For brasilianere flest er Amazonas langt borte. Ødelagt regnskog havner i skyggen av økonomien, kriminalitet og korrupsjon når de skal velge ny president.
Eksperter mener valget mellom Jair Bolsonaro fra ytre høyre og venstrekandidaten Lula Da Silva får stor betydning for verdens største regnskog. Men de som skal velge er opptatt av helt andre ting.
– Jeg vet ikke, jeg. Det er så langt borte. Men det er naturligvis viktig å ta vare på Amazonas, sier surfeinstruktøren Guimaraes (27). Han er i full gang med å lære bort kunsten å surfe på den berømte stranda Ipanema i Rio de Janeiro.
Han mener andre spørsmål er mer «synlige» enn regnskogen. Økonomien, kriminalitet, utdanning og korrupsjon er blant sakene brasilianere er opptatt av. Søndag avgjør de om tidligere president Lula Da Silva får komme tilbake til makten, eller om Bolsonaro får fortsette.
– Det er enorme sosiale forskjeller i landet. Vi er i ferd med å gjenreise oss etter en pandemi. I dag er en del brasilianere bare opptatt av hvordan de skal overleve neste dag. Å ha en jobb, mat på bordet, tilgang til lede, sier Daniel Costa Matos (38), som er IT-analytiker fra hovedstaden Brasilia.
Han synes Amazonas er ekstremt viktig, men hans største bekymring er korrupsjon, sier han til nyhetsbyrået AFP.
Med støtte fra mektige næringsinteresser har Bolsonaro nedprioritert miljøvern og i stedet sagt at han vil satse på jordbruk og næring i regnskogen. Bønder som hogger eller tenner på skog for å rydde mer land til kvegdrift og andre typer jordbruk, står for mye av avskogingen. Konflikter og drap på urfolk har økt.
Lula har på sin side lovet økt vern og tiltak mot ulovlig hogst. I mange vestlige land er regnskogvern et viktig tema for presidentvalget og en nøkkel for å avverge klimakatastrofe.
Men for urfolk i Brasil kan det føles som de kjemper en ensom kamp for sin egen og skogens overlevelse. De har ropt varsku om vold og miljøødeleggelser under president Bolsonaros styre.
De fleste brasilianere besøker aldri regnskogen. Hovedstaden i Amazonas, Manaus, ligger 2.800 kilometer fra Rio de Janeiro. Det er likel langt som avstanden mellom Oslo og Malaga helt sør i Spania.
– Det som bekymrer oss er brasilianernes visjon for miljøvern. Det er svært overfladisk, sier Dinamam Tuza, som leder Organisasjonen for Brasils urbefolkning (APIB).
– Noen ganger føler vi oss alene. Vi kjemper mot så mektige krefter, de store selskapene som utnytter våre områder og at det er ikke noe engasjement i Brasils befolkning, sier han.
Selv om forventningene er høyere til Lula da Silva enn til Bolsonaro når det gjelder miljøvern, så har ikke skogvern vært noen viktig valgkampsak for han heller. Han har nevnt temaet, men først og fremst når han har vært på stemmesanking i Amazonas.
De fleste målinger tyder på at da Silva ligger best an til å sikre seg seieren i andre runde av presidentvalget søndag.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har sagt han er klar for å gjenoppta samarbeidet med Brasil om vern av regnskogen dersom da Silva vinner. Milliardsatsingen, der Norge betaler Brasil for å verne skog, ble lagt på is i 2019 på grunn av den negative utviklingen.
– Hvis det går den veien målingene peker så vil vi være ganske fort i gang igjen med Brasil, sa Eide til E24
nylig.
(©NTB)