Vi må ta drastiske grep nå, skal vi redde norsk folkehelse, eller helsen til deg og meg, sier gründeren bak selskapet Frisk uten sukker AS, Bente Josefsen. Dessuten vår faste skribent i spalten Mat & Helse.
Hvordan havnet vi der at 70 % av den voksne norske befolkningen og 20 % av barna nå lider av livsstilssykdommer og plager som overvekt/fedme, diabetes type 2, betennelser, smerter i muskler og ledd, slitenhet, søvnproblemer, depresjoner, nedstemthet og angst?

De samlede samfunnskostnadene var estimert til å være 238 milliarder kroner i 2022.
I tillegg anslås det at dersom ikke noe dramatisk gjøres, vil antall barn med overvekt og fedme dobles innen 2035 og for voksne er det anslått en økning på ca. 60 %.
Dette kan vi ikke lenger tillate oss å være stilltiende vitne til, mener Josefsen. Bente har en klar plan på hvordan problemet kan angripes. En svært lønnsom plan for samfunnet, for hennes selskap, for investorene som blir med på emisjonen selskapet nå er inne i, samt for samarbeidspartnere.
Vi blir fortalt at vi spiser for mye og beveger oss for lite. En slik påstand legger skylden på enkeltindividet. Er det virkelig slik at vi har mistet all sunn fornuft, evne til å ta gode beslutninger, samt selvdisiplin?
Det som har endret seg er først og fremst matmiljøet. I dag er det tilsatt sukker i så mye som 74 % av all innpakket mat og 60 % av det som handles i norske butikker er ultraprosessert mat. Mat som er bevist øker sjansen for kreft, overvekt, mage- og tarmproblemer og psykiske lidelser for å nevne noe. I tillegg er reklamen for disse produktene massiv og tilgjengeligheten stor.
Skal man unngå å bli syk i dagens samfunn, må man ha kunnskap, dedikasjon og tid til å studere alle produktene i butikkene. Det er ikke realistisk å forvente at den jevne forbruker skal forstå hva en innholdsfortegnelse betyr, og burde heller ikke være nødvendig. Vet du f.eks. hva modifisert stivelse egentlig er? Brukes nå i svært mange produkter og er en form for sukker. Vi ser en unik betalingsvilje inn mot dette segmentet forklarer Josefsen som er en av Norges mest solgte forfattere i år.
Dagens løsning
7 av 10 som oppsøker lege i dag er altså grunnet livsstilsykdommer. Første tiltak er ofte at legen forteller at man må leve sunt. Men hva er nå sunt, det fleste er forvirret over hva det egentlig betyr.
Videre tas det ikke hensyn til at mat og sukker har ulik påvirkning på hjernens belønningssenter. Hvilket betyr at noen ikke kan kontrollere hva de spiser, selv med både god vilje, motivasjon og kunnskap. Det er her Bente skiller seg ut, hun har også kunnskap fra avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet.
Når mennesker ikke klarer å ta seg sammen, så tilbys de sykemeldinger, medisiner og operasjoner. Ofte er da dette kun en symptombehandling, og som ikke løser problemet. Problemet som er påført i dagens samfunn.
Når vi ser på utviklingen av livsstilssykdommer, så er det åpenbart at vi har en modell som ikke fungerer. Kunnskap når ikke ut, tiltakene treffer ikke og matvareprodusentene gjør det som oppleves som mest lønnsomt. Produserer mat som er maks triggende for belønningssenteret, slik at det fører til overspising, med billige tilsetningsstoffer som erstatter råvarer, men som ødelegger helsen til forbrukerne.

Bentes løsning
Vi i Frisk uten sukker mener vi må ha to tanker i hodet samtidig.
Kunnskap må ut til forbrukerne, og det må tilbys sunn sukkerfri mat, som forbrukerne enkelt kan finne og gjenkjenne i butikkene.
Frisk uten sukker AS har derfor to forretningsområder. Vi har en kunnskapsdel med bøker, onlinekurs og medlemskap, samt foredrag. Bente har skrevet to bestselgende bøker, og har planer om å publisere en bok i året fremover. Målet er å få oversatt disse til store internasjonale bokmarkeder.
Ved å spre kunnskap og inspirasjon til flest mulig forbrukere, så oppstår det et behov i andre enden. Behovet for at sunn sukkerfri mat er tilgjengelig i samfunnet.
Derfor er Frisk uten sukker sitt andre forretningsområde å inngå samarbeid med de som selger, produserer og serverer mat. Dialogen er startet med dagligvarekjeder, hotellkjeder og matvareprodusenter. Matvaremerking er en internasjonal trend man ser i større grad. Å kapitalisere på dette har vi jobbet med lenge.
Det er produkter innen glutenfritt, laktosefritt, vegansk/vegetarisk og økologisk. Men ingen har tatt den sukkerfrie posisjonen enda. Da tenker hun ikke på produkter erstattet med kunstig søtning. Og den posisjonen tenker Josefsen å ta. Hennes selskap har ambisjoner om å lable produkter, lage sukkerfrie avdelinger og menyer. Her skal Frisk uten sukker ta markedet med storm neste årene.
Vi snakker om at Josefsