Tross strid om Ukraina-formuleringer er både USA, europeiske land og Russland fornøyd med erklæringen fra G20-toppmøtet. Regjeringen i Ukraina er skuffet.
Jake Sullivan, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, sier den felles erklæringen fastholder prinsippet om at ingen land kan bruke makt for å utvide sitt territorium.
Også Storbritannia og Tyskland har rost uttalelsen. Tysklands statsminister Olaf Scholz kaller den en seier for indisk diplomati.
En ikke navngitt EU-kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at forhandlinger om erklæringen pågikk til siste minutt og at tydelig indisk ledelse gjorde det mulig å komme i havn.
Russlands president Vladimir Putin har ikke deltatt på møtet i India, og en av grunnene er trolig at han er ettersøkt for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Den russiske forhandleren Svetlana Lukasj er likevel godt fornøyd med felleserklæringen.
– Alt ble reflektert på en balansert måte, sier hun til det russiske nyhetsbyrået Interfax.
Langvarig forhandling og tautrekking måtte til for å enes om erklæringen. Et av de vanskeligste spørsmålene var formuleringer knyttet til Russlands krig mot Ukraina.
I uttalelsen som til slutt ble vedtatt lørdag, slås det fast at ingen land må bruke makt i Ukraina for å øke sitt territorium. Trusler om bruk av atomvåpen er uakseptabelt, understrekes det.
Formuleringen «russisk aggresjon» brukes imidlertid ikke i erklæringen. Både Russland og Ukraina oppfordres til å umiddelbart bidra til å sikre uhindret eksport av landbruksprodukter fra begge landene.
Formuleringene fra India-toppmøtet er mildere enn de som ble brukt på G20-toppmøtet i Indonesia i fjor. Her ble «Den russiske føderasjonens aggresjon mot Ukraina» fordømt.
Regjeringen i Ukraina, som ikke var invitert til India, er skuffet over erklæringen fra møtet i New Delhi.
– Det er ingenting å være stolt over, heter det i en uttalelse fra det ukrainske utenriksdepartementet i Kyiv.
(©NTB)