Oljeprisen:
Saudi-Arabia bekrefter at de vil opprettholde sitt betydelige frivillige produksjonskutt på 1 million fat per dag også gjennom Desember. Denne beslutningen, som ble annonsert av en representant for energidepartementet, sikrer at den daglige oljeproduksjonen stabiliserer seg rundt 9 millioner fat. Russland støtter dette tiltaket ved å fortsette sitt eget frivillige kutt på 300 000 fat per dag fra eksporten av råolje og petroleumsprodukter. Denne felles innsatsen peker på et fortsatt fokus på å balansere tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet som kan holde prisen oppe. Dog vi er ikke helt overbevist.
Det var et stygt fall i oljeprisene forrige uke. Dette fallet sammenfalt med reduserte geopolitiske risikoer da amerikanske diplomater engasjerte seg i Midtøsten for å dempe spenningene forårsaket av konflikten mellom Israel og Hamas.
Denne uken begynner med at vi venter på nye data fra Kina, verdens nest største oljeforbruker og det er en generell konsensus om at WTI-prisen må forbli over et støttenivå på $80 fatet og BRENT rundt 85 for å unngå et potensielt fall til Augustnivåene om ikke værre. For øyeblikket står oljeprisen til $85.33, en liten økning på $0.44 (0.52%). Dette speiles i et komplekst geopolitisk landskap og en rekke økonomiske indikatorer, inkludert mulige endringer i Federal Reserves rentepolitikk, en nedgang i Saudi-Arabias økonomi, rekordhøye europeiske gasslagre.
Om dette ikke stabiliserer seg ut uken, vil vi nok forsette ned mot vårt utgangspunkt fra sist Mandag, og tilbake inn i trendlinjen fra før Israel/Hamas krigen brøt ut.

Mye tyder på at sentimentet sier at inflasjonsraten vil fortsette sitt fall, noe som kan nødvendiggjøre en mykere tilnærming fra sentralbankene for å forhindre at deres politikk strammer seg ytterligere i praksis Bank of Japan (BoJ), til tross for en langsom tilnærming, indikert en forsiktig fremgang mot sitt inflasjonsmål, og det er fortsatt prematurt å avvikle deres støttende økonomiske politikk. Med andre ord: Stimulien vil fortsette.
I motsetning til disse, ser det ut til at Reserve Bank of Australia (RBA) kanskje vil gjenoppta rentehevinger etter en periode med stabil politikk, med analytikerne enige om en potensiell økning. Markedet er imidlertid delt, noe som forventes å skape en betydelig reaksjon uavhengig av utfallet.
Videre er det forventet at en rekke uttalelser fra Federal Reserve-offisielle, inkludert to innlegg fra formann Jerome Powell, vil tiltrekke seg medieoppmerksomhet denne uken. Europa vil også være i fokus, med en rekke ECB-representanter som skal tale, inkludert en opptreden av president Christine Lagarde.
OSE Det norske shippingmarkedet forventes å være under press, noe som kan føre til utfordringer for relevante selskaper på Oslo Børs. Samtidig er industriaktiviteten rapportert å være på sitt laveste siden mai, noe som kan signalisere en nedgang i økonomisk aktivitet som kan påvirke bredden av industrielle aksjer.
DOLLAR
Dollarindeksen (DXY) falt med 0,08 % til 104,99, mens euroen (EURUSD) steg med 0,08 % til 1,0738 dollar. Dollarindeksen falt med mer enn 1 % forrige uke, det tyngste fallet siden midten av juli, og nådde et seks ukers lavpunkt.


Når det kommer til dollaren, har nylig arbeidsmarkedsdata ført til spekulasjoner om at USA kanskje ikke vil kunne opprettholde sin økonomiske dominans, og noen analytikere forutser en mulig negativ trend for valutaen og tross for dystre økonomiske utsikter i Europa, som mange analytikere tror vil gå inn i en resesjon i løpet av dette kvartalet, var forventningene såpass beskjedne at det virker som om det kan være dollaren som står overfor den største risikoen for skuffelse i det korte bildet.
Aksjemarkedet i USA
Etter en imponerende oppgang sist uke, der de ledende børsindeksene noterte årets foreløpig beste uke – Dow Jones Industrials klatret med 5,1%, og både S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite opplevde oppganger på henholdsvis 5,9% og 6,6%, holder markedet pusten i forventning om ytterligere markedsbevegelser. Investorenes optimisme speiles i den nylige sterke ytelsen, stimulert av positive økonomiske signaler og forhåpninger om at sentralbanken kan være nærmere en pause i rentehevingene.
Her med et ukesbilde

Metaller
Kobberprisene stiger og er i skrivende stund opp 0,64%, mens gull og sølv synker . Henholdsvis -0,4% og -0,3%
LME-aluminium (ALI1!) la til 0,1 % på $2,257 per tonn, nikkel (NICKEL1!) fikk 0,1 % til $18,240, sink (ZNC1!) lite endret på $2,526, bly (LEAD1!) falt 0,2 % til $2,168, og tinn (FTIN1!) gled 0,4 % til $24,270.