BP skulle forlate sin fossile fortid og bli et grønt energiselskap. Men strategien var ikke bærekraftig. Nå har investorene gjort opprør. Både styreleder Helge Lund og kvinnen som ledet den grønne omstillingen, sendes på dør med halen mellom bena.
BP kvitter seg med sin grønne strategisjef, Giulia Chierchia, Executive Vice President for Strategy, Sustainability & Ventures, etter et nytt katastrofalt kvartalsresultat og økende opprør blant aksjonærene.
Oljeselskapet rapporterte et fall på 49 prosent i justert resultat i første kvartal, ned til 1,38 milliarder dollar. Det markerer selskapets tredje bom på analytikernes forventninger på fem kvartaler. Svakhet i gasshandel bidro til skuffelsen. Samtidig som netto gjeld økte med fire milliarder dollar til 27 milliarder. Aksjetilbakekjøpene ble kuttet til 750 millioner dollar – langt under forrige kvartals 1,75 milliarder.
Go woke, go broke: Grønn McKinsey-plan overlevde ikke møte med virkeligheten
Chierchia, tidligere McKinsey-partner og ansiktet utad for BPs grønne omstilling etter 2020, forlater selskapet i juni. Som om ikke det var nok, blir hele hennes divisjon – «strategy, sustainability and ventures» – avviklet og vil ikke bli erstattet. Dette markerer et tydelig brudd med den ESG-orienterte strategien som i økende grad har blitt kritisert av investorer.
Aktivistfondet Elliott Management, som nå leder en fullmaktkamp mot BP, krever kraftige kutt i kostnader og 20 milliarder dollar i fri kontantstrøm innen 2027.
I løpet av de siste tiårene har BP forsøkt å transformere sin identitet – fra «British Petroleum» til det ambisiøse slagordet «Beyond Petroleum». Nå blir selskapet ironisk omtalt som «Beyond Profit» av frustrerte investorer som har sett mange grønne slagord, men dårlig med grønne tall.
BPs nye konsernsjef Murray Auchincloss har nå blitt tvunget til å stake ut en ny kurs, eller rettere sagt finne tilbake til en gammel, mot tradisjonell olje- og gassprofitt. I februar annonserte BP et «fundamentalt strategisk taktskifte», med kraftige kutt i fornybarsatsingen og økt investering i fossile brensler – inkludert en planlagt økning på 20 prosent i olje- og gassinvesteringer.
Helge Lunds arv: Grønn utopi og akterutseilt aksjekurs
Et annet tegn på maktskiftet kom da styreleder Helge Lund i april kunngjorde at han vil trekke seg, mest sannsynlig i løpet av 2026. Selv om det ble fremstilt som et planlagt skifte, ble beslutningen i stor grad oppfattet som et resultat av press fra Elliott og misnøye blant større aksjonærer. Under BPs generalforsamling stemte hele 24,3 prosent av aksjonærene mot Lunds gjenvalg – en symbolsk protest, til tross for at han allerede hadde varslet sin avgang. Under Lunds ledelse har BP-aksjen i stor grad underprestert sammenlignet med rivalene Shell, ExxonMobil og Chevron.
Med Chierchias exit og nedleggelsen av hennes divisjon er det grønne eksperimentet i BP i praksis avsluttet. Ikke med et brak, men med en stille, investorstyrt retrett. Presset frem av Elliott, vil styringen av den skadeskutte oljegiganten nå overtas av voksne fremfor woke.
