Noe av det kjekkeste jeg driver med som investor er å detektere selskap med enormt potensial i en tidlig fase. Jeg gjør personlig årlig en håndfull investeringer i dette markedet. Siste 6 mnd. har jeg kun investert i Glex og Inseanergy AS. Nå dukket det opp noe meget spennende.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
(Dette er ikke noen form for investeringsanbefaling, informasjon er kun gjengitt av prospekt og subjektivt vurdert av meg som investor. Gjør alltid deres egen vurdering, jeg har ingen interesser annet at jeg har tegnet meg for noe aksjer. Selskapet betaler heller ikke Investornytt for eksponering).
Jeg har lenge sett etter en eller flere selskaper med typisk light asset organisasjon og som kan profittere på ESG boomen som kommer neste årene. At aktøren har en SaaS løsning, kan skalere opp og være tilpasningsdyktig ovenfor andre kulturer og land er viktig.
Jeg ble kontaktet av en av brukerne av CEMAsys allerede før jul. Han sa det rett ut! Disse må du sjekke ut – dem har noe vanvittig bra.
Hva gjør CEMAsys?
Dem tilbyr i dag tjenester for at selskaper skal kunne innrapportere sine klimaregnskap.
Selskapet begynte allerede i 2007 å eksperimentere med «klimaregnskap» på selskaps- og konsernnivå.
Cemasys har investert 40-50 millioner kroner i en unik teknologiplattform samt metode og kompetaneutvikling fra 2007 til 2018.
Selskapet melder om en løpende organisk vekst pr år på 40-50% og omsetter nå for ca. 60 millioner kroner i året.
Og marginene er gode!
Jeg tok en prat med Grunder og CEO Jan Willy Larsen – han sier at marginene er gode og at man kan sammenligne utviklingen med en snøball. Man kan forvente EBITDA marginer opp mot 30%.
Entrer USA – ansetter 40-60 personer ila 2023.
For det står ikke på ambisjonene til Larsen sin organisasjon – i løpet av Q2 skal dem åpnet et kontor i Boston. Målet er ganske klart – CEMAsys skal innta USA. Selskapet skal dra nytte av at USA ligger langt bak Europa på dette området og virkelig satse med en kick start.

USA ligger 5 år bak Europa
Eurosonen ligger langt fremme på ESG rapportering og det sies at USA ligger 5 år bak. Den enorme veksten CEMAsys har hatt siste årene, kan nå gjentas når dem entrer markedet på østkysten i verdens største økonomi.
Selskapets inntektsmodell består av årlige gjentagende lisensinntekter som gir en betydelig finansieringseffekt, løpende konsulentinntekter som også har en høy andel gjentagende effekt i seg, samt i tillegg noe prosjektorienterte net-zero inntekter i form av klimakvote salg ol.
Forsøkt kjøpt opp, sa nei!
Selskapet har i 2021 takket høflig nei til mellom 10-15 finansierings-, oppkjøps- og fusjonsinitiativ som alle kunne ha forårsaket at den fokuserte og langsiktige 10-årige vekstplanen vi kjører på nå, kunne ha blitt endret på en uheldig måte. Vi er tilhengere av langsiktige «stø kurs» strategier og kjører en knallhard profil mot alle «tids-tyver» som løpende dukker opp, avslutter Larsen.
CEMAsys handlet pt. ikke på børs nå – men ser for seg en notering om ca. 9-12 mnd.
Det som frister meg som investor i dette caset er enkelt – det er solide inntekter som fører til et oppad begrenset kapitalbehov på sikt.
Dem har en skalerbar modell og entrer et vanvittig vekstmarked, altså USA.
Og ikke minst – det har vært flere fremstøt mot selskapet i 2021 – det derisker en investering betydelig.
Selskapet har planer om å hente mellom 10-20 millioner kroner i en emisjon ila våren. Det er meldt om god forhåndsinteresse ifølge Larsen og halvparten er snart tatt i forhåndstegning.
Larsen planlegger å åpne emisjonen for vanlige folk ila uke 13.
DISCLAIMER
Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Espen Teigland
Espen Teigland er en av Norges mest profilerte investorer. Espen har jobbet med økonomi og etterretning i mange år i offentlig sektor. Espen har holdt foredrag om etterretning i finans og har et stort nettverk innen næringslivet i Skandinavia. Espen jobbet i politiet i 10 år inntil han nylig overtok som daglig leder i Investornytt.
Flere artikler fra Espen Teigland