Oljen: Den viktigste nyheten som kom i går, som kan endre hele bildet. Nå ligger oljen å seiler der på linje med pre-konfliktkursen. Med de nyheter som kom i går, anbefaler vi ikke å basere seg kun på olje fremover da det kan gå fort begge veier.

Om forslaget fra Iran som har oppfordret OPEC-medlemmer til å stoppe oljeeksporten til land som støtter Israel, noe som gjenspeiler oljeembargoen fra 1973, som dramatisk økte oljeprisene og forandret verdensøkonomiene.
Forslaget kommer direkte fra Irans øverste leder Ali Khamenei og vekker minner fra 1973 da Saudi-Arabia innførte en lignende embargo med ødeleggende effekter for oljepriser og vestlige økonomier. Embargoen førte til en dramatisk prisøkning på olje og en global økonomisk nedgang, spesielt i vestlige land som var nettoimportører av olje.
I dagens situasjon kan en feilvurdering i konflikten mellom Israel og Hamas føre til en utvidelse av konflikten, og Iran kan benytte anledningen til å presse på for en utvidet embargo som også omfatter land som støtter Israel. En slik utvidet embargo kan potensielt føre til et betydelig tap av global oljeforsyning og en kraftig prisøkning. Ifølge Verdensbankens vurdering kan et tap på 6-8 millioner fat per dag – et scenario de sammenligner med oljekrisen i 1973 – føre til en prisøkning på 56-75 prosent, til mellom 140 og 157 dollar per fat.
Islamske medlemmer av OPEC inkluderer land som Algerie, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Saudi-Arabia og UAE, som til sammen står for omtrent 30 prosent av den globale oljeproduksjonen. En embargo fra disse landene kan derfor ha betydelige konsekvenser for det globale oljemarkedet.

Norge:
OSE steg +0,49% og nærmer seg atter engang det magiske 1300 tallet. Uken er spekket med tall fra større selskap samt inflasjonstall, så det er store muligheter for å besøke denne høyden, atter engang.
Ole Andreas Halvorsen, en norsk hedgefondforvalter basert i Greenwich, New York, har gjennom Viking Global Investors opplevd stor suksess og forvalter nå betydelige midler. Vikings hovedfond har nylig tiltrekt seg 1,3 milliarder dollar fra amerikanske investorer og et ekstra beløp fra internasjonale investorer. Et mindre fond fokusert på lån til oppstartselskaper har også samlet inn 774 millioner dollar, med personlige investeringer fra Halvorsen og hans team. Etter en nedgang i 2021 og 2022, har fondet hatt en oppgang på 12 prosent til utgangen av oktober, parallelt med S&P 500-indeksen. Viking Global Investors forvalter totalt 42 milliarder dollar, om lag 463 milliarder norske kroner.
USA:
På Wall Street opplevde de viktigste indeksene en beskjeden oppgang i går, Mandag, SP500 +0,18, NASDAQ +0,37% og DJI + 0,10%. Altså meget marginalt, drevet av « De magiske syv».

Markedet anslår nå en 90% sjanse for at Federal Reserve vil holde rentene uendret i Desember, med en 80% sannsynlighet for at den første lettelsen i politikken vil komme så tidlig som i juni, ifølge CME Groups FedWatch-verktøy.

Resten av uken:
Den økonomiske kalenderen for uken er relativt lett, med ukentlige arbeidsledighetstall som forventes på torsdag og University of Michigans forbrukertillitsrapport på fredag.
Store selskaper som Walt Disney, Instacart og Biogen er satt til å rapportere inntjening denne uken. Så langt har 403 selskaper i S&P 500 rapportert tredjekvartalsprofitter, med 81,6% som overgår analytikernes estimater.
Den gunstige amerikanske lønnsrapporten og sterke produktivitetstall antyder at arbeidsmarkedet kjøler seg ned, noe som potensielt kan stanse ytterligere renteøkninger fra Federal Reserve. Men dette kan også føre til økte bedriftslån og økonomisk vekst, noe som presenterer et komplekst scenario for markedstrateger.
Sannsynligheten for rentekutt fra Den europeiske sentralbanken og Bank of England i de kommende månedene er i følge sentimentet økt. Sentralbankledere, inkludert Federal Reserve-leder Jerome Powell, vil ha muligheten til å adressere dette dovish markedssynet igjennom taler denne uken i USA.
I Asia så aksjer gevinster, med Sør-Korea som utmerket seg ved å klatre da landet gjeninnførte et forbud mot shortsalg. Sprer dette seg vil det samme skje på andre børser med høy sansynlighet.
METALLER
Prisene på gull falt til det laveste på nesten en uke på tirsdag idet dollaren styrket seg
Spot gull var ned 0,3 % til $1 971,38 per unse rundt klokken 0522 GMT. Amerikanske gull-futures falt 0,5 % til $1 978,10.
Tre-månederskontrakten for kobber på London Metal Exchange er ned 0,3 % til $8 210,00 per tonn.LME aluminium sank med 0,7 % til $2 272,50 per tonn, nikkel falt med 0,8 % til $18 300, sink gikk ned 0,9 % til $2 550, bly falt 0,6 % til $2 168,50, mens tinn var uendret på $24 665.