sin plass. Da disse syklusene direkte påvirker prisvekst, som igjen påvirker renter. I tråd med P.Scheiff og R.Dalio`s teorier , går økonomiene i sykluser og resultatet baseres på størrelsen på syklusen man ser på. Slik jeg ser det; går dessverre rentene videre opp også neste uke, så jeg får nok god tid til å skrive om de også.
Uken som gikk var særs spennende. I mangel på tid/skjermplass har jeg stort sett brukt Tradehub.no ,en portal konstruert av @mikebravoinvest på twitter. Her får jeg veldig raskt oversikt over kurser, charts og samtidig sett det jeg anser som viktige tweets om jeg må følge med på makro. Nå har jeg heller ei hatt særlig med tid til å følge med charts som ønsket dessverre, men noen har jeg truffet greit. Olja gikk som bestilt ned å snudde 80,26 ( ja jeg bommet med 4 øre fra sist ukes spåkule ) og snudde opp. Jeg har en følelse på at dette skal re-testet, om ikke $79 skal vise seg frem før man tar turen opp, dog: Jeg er overbevist om at vi skal en tur oppom 90 igjen. Feil kan man derimot ta, å hurra-meg-rundt jeg tok feil! Recsi, som meldte KRISE tall gikk som ei kule rett opp, det er dog nesten 4kr opp til hvor jeg solgte ut trading porteføljen min, men her må jeg nok svelge kamelen og gjenta sitatet « Når alle er enige om at markedet skal en retning, går markedet motsatt». Jeg tror dog fortsatt jeg får fill på 14 tallet om ikke lenge. DNO var hyggelig var på det meste ned 5% på uken, jeg fortsatte å fylte opp og det hjalp godt på humøret at selskapet hentet tilbake 4,1% fra bunn. En gammel kjenning har fått plass i porteføljen igjen « EIOF» , her har man hatt 2 vellykkede trades og avslutningsvis har man debutert i AkerBP, første trade var med gav 270,9 ut 273,2. påfølgende gav 273 ut 276,8. Fine kroner der altså. Jeg avslutter uken med å sitte i DNO og tok en lyttepost i Dolphin Drilling på tampen da den raset godt nedover ved ukeslutt.

Baseporteføljen har hatt en trist uke. EIOF som nevnt tidligere, gjorde uken fin. Av offe caset jeg presenterte i 2021, har denne lagget mest, grunnet faste avtaler gjennom 2022 og nå blir det forhåpentlig takeoff, på volativt og tradebart vis. Recsi og Borr har gått riktig retning, mens resten av basen har fått skikkelig pisk. Dippen jeg ønsket meg i Havi og portis er fortsatt ikke dype nok for at jeg hoppper på de en etter en, spesielt i earningstider. Man kan se til reaksjoner på EIOF, SIOFF og SOFF denne uken, EIOF opp, de to andre ble direkte sendt til slaktern. Til uken kommer HAVI med rapport, ned 14,8% på uken gir noen hint om hvordan rapporten vil utarte seg. Det hjelper heller ei med ILDRØDT marked over dammen. Så her tror jeg at man kan få en dominoeffekt som gir meg dippen jeg har ventet på. Det er dog viktig å påpeke at min strategi er å ta de selskaper jeg har fulgt lengst, stort sett ut ifra ordreboka og moment i korte posisjoner, da markedet er for volativt for at jeg tørr sitte lenge pt. Jeg tror dog olja skal opp et stykke mot sommeren, som igjen vil være luksus for OSE.
For US markedet ink de råvarer jeg følger, har igjen chartet blitt snudd på hodet. NOTE: Utrolig hvordan dette skal trende… Jeg liker det jeg ser i naturgass, mens jeg ikke liker olje, kobber og dollar. Rentene er noe for seg selv, de er SKIKKELIG skumle og jeg risikerer at «livets trade» kaster av seg mindre enn forventet, dog deflasjonscaset mitt er absolutt fortsatt in play. Ser man til de andre holdepunktene mine har trelast tapt seg noe på uken, mens hvete, korn, nikkel , aluminium og sukker har fått kollektiv pisk de siste 5 børsdager.

US fortsetter en pull back, som jeg var inne på sist uke kunne det vært en korrigering med stadige snev av rally modus, DET har vi nå lagt bak oss. Inflasjonsspøkelset kom å beit oss i bakenden og det virker som om markedet nå har priset inn 3 økninger til fra JP og resten av FED. Til og med Buffets BRKB gikk på en liten nedtur og er under 50 dagers ema. Kina har meldt seg som venn til Putin og varslet verden om at å sende våpen til Ukraina er en dårlig ide, mens det samtidig hintes om at de skal hjelpe Russland med det samme. Dette lukter DIP og oljepris boost. Om det blir en kald krig mellom US og Kina får man et problem mtp handel, varer og høyst sansynligvis en boost i prisvekst, noe som igjen: IKKE er bra for rentene våre og «livets trade « for min del. Men dette skal trackes videre neste uke og fremover. Selv sitter jeg med absolutt største posisjon i cash og krigskasse, strategien skal holdes og jeg vurderer å stoppe DCA i fond i en mnd , kanskje to for å se ann situasjonen.. Drømme scenarioet er å kunne kjøpe hele veien ned å få boosten opp. (Jeg kjøper Blackrock World Energy og World tech , men kun kortvarig. Man kan følge med den strategien på min månedlige oppsummering i lønn/sparing på twitter ). Om man trekker ut det faktum at jeg cashet ut en Audi E-tron før jul, er jeg i uke 2 med ny ATH. Mye drevet av momenttrading og å kjenne min besøkelsestid.. Det er MAGISK at tickere går 8-20% på en dag, men det er viktig å kunne hoppe av, fordi de korrigerer gjerne like fort, og i min optikk: Er slike bevegelser et symptom på et sykt marked. Man kan nærmest doble pengene sine ukentlig om man treffer olja på å hoppe mellom bull/bear produkter, altså skikkelige kryptotilstander.
Til uken vurderes det sterkt å ta ut en short i Nasse nøff, en long i oljen&Naturgass å holde meg unna tickere. Jeg har en meget full agenda om dagen, for de som ikke vet det tar jeg ved siden av å være familiefar, amatør-trader, og å jobbe fulltid + alt for mange prosjekter: En MBA i strategi og ledelse, med spesialisering i innovasjon og bærekraft. Ila de nesten 6 ukene skal 2 eksamener leveres og selve oppgaven skal påbegynnes. Dette gjør at jeg ikke kan sitte og stirre kurser den ene eller andre veien. Jeg får dog tid til å danne et overordnet syn på markedet og de caser jeg følger : Olje, Deflasjon, Kobber, Mineralgjødsel). Strategien min har hold, noe som er godt for nattesøvnen, men dog hardt for en personlighet som meg, å være tålmodig nok til å ikke kjøre all in.
Om jeg skulle gitt råd til tickere til uken ville jeg sett på Oljetickerne som er tynget av gass på OSE, det kan hende seg at SAS får en reaksjon, jeg er dog overrasket over mangelen på dipp etter rapporten som kom sist uke. Tesla har stordag på Onsdag og det ryktes om ny master plan, batterier og plattform. Med en nedtur over 5% sist uke er det absolutt muligheter for en bounce her. Det som er skummelt her: Er at den nye regnemåten for CPI kan gi høyere inflasjonstall og dermed gi rom for større rentehopp. Noe FED representater virker å uttale seg om daglig om dagen, å det er ikke markedet spesielt fornøyd med. Det er med andre ord i min optikk, tid for å selge vinnere, kvitte seg med småtapere og gjøre seg klar for å handle dip.
Resultater jeg følger med neste uke på OSE for eventuell moment trading: Havila, NOL, BWO(og E) , EAM Solar , Frontline og Quantafuel.
Nyt helgen J
