Torsdag meldte det børsnoterte selskapet Harmonychain om fremskritt i prosessen med utvikling av en svært energi-effektiv chip som vil distrupte driften til store deler av kryptoindustrien dersom den leverer. Selskapet har vært som en jojo på børsen med en volatil aksjekurs. Vi har tatt kontakt med selskapet for å høre litt mer om hva dette skyldes og hvordan prosessene er i utviklingen av den angitte revolusjonerende chipen.
Investornytt tar en telefon til Yngve Johansen som er styreleder i selskapet og spør om han kan forklare litt om prosessen og hva selskapet søker å gjøre?
Selskapet ønsker å drive frem banebrytende teknologi for fremtiden. Selskapet er mest kjent for å utvikle såkalte Scrypt supercomputere for drift av desentraliserte valutaer som Litecoin og Dogecoin.
Selskapet utvikler også løsninger for såkalt distribuert datalagring. Stikkord her er Inter Planetary File System (IPFS) og Filecoin Network. I dag er det etter hvert mange som har Filecoin noder og kan drifte the Filecoin Network, men det er få som kan gjøre det med gode marginer.
Det er viktig å ikke sette rett i gang uten å skreddersy en infrastruktur som opererer med høy effektivitet. Lokotech har jobbet i lengre tid med å finne frem til et oppsett som levere tjenester til Filecoin Network med verdensledende effektivitet. Dette har vi bevist på test-nett uten særlig finansiell risiko. Nå er vi kommet til et punkt hvor vi ønsker med samarbeidspartnere å oppskalere på main-nett og faktisk sette dette ut i drift. Selskapet har også posisjonert seg for oppstart av flere datasentre.
Når man er en aktør som utvikler den type teknologi vi gjør så er det svært naturlig å også bygge opp flere datasentre. Denne aktiviteten er noe som tar tid da det også involverer eiendomsutvikling, men vi ser for oss i fremtiden at der også skal være en inntektsstrøm fra dette forklarer Johansen.
Det som det har vært mest snakk om siden notering er supercomputerne som er utviklet som Application Spesific Integrated Circuit (ASIC). Dette er ganske naturlig da dette er business caset er Harmonychains største investering, som også muligens har størst oppside.
Kan du forklare litt mer om dette?
I dag driftes Litecoin sitt nettverk med noder som totalt har en hashpower nære 930 TH/s. Om man skulle bruke dagens mest effektive ASIC (Application Specific Integrated Circuit) som er Antminer L7 til å drifte dette nettverket så ville det kreve at man hadde nesten 93 000 L7 supercomputere.
Om man var riktig heldig og fikk kjøpt L7 i markedet til 60 000 kr pr. stykk så ville dette tilsvart en CAPEX på ca. 5.6 milliarder kroner. En L7 krever minst 3500 W inkludert infrastruktur rundt maskinen for å levere. Det tilsvarer et konsum som tilsvarer ca. 330 MW for det totale nettverket.
Man skjønner da at markedet for Litecoin drift alene er stort. I det videre er trenden opp. Lokotech ønsker å få en del av dette markedet og også en del av andre lignende markeder som f.eks Dogecoin.
Lokotech sitt første produkt er annonsert til å bli et såkalt hashblade som man kan sette inn i en stasjonær PC i samme slot som f.eks. skjermkort. Man setter kortet inn via PCIe og kobler videre på AUX power (to stykk seks eller åtte-pin) som kommer til å forbruke omtrent 145 W. Det er ikke mye, mange av dagens stasjonære PCer kan leverer minst 850 W, og gjerne mye mer. Det kan være plass til flere Hashblades i en stasjonær PC. GPU-rigger tilpasset mining inneholder som regel 8-12 kort per CPU og en industriell PSU.
Det finnes mange slike PCIe slots rundt om i verden, og dette spesielt etter at Ethereum avsluttet GPU mining. Lokotech sier at målet er at dette kortet skal levere ca. 2 GHash/s for 145 W.
Det er en massiv effektivitetsøkning, og marginene i operasjonen vil øke tilsvarende. Det er da grunn til å tro at det skal være solid etterspørsel. Tidlige oppgitte estimat på pris for hashblade er at det kanskje blir å koste et sted mellom 1999 and 2199 USD pr enhet.
Det er mye snakk om hashblades, hva er det og hvilken rolle har det?
