Sparing i aksjefond har jeg drevet med i noen år og jeg har etter hvert erkjent at det er viktig å ha en plan og følge denne. Jeg har egentlig alltid spart i større og mindre grad i indeksfond, men andelen disse har hatt av porteføljen har variert noe.
I 2020 endret jeg litt strategi og gikk «all in» med hoveddelen av kapitalen i en del aktivt forvaltede region- og bransjefond. Da ble andelen i indeksfond betydelig redusert. Og de fleste av de aktivt forvaltede fondene jeg hadde i porteføljen i 2020 og et godt stykke inn i 2021, har levert solid avkastning. Spesielt har dette vært tilfelle for teknologi- og bærekrafts-fondene. I midten av 1. kvartal begynte disse fondene å svinge mye i verdi; hovedsakelig i negativ retning. Med stor oppside er det alltid også en stor nedside. Det ble snakket mye om sektorrotasjon fra vekst til verdi. Og jeg må erkjenne at strategien er blitt noe endret i løpet av våren! Årsaken til dette prøver jeg å svare på i denne artikkelen.

Bli medlem i september og få 12 måneder til 50%! KLIKK HER for å kjøpe tilgang.
For egen del begynte jeg å flytte kapital og avkastning over i globale indeksfond tidlig i 2021. Disse har noe lavere risiko og kursene svinger mindre. Dette har jeg også redegjort for i mine månedsrapporter, spesielt for mars og april. Det har vært dager da avkastningen i bransjefondene har gått 3-4 % i minus. Når dette går over flere uker, så blir det selvsagt noe mange merker som negativt for sine porteføljer. Og man ser og hører at mange er både presset og stresset. Det er viktig å ikke agere i panikk og gjøre den tradisjonelle feilen med «å kjøpe på topp og selge på bunn». Kjøper man aksjefond, så skal man og må man være langsiktig. Avkastningen kan svinge. Over tid og år vil det sannsynligvis gi bra gevinst; ikke minst hvis man lar rentes-rente-effekten få jobbe med porteføljen. All statistikk taler for dette! Det at vi lar oss styre av våre følelser, er vårt største problem, da disse ofte har meget kortsiktig horisont.
På samme tid har jeg hele tiden her på bloggen og overfor de jeg har hatt kontakt med, vært nøye med å anbefale globale indeksfond som fundament i en fondsportefølje. Indeksfond er ofte nevnt og det er skrevet egne artikler om disse. Nå går jeg selv også litt «back to the basics» og har det siste halvåret flyttet en del avkastning og innskutt kapital over til indeksfond. Da går jeg for så vidt over til indeksfond som hovedstrategi for mine investeringer igjen, noe jeg skal forklare nøyere årsaken til i denne artikkelen. På sikt vil dette sannsynligvis utgjøre 60-70 % av min fondsportefølje. Jeg skal komme mer konkret tilbake til hvilke praktiske konsekvenser dette har, på slutten av artikkelen.
Bli medlem av vår Facebook gruppe Investorforum for å diskutere og lære av andre investorer HER.
Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.