Mens vårmøtene til IMF og Verdensbanken finner sted i Washington, har USAs finansminister Scott Bessent sluttet seg til en økende skare av kritikere som anklager institusjonene for å ha fjernet seg fra sine opprinnelige mandater. I en tale på Institute of International Finance sitt Global Outlook Forum, tok Bessent til orde for at Bretton Woods-institusjonene må vende tilbake til sine kjerneoppgaver — og begrense hva de faktisk skal drive med.
Fra kapitalisme til wokeisme
Under Institute of International Finance sitt Global Outlook Forum, som fant sted på sidelinjen til IMF og Verdensbankens vårmøter denne uken, advarte USAs finansminister Scott Bessent mot at de to institusjonene har gått fra å promotere kapitalisme til å fremme wokeisme:
– IMF var en gang urokkelig i sitt oppdrag om å fremme globalt monetært samarbeid og finansiell stabilitet. Nå bruker det uforholdsmessig tid og ressurser til å arbeide med klimaendringer, kjønn og sosiale spørsmål. Disse spørsmålene er IKKE IMFs oppdrag.»
Bessent mener at institusjonene fortsatt kan ha verdi, men at de har havnet på avveie som følge av «mission creep».
– IMF og Verdensbanken har varig verdi. Men mission creep har ført disse institusjonene ut av kurs. Vi må gjennomføre nødvendige reformer for å sikre at Bretton Woods-institusjonene tjener sine interessenter — ikke omvendt, sa Bessent.
I stedet for woke aktivisme ba han om at institusjonen konsentrerer seg om valutaovervåking, finansiell åpenhet og bekjempelse av politikk som forstyrrer globale markeder.
Talen markerer et klart signal fra Trump-administrasjonen om at den har til hensikt å endre retningen på internasjonale finansinstitusjoner. Bessents uttalelser rettet et særlig kritisk søkelys mot det han ser som en økende tendens til at både IMF og Verdensbanken prioriterer politisk ladede temaer fremfor sine grunnleggende mandater.
Stikk til Kina
I talen kom Bessent også med flere stikk til Kina. Han rettet pekefingeren mot Kinas ubalanserte økonomiske modell drevet av eksport, Beijings valutakursmanipulasjon og det han kalte Kinas urettmessige status som utviklingsland i IMF og Verdensbanken:
– Kinas fremvekst har vært rask og imponerende, selv om det har skjedd på bekostning av mange vestlige markeder. Men dersom Kina ønsker å spille en rolle i den globale økonomien som står i stil med landets faktiske betydning, må det også ta ansvar og «graduate up».
Bessent mente at Kinas fortsatte klassifisering som utviklingsland gir landet urettmessige fordeler, både i form av subsidiert finansiering og svakere krav til åpenhet og ansvarlighet.
Han tok også til orde for at IMF må bli tydeligere i å konfrontere land som fører globalt forstyrrende politikk og har lite gjennomsiktige valutaregimer – med klar adresse til Kina.
Dette er del av et større budskap fra Bessent om behovet for global rebalansering. Han hevdet at mange vestlige land har båret en uforholdsmessig stor byrde i det internasjonale systemet, og at bærekraften til Bretton Woods-institusjonene forutsetter en rettferdigere byrdefordeling.
– Hvis vi ønsker et mer balansert og fungerende globalt økonomisk system, må fremvoksende stormakter også ta sin del av ansvaret, sa han.
Samtidig understreket Bessent at han tror potensialet er til stede for en god deal mellom USA og Kina og en felles rebalansering av verdensøkonomien.
Uttalelsene hans ventes å gi ny næring til debatten om reform av IMF og Verdensbanken og hvilken rolle institusjonene skal ha i en stadig mer fragmentert verdensøkonomi.