Om man gjør et tankeeksperiment og regner på hvor mange hashblades som skal til for å betjene dagens hashrate i Litecoin nettverket, så er dette 465 000 hashblades. Disse vil bare konsumere opp mot 70 MW. Dette er altså omtrent bare en femtedel av hva man trenger konsumere av kraft for å oppnå samme hashrate med den antatt tøffeste konkurrenten. Å kunne drifte verdens Litecoin nettverket ved å konsumere så spektakulært mye mindre kraft er selvfølgelig en stor fordel med tanke på margin for de som drifter nettverket (såkalt mining), men også med tanke på energieffektivitet og karbonavtrykk.
«Dette er fremtiden og dersom Lokotech og Harmonychan lykkes med dette så vil vi være de som gjør desentraliserte pengenettverk til miljøvennlige løsninger»
Styreleder Harmonychain Yngve B. Johansen Tweet
Hva er markedet i dag og hvordan kan dere bli posisjonert?
465 000 hashblades utgjør med den prisen antydet over omtrent 10 milliarder, men det er viktig å påpeke at dette er rammene for caset i dag. Lokotech har ingen planer om å forsøke å gå etter hele markedet med en gang og oversvømme markedet med hashrate. Vi kommer til å ta det pent og pyntelig og forsøke å spre hashblades gradvis ut til flest mulig brukere, også små aktører i sett eget hjem, dette også for å hjelpe desentraliseringen av Litecoin. Dette er en populær strategi.
Andre som har regnet på dette har også påpekt at dersom man legger en annen antagelse til grunn som for eksempel at Litecoins energikonsum i dag kanskje ikke vil gå like mye ned som man kunne håpe på da kraft satt av til denne type drift antageligvis til en viss grad vil fortsette, da vil antatt marked for hashblades være betydelig høyere enn det vi ser for business-caset 70 MW. Leseren kan selv regne på hva utfallsrommet er ved å se på 100 MW eller for eks 200 MW scenario. Selv konservative estimat ligger veldig høyt og dette selv om man kun betrakter Litecoin nettverket. Det må ikke glemmes at scrypt-minere også kan brukes til andre desentraliserte pengesystem som Dogecoin, etc. Business caset er mao. sterkt, men det forutsetter at man klarer å lage en ASIC som leverer og som tåler hard drift over tid. Det er vanskelig og selv om vi har hatt store fremsteg så er det betydelig risiko igjen, forklarer Johansen.
Johansen har bakgrunn som fysiker og leder til daglig Aker BP sin R&D portefølje. Han kom inn som ny styreleder med et frisk pust tidligere i år da store deler av styret ble byttet ut. Med seg på laget har Johansen fått med seg unik kompetanse fra Nordic Semiconductors.
Tidligere i år kom du inn som styreleder med et nytt styre i ryggen. Hva er du mest fornøyd med å ha fått til så langt?
For det første er jeg fornøyd med å ha fått med meg et solid velfungerende styre, med en svært god teknisk komite. Vi har også en god finansiell og juridisk komite. Jeg er særlig fornøyd med å ha fått med meg veldig relevant teknologi kompetanse inn i styret. Harmonychain sin teknologi komite har vært veldig viktig for oss så langt. I tillegg så er jeg fornøyd med å ha fått etablert en ny arbeidsform som fungerer.
Dette er pågående arbeid selvfølgelig. I korte trekk så har vi nå begynt å være mer bevist Technology Readiness Level (TRL) på den teknologien vi jobber frem. Vi følger TRL-stigen og forsøker å oppnå stadig høyere teknologinivå og på dette viser metodisk redusere risiko. I tillegg forsøker vi å jobbe med en contingency-plan for hvert steg i utviklingen slik at man alltid har en plan B om noe ikke leverer som ønsket.
Vi har en lang vei å gå her, det tar tid å bli virkelig god på dette, men jeg har klart å få selskapet omforent om at dette er den foretrukne veien å jobbe på. Jeg er også fornøyd med å ha klart å opprette samarbeid med flere andre eksterne faglig sterke aktører. Fagfolk trenger å snakke sammen når man løser vanskelige problem.
Det var en ganske betydelig økning i aksjekurs etter bytte av styre. I senere tid ser vi imidlertid at det har bevegd seg litt ned igjen. Det går fort opp og ned, hva er deres vurdering av det?
At aksjen gikk mye opp etter bytte av styre tror jeg rett og slett bare skyldes at markedet følte seg betrygget av at flere tunge teknologiprofiler tok plass i det nye styret.
Andre og tredje største aksjonær, som ikke fikk plass i det nye styret, har imidlertid solgt seg kraftig ned gjennom sommeren. De startet vel så tidlig som i mai med å selge tror jeg. Det virker som de har solgt over 50% av deres aksjer så langt (hvilket er over 25 millioner aksjer). Dette er mye for en aksje med lavt volum i handel. Det er klart dette påvirker aksjekurs når et så høyt antall aksjer presses ut på kort tid. Jeg tror dette er svaret på kursbevegelser nå i det siste.
