Få næringer har bedre fremtidsutsikter enn mineralnæringen, og Afrika er kontinentet hvor denne har størst og best potensial.
På grunn av sikkerhetspolitikk må fabrikker flyttes og forsyningslinjer ombygges. Samtidig satses det tungt på det grønne skiftet. Fossile energikilder skal byttes ut med sol og vind, og forbrenningsmotorer skal erstattes av elektriske.
Disse endringene vil lede til en investeringsboom i fysisk infrastruktur, noe som vil øke etterspørselen etter mineraler og spesielt batterimetaller i tiårene fremover. Hvor skal disse komme fra?
Afrika er en viktig del av svaret ettersom kontinentet allerede er verdens største mineraleksportør. Bør norsk næringsliv satse der? Her er noen grunner som tilsier det:
Store ressurser
For det første er Afrika mineralrikt og forholdsvis uutforsket. Mens ressursene stort sett er uttømte i tradisjonelle jurisdiksjoner, er det gode muligheter for å gjøre funn i verdensklasse og skape milliardverdier der.
Dernest er det lett å komme i gang med produksjon. Mens det er mildt sagt vanskelig og tidkrevende å få byggetillatelse for en gruve i Norge, prioriterer afrikanske land arbeidsplasser og skatteinntekter høyt. Terskelen for å tillate naturinngrep er lav.
For det tredje har afrikanske statsledere tydelig signalisert at kontinentet er åpent for utenlandske investorer. På Africa Investment Forum i 2022 var beskjeden krystallklar: Mer investeringer er ønsket for å utnytte det enorme potensialet innen råvarer og ressurser.
Fallgruvene
Det er likevel ikke til å komme fra at gruvedrift i Afrika er risikosport. Her er noen av fallgruvene:
For leteselskaper er leterisikoen alltid den høyeste. Å finne malmressurser i verdensklasse er aldri enkelt.
På Oslo Børs har vi tidligere hatt mineralselskaper som hevdet de satt på store og unike ressurser, men hvor realiteten kanskje var en annen. Det har gitt slike selskaper rykte som «et hull i bakken eid av en løgner».

Teknisk risiko
En annen risiko er den tekniske når gruver skal bygges. Faren for kostnadsoverskridelser og forsinkelser vil alltid være til stede.
Til sist har vi politisk risiko. Korrupsjon, uforutsigbare rammebetingelser, politiske omveltninger og et byråkrati som opererer i sneglefart kan være utfordringer.
Selv om risikofaktorene er mange, heller vi likevel mot at gevinstpotensialet er stort nok til at det er verd å sette seg inn i mineralmulighetene i Afrika.
Dette underbygges av vår sterke næringsklynge innen råvareindustrien. Mens danskene er flinke på vindmøller, er vi eksperter på råvarer.
Konferanse 5. september
For å spre kunnskap om mulighetene på mineralsiden i Afrika og Norges potensial til å bli en mer aktiv aktør på feltet, vil Norwegian-African Business Association ha dette som tema på sin årskonferanse på Grand Hotel i Oslo den 5. september i år.
Velkommen skal du være!