Warren Buffett sier han foretrekker aksjer, men poretføljen hans viser noe annet. Berkshires kontantbeholdning har steget til rekordhøye 334,2 milliarder dollar, et tydelig signal om at Buffett mener markedet er for dyrt.
Warren Buffetts skriver i siste brev til aksjonærene i Berkshire Hathaway at han vil fortsette å investere i det amerikanske aksjemarkedet. Men den legendarsike investorens handlinger forteller en annen historie. Berkshires kontantbeholdning økte til rekordhøye 334,2 milliarder dollar ved utgangen av 2024. Denne enorme summen, nesten dobbelt så mye som selskapets kontantreserver året før, forteller mer enn tusen ord om Orakelet fra Omahas markedssyn: Buffett synes aksjemarkedet er for dyrt.
Er Markedet for Dyrt for Buffett? Ord vs handling
Mens Buffett i sitt brev understreket at han foretrekker å investere i amerikanske selskaper, har han ikke latt seg rive med av den spekulative euforien blant investorer som jakter på høyflyvende teknologiselskaper og AI-drevne vekstfortellinger.
Til tross for sine gjentatte uttalelser om at aksjer er å foretrekke fremfor kontanter, forteller Buffetts handlinger en annen historie. Selv om han fremhever investeringer i amerikanske selskaper med betydelig internasjonal virksomhet, har Berkshire samtidig samlet opp en enestående kontantbeholdning. Denne motsetningen understreker en grunnleggende spenning i Buffetts strategi – hans uttalte preferanse for aksjer versus hans reelle motvilje mot å bruke kapital i dagens marked. Dette reiser spørsmålet: Tror Buffett virkelig på aksjer til dagens verdsettinger, eller venter han bare på en markedsnedgang for å handle i tråd med sin egen filosofi?
ABCDEF: At besitte contanter, det er finessen
Mens noen kan se Berkshires voksende kontantbeholdning som et tegn på passivitet, ser Buffett det som en strategisk fordel – selv om det gjør at Berkshires avkastning blir akterutseilt av indeks så lenge markedet fortsetter å gå opp. Hans investeringsfilosofi har alltid vært å vente på feilprisinger Ved å ha likviditet tilgjengelig, er Berkshire klar til å slå til når mulighetene oppstår. Historisk sett har Buffett brukt store pengesummer under markedsnedganger, en strategi som har gitt betydelige avkastninger i tidligere kriser – som blant annet under finanskrisen i 2008
Dessuten, med høyere renter enn tidligere år er det å holde kontanter ikke lenger en like stor ulempe – Berkshires likviditet genererer nå en betydelig avkastning. Berkshires rekordhøye skattebetaling på 26,8 milliarder dollar i 2024, er den største noensinne fra et amerikansk selskap. Og fem prosent av all bedriftsbeskatning som ble betalt.
Lederskap og veien videre
I en alder av 94 år bekreftet Buffett også den fremtidige ledelsen av Berkshire og forsikret at Greg Abel, som overvåker selskapets ikke-forsikringsvirksomhet, er godt posisjonert til å overta roret når den tid kommer. Når Abel overtar roret vil han ikke ha noen mangel på investeringskapital. Men han vil ikke ha noen lett oppgave med å finne tilstrekkelig gode investeringsideer å allokere all kapitalen til.
Ser Buffett noe andre investorer ikke ser?
Buffetts rekordstore kontantbeholdning forteller en historie om tålmodighet i et overopphetet marked. Mens mange investorer fortsetter å jage momentum, holder Berkshire Hathaway fast ved sin langvarige filosofi: kjøp når det er verdi, og hold kontanter når det ikke er det. Med usikkerhet som lurer i de globale markedene, sikrer Buffetts krigskasse at når øyeblikket er riktig, vil Berkshire være klar til å bruke kapital på sine egne premisser. Inntil da, ser det ut til at Orakelet fra Omaha er fornøyd med å se og vente.
Så kan man spørre seg: Ser Buffett, med sin 80-årige fartstid i markedene, de tidlige signalene på finansiell uro, som yngre og mer risikoperverse investorer enten ikke evner eller ikke ønsker å se?