Det er alltid markedet som bestemmer en aksjekurs, den tenker vi lite og ingenting på. Men når en markedsaktør står for over 70% av salgsvolum siste 3 mnd vil man få store utslag. Det viktigste er at vi jobber hardt på og at våre aksjonærer forstår at det er risiko, men endog stor oppside om vi lykkes sier Johansen.
Det var nevnt noe i Finansavisen for noen uker siden om meldinger til markedet, hva handlet det om?
Det vet vi ærlig talt ikke.
All sensitiv informasjon publiserer vi gjennom newsweb, og det er der aksjonærer vil finne ny viktig meldepliktig informasjon fra oss. At Finansavisen fabrikkerer selvsynsende «fakta» som de melder til markedet på Harmonychain sine vegne får de selv stå ansvarlig for, enten det skriver seg fra inkompetanse hva gjelder å forstå teknologiutvikling eller dårlig kontroll av sine kilder. Dette er uansett Finansavisens problem og vi er bevist på å ikke kaste bort tid på å rydde i andres rot.
Investornytt har jo fulgt godt med på alt rotet i DLTx som var siste året, føler dere at Finansmedia har vært ekstra ute etter dere?
Finansmedia har en rolle og det er å være kritisk, da er det viktig å forholde seg til fakta og belyse aktører på samme måte. Det kan man vel trygt si ikke er gjort og da lurer man på hvorfor. Vi er vel mer negativt omtalt enn en rekke grønne eventyrselskaper som har falt 95% på børsen til sammen, vår markedesverdi er faktisk opp 90% siden sommeren 2021.
Finansmedia i Norge blir for lett å gjennomskue, all den tid deres kilder snakker i diverse nettfora om hva de har vært med å «plantet». Det er særlig skuffende at integriteten ikke er høyere avslutter Johansen.
Utviklingen har tatt lengre tid enn ventet, kan dere forklare litt om dette?
Det er flere årsaker til dette forklarer daglig leder Ola Stene-Johansen.
Noe skyldes interne forhold, mens andre skyldes eksterne forhold. Først vil jeg nevne at når små selskap ønsker å produsere en chip for testing så er en naturlig strategi å bli med på en såkalt Multi-Project Wafer (MPW).
MPW-runs hos store chip produsenter går av stabelen noen få ganger i året. Lokotech som er Harmonychain sitt datterselskap som jobber med hardwareutvikling måtte bruke MPW prosessen for å teste sine design. Når man gjør det så blir deadlines veldig viktig. Misser man en deadline så fører dette umiddelbart til en forsinkelse i skala 4 til 6 mnd. Dette problemet har vi ikke lengre nå da vi er ferdige med MPW.

Når man starter arbeidet med å designe en arkitektur for en masseproduserbar chip så velger man først produksjonsnoden man ønsker å produsere på. Kvaliteten og bredden på bibliotekene over veltestede kretser man kan benytte som de er eller litt modifikasjon, varierer. Man kan benytte seg av produsentens kretsdesign som bestanddeler, eller lisensiere fra tredjeparter, men modenheten av biblioteket varierer fra node til node.
Man har dog ikke tilgang til dette biblioteket før lisensavgiftene er betalt. I vårt tilfelle var det overraskende mange kretser som ikke eksisterte på noden vi valgte. Dette betydde at vi måtte designe disse fra bunnen av. I det vi var klare for å gå til MPW første gangen hadde ingeniørene gjort en strålende jobb med å nå målet med høyest mulig energieffektivitet. Imidlertid virker det som om noe sviktet i kommunikasjonen mellom ingeniørene og vi som jobber mot markedet.
Designets fotavtrykk var rett og slett for stort til å kunne lansere et produkt som også var konkurransedyktig på pris i markedet den gangen. Kombinasjonen galopperende råvarepriser som følge av COVID-19, voldsom etterspørselsøkning etter semikonduktorer og rekordlave energipriser, som indirekte påvirker verdien av energieffektivitet, var ikke heldig for vår market-fit. Vi bestemte oss derfor i 2021 for å gjennomføre et vesentlig re-design for å øke «tettheten» uten å øke strømforbruket – regnekapasitet per kvadratmillimeter silisium. Et re-design er selvfølgelig tidkrevende, og det tok en betydelig innsats å kunne komme med det nye utkastet. Dette steget tok mest tid for oss, uten at det økte R&D budsjettet nevneverdig totalt sett.
