Politiets Fellesforbund er fornøyd med å ha landet en ny pensjonsavtale som gjelder alle yrkesgrupper med særaldersgrenser.
Likevel understreker forbundsleder Unn Alma Skatvold at det gjenstår en stor jobb med å bringe resultatet av den nye pensjonsavtalen ut til medlemmene.
For Politiets Fellesforbund er det viktig at denne nye avtalen er bedre enn den midlertidige avtalen som gjelder for øyeblikket. Det er også essensielt at medlemmene med særaldersgrenser nå blir sikret et livslangt tillegg i pensjonen. Og for Politiets Fellesforbund er det viktig at vi har landet en avtale sammen med de øvrige tolv forbundene i Unio, sier Skatvold i en pressemelding.
Avtalen vil ifølge fagforeningen gjelde for flere enn 235.000 offentlige ansatte med særaldersgrenser.
Fra 2011 ble det en ny måte å beregne alderspensjon i folketrygden på, hvor et hovedprinsipp er at det skal lønne seg å stå lenger i arbeid. Man tjener nå opp pensjon for alle år man jobber, i motsetning til tidligere hvor det var de beste 20 årene som var tellende.
I tillegg skal pensjonene både fra folketrygden og Statens pensjonskasse levealderjusteres. Det vil si at pensjonen skal deles på antall år som staten forventer at du skal leve, etter at du begynner å ta ut pensjon.
Tar du ut pensjonen på et sent tidspunkt, blir pensjonen høyere, både fordi du tjener opp mer og fordi du får færre år å dele pensjonsbeholdningen på.
– Dette nye pensjonssystemet for alderspensjon var lite forenlig med særaldersgrenser. Derfor har det vært helt nødvendig å fremforhandle tilpasninger for dem som har særaldersgrenser, skriver fellesforbundet.
Det som er forhandlet nå, er regelverket for dem som i fremtiden skal ha særaldersgrenser og overgangsordninger for de som har særaldersgrenser i dag.
(©NTB)