Nei-siden ser ut til å vinne når over 15 millioner chilenere stemmer over en ny grunnlov søndag. Ekspert frykter vold, men tror prosessen fortsetter.
Grunnlovsutkastet er blitt kalt et av de mest radikale i verden. Det velter om på den ekstreme privatiseringen i Chile, gir kvinner og urbefolkningen nye rettigheter og beskrives som banebrytende for klima og miljø.
Stemmeurnene åpnet klokken 8 søndag, og det var lange køer. Nei-siden leder på meningsmålingene, men det er obligatorisk å stemme, noe som gjør at usikkerhetsmomentene er store.
– Det kan bli litt skummelt i tiden framover hvis det blir et nei. Jeg synes uansett prosessen har vært kjempeinteressant, det har vært folkeopprør mange steder som ender med ingenting, mens her har de kanalisert det inn i en demokratisk prosess, sier professor Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo til NTB.
Hun tror at dersom det ender med et nei, er det fare for at volden blusser opp på kort sikt. Men prosessen vil trolig fortsette, og chilenerne vil trolig måtte stemme over en nedtonet og noe mindre radikal grunnlovsendring i neste omgang.
(©NTB)