Nedtur
Det som imidlertid ble en nedtur på slutten av alt dette arbeidet, var da vi fikk vite bare to dager før deadline, at det er en kritisk feil ved en av kretsene vi hadde benyttet fra det lisensierte biblioteket. Biblioteket er veltestede kretser fra renommerte store selskap. Det var ekstra frustrerende for oss å oppleve forsinkelse pga. noe som skulle være relativt sikkert. Ingeniørene rettet feilen, men dessverre ikke før MPW’en hadde startet. Dette oppsummerer ganske greit hvorfor man ikke fikk startet MPW produksjon før november 2022 selv om man hadde ambisjon om å få dette til over et år tidligere. Men til slutt fikk vi startet produksjon av vår prototype som validerer vårt konsept og metode.
I mars fikk vi utlevert de to chiplets som utgjør vårt prorietære teknologi. Disse tester vi mye på nå for å implementere så mange forbedringer som mulig i vårt oppskalerte kommersielle design forklarer Ola Stene-Johansen.
Fortell litt mer om verifikasjonsprosessen?
Verifikasjonsprosessen har tatt et par måneder lengre tid enn først estimert. Det er imidlertid ikke spesielt kritisk i denne fasen da dette foreløpig ikke har annen innvirkning enn at det tar lengre tid før man får vite at chipens funksjon/metode/kode er som den skal.
Men som vi beskrev i de forrige børsmeldingene så fikk vi et overraskende avvik å forholde oss til på målstreken. Avviket var knyttet til returkommunikasjon i chipleten med vår kanskje viktigste krets; den som står for utregningen av Scrypt-algoritmen.
I bransjen kaller vi den «Hash Engine». Det er et frustrerende avvik å få, for det er vanskelig å konkludere med et slikt avvik. Jeg har enda til gode å møte en ingeniør som har opplevd et slikt avvik uten at simuleringssoftwaret plukker det opp.
I uken mellom de siste to børsmeldingene sov jeg dårlig, for å si det mildt. Heldigvis har vi et sterkt teknologi-team i Nord-Amerika og en sterk teknologikomité i styret som hjalp oss i mål her. Vi har levert Scrypt hash og minet med våre proprietære kretser nå. Teknologien anses for å være på TRL-nivå 4; og vi er fornøyd med den reduserte tekniske risikoen. Når det er sagt så er det fortsatt betydelig risiko igjen til en kommersiell ASIC og et ferdig levert produkt, og det får være opp til leseren om en anser risiko/belønning som attraktivt på dagens kursnivåer.
Notert Euronext Growth, OGF 2023 åpnet for fullmakt til crosslisting på OTC
Ticker: HMONY
Bakgrunn/Status: Stiftet i 2017, og endret forretningsstrategi etter oppkjøpet av Lokotech AS m.fl. sent 2020. Harmonychain er i oppsumering et pre-revenue konsern med største satsning innen hardware for blokkjedeteknologi.
Hovedkontor St. Olav gt. 21B
Lokasjoner: HQ Oslo, Halden, Notodden, Øksnes, Kautokeino
Ansatte: Fire i Norge, over 20 kontraktører i US og en i Norge.
Styre: 10 styremedlemmer med variert bakgrunn.

Fortell litt om messen dere nylig nylig besøkte i Florida?
Med et begrenset markedsføringsbudjsett så er synlighet på messer kanskje vår viktigste representasjon både mot fremtidige kunder og eksisterende partnere. Mining Disrupt og Litecoin Summit er nok de vi får mest ut av å delta på. Mining Disrupt i Miami er den største messen for mining, og vi stilte for første gang med egen stand. Som en av få «nye» hardwareleverandører var det bra trykk.
Etter The Merge representerer Scrypt to av de tre største Proof-of-work coins, så Scrypt begynner å bli aktuelt også for Bitcoin-fokuserte minere. Jeg liker å argumentere for en portefølgestrategi på hardware. En ender opp med mer Bitcoin hvis du mergeminer Litecoin/Dogecoin og veksler, enn Bitcoin direkte.
Hva kan en forvente fremover?
Arbeidet med å fullt ut validere og deretter også stressteste Chiplet #2, som først og fremst inneholder en høyhastighets analog/digital konverter og et kommunikasjonsgrensesnitt, fortsetter. Vi gjør dette parallelt med utviklingen av det kommersielle designet. Hvis ting går etter planen så blir full validering av chiplet #2 gjennomført de kommende ukene. Deretter følger en kort markedsføringsperiode frem mot åpning av forhåndssalg – først til «abonnenter» som har meldt særlig interesse i å kjøpe produktet og senere til publikum for øvrig. Deretter må vi bygge vår beskjedne organisasjon her i Norge frem mot leveranse av første batch.
