Den tyske regjeringen har godkjent et tilleggsbudsjett for 2023 i kjølvannet av finansieringsfloken som oppsto da en domstol slo hull i det føderale budsjettet.
– Det handler om å løse et potensielt lovbrudd som ville oppstått om vi ikke gjorde noe, heter det i en uttalelse fra det tyske finansdepartementet.
Tilleggsbudsjettets formål er å lovlig sikre Tyskland lån på rundt 45 milliarder euro, tilsvarende i underkant av 525 milliarder norske kroner.
Det skal dekke opp for midler som allerede har blitt brukt til å betale for energisubsidier, og for å støtte ofrene for storflommen i juli 2021.
Tyske gjeldsregler betyr imidlertid at regjeringen ikke bare kan kunngjøre flere milliarder i utgifter basert på lån.
For at tilleggsbudsjettet skal bli godkjent av underhuset i nasjonalforsamlingen Bundestag, må det erklære en «ekstraordinær nødsituasjon» og suspendere den konstitusjonelle gjeldsbremsen ut året.
Gjeldsbremsen er en del av den tyske grunnloven og pålegger staten lånerestriksjoner. Den er hjørnesteinen i planleggingen til den tyske regjeringen, men har blitt overstyrt de siste fire årene ettersom regjeringen har hatt ekstra kostnader knyttet til pandemien og Ukraina-krigen.
Statsminister Olaf Scholz’ regjering ble tatt på sengen da landets forfatningsdomstol i forrige uke slo et 60 milliarder euro stort hull i det føderale budsjettet.
Domstolen slo fast at ubrukte midler som skulle brukes på å bekjempe koronakrisen, ikke kunne settes av til klimaprosjekter. Beslutningen innebar umiddelbar frysing av midlene og skrinleggelse av regjeringens budsjettplan.
– Med dette tilleggsbudsjettet for 2023 forholder vi oss til konsekvensene av dommen fra forfatningsdomstolen, sier finansminister Christian Lindner mandag.
(©NTB)