Be om byttelapp og ta vare på kvittering når du handler julegaver. Også når man handler gaver på nett, sier Forbrukerrådet.
Det er tradisjon at butikkene tilbyr folk å bytte gaver i romjulen, men det er ingen lovfestet rettighet. Butikkenes bytteregler gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk.
Rådene fra Forbrukerrådet lyder som følger:
– Be om byttelapp når du handler julegaver. Ta vare på kvitteringene også. Det samme gjelder i nettbutikkene, sier juridisk seniorrådgiver Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet.
Butikkene vil gjerne være sikre på at det som skal byttes, faktisk er kjøpt i butikken, og at varen skal kunne selges på nytt.
Derfor bør man sørge for at originalemballasjen er intakt om man ønsker å bytte varen. I tillegg bør man sjekke om byttelappen har en tidsfrist.
Har du sett reklame på Istagram eller Tiktok for varer som trender i sosiale medier? Dropshipping-aktører står ofte bak disse annonsene.
Når du går inn på nettsiden, finner du ikke kjente merkevarer. Prisene er som regel unormalt lave. Leveringstiden er typisk veldig lang, eller står som ukjent. Det kan være vanskelig å finne kontaktinformasjon til kundeservice.
Dropshipping-butikker er norske nettbutikker uten eget varelager. Når du legger inn en bestilling, snur butikken seg rundt og bestiller varen fra en asiatisk lavprisbutikk – som så sender varen direkte til deg.
Om man handler på slike nettsider, kan det oppstå problemer.
– For det første kan du risikere å få høye importavgifter, og det er gjerne lang leveringstid. For det andre er produktene som regel av lav kvalitet. Du kan også risikere å få farlige produkter. I Europa har vi ganske strenge regler, men sånn er det ikke nødvendigvis i resten av verden, sier Gløersen.
Hun påpeker at det også kan være vanskelig å kreve reparasjon eller ny vare, da disse nettbutikkene ofte kan legges ned uten forvarsel.
Hos de fleste nettbutikker har man som hovedregel angrerett. Den gjelder 14 dager fra varen er kjøpt. Likevel bør man være obs på at du ikke alltid vil ha angrerett fra nettbutikker registrert utenfor EU.
– Handler du på nett, bør du sjekke om butikken gir deg bytterett, og i så fall hvilken frist som gjelder, og om du må betale porto, sier Gløersen.
Hun råder også folk til å sjekke andre forbrukeres erfaringer med butikken man handler fra.
– Driver noen useriøst, finnes det ofte advarsler på Trustpilot, Facebook eller Google-anmeldelser, sier hun.
En undersøkelse fra Finn
viser at hele 750.000 forbrukere planlegger å kjøpe brukte gaver i år.
Brukte julegaver kan være supert både for lommeboken og miljøet, sier Gløersen. Hun påpeker dog at om man handler brukt, har man ingen bytterett, med mindre du og selger har avtalt det.
– Du bør være sikker på at du kjøper noe gavemottakeren ønsker seg, og at det er riktig størrelse og modell, sier hun.
Hun minner også om at julegaver skal være noe hyggelig, ikke noe som gir høye kredittkortregninger og hodepine i januar.
– Kjøp julegaver som passer ditt budsjett, og som du har råd til.
(©NTB)