Forklar litt om teknologien og bruksområde/marked?
Proof-of-work er teknologien som sikrer integriteten til tillitsløse, desentraliserte, blokkjeder. Bitcoin er som kjent den første og største. Selv om det er en fasinerende teknologi så har den noen begrensninger. Charlie Lee forsøkte i 2011 å redusere noen av disse begrensningene i form av Litecoin, ved å redusere tiden per blokk, antall transaksjoner per blokk, øke antall coins tilgjengelig, og gjøre den «ASIC-resistance». Første, andre og siste moment er viktig. Redusert blokktid gjør det raskere å validere en transaksjon, samtidig som man kan valdiere flere transaksjoner per blokk. «ASIC-resistance» sikrer en bredere spredning av minede coins, slik at både valutaen i seg selv og driften av nettverket ender på flere hender.
Det er litt av poenget å sørge for at sikre pengesystem blir så desentralisert som mulig. Økt antall coins er en menneskelig greie. Vi er dårligere på å fatte hva som skjer bak et komma, enn hva som skjer før. Det er enklere mentalt sett å kjøpe noe i tusen-lapper, enn brøkdeler av kvartmillioner. Jeg synes å se tendenser til at folk bruker Litecoin, mens de hodler Bitcoin. Jeg solgte faktisk min mors bil i Litecoin. Lurer på hva Vegvesenet tenkte da de leste salgsmeldingen.
Kort fortalt er «ASIC-resistance» noe som gjør algoritmen minneintensiv. Minne er dyrt, og båndbredde blir fort en utfordring dersom man skal øke minne i takt med CPU. Vår ASIC er en ASIC designet for å omgå problemet i så måte. Det er ingen stor hemmelighet at det er mye minne on-chip.
Som hardwareleverandør har markedet tendenser til at «vinneren tar alt»; minerens bunnlinje koker som regel ned til en funksjon av 1) pris på underliggende kryptovaluta 2) pris på hardware 3) strømeffektiviteten til hardware og 4) strømpris der hardware er plassert.
Punkt en og fire følger markedet, selv om det finnes en del spennende tilpasninger på punkt fire der ute. Punkt 2 og 3 er der vi kommer inn; et strømeffektivt produkt som ikke er for kapitalintensivt.
For vårt produkt er jeg også fornøyd med å gå fra å være rettet mot enterprisemarkedet til å også kunne klare å være mer små kundevennlig. ASIC’ene er største kostnadskomponent til et system, og vi har valgt enn mindre formfaktor enn vi først så for oss. Da blir prispunktet mer overkommelig for de mindre aktørene, mens de store får heller kjøpe fler.
Det interessante, som jeg tror veldig få forstår om vår teknologi, er at dersom vi får til det vi ønsker – så kan samme chip også benyttes til AI-edge-inferencing. Det er noe vi ikke har prioritert per i dag, men som jeg tror vil bli en interessant del av historien vår i det lengre løp. Man kan legge til at performance i Chiplet #2 er viktig for fremtidig edge AI inferencing. I så måte vil de neste ukene ikke bare være spennende med tanke på det å kunne vinne markedet forbundet med drift av Litecoin, Dogecoin og andre Scryptblokkjeder, men også i forbindelse med å kunne levere akselerasjon til AI i forskjellig utstyr ute i bruk blant mennesker.
Hva er «Edge AI Inferencing?»
Edge-AI-Inferencing går, i korte trekk, ut på å benytte seg av allerede trente AI-modeller i «edgen» av nettverket; være det seg i autonome biler, 8k-oppskalering av bilde, stemmeassistenter, ansikts/målgjenkjenning i sikkerhetsbransjen, predikativ tekst og andre applikasjoner vi ikke har forestilt oss enda. En slipper i så måte å kontakte skyen for at AI’en skal svare, og er kritisk i en del applikasjonstilfeller der høyhastighetstilgang til Internett ikke er trygg eller tilgjengelig. Markedet er stort, avslutter Stene-Johansen.
CPU: Central Processing Unit
GPU: Graphic Processing Unit
ASIC: Application Specific Integrated Circuit
PCIe: Peripheral Component Interconnect express
AI: Artificial Intelligence
Edge AI Inferencing: Bruk av AI-modell på local enhet uten å nødvendigvis være tilkoblet sky
L7: Modell fra konkurrerent
AUX: Auxiliary
TRL: Technology Readiness Level
MPW: Multi-Project-Wafer Silisiumwafer der flere produsenter deler én wafer for å teste mange design på integrerte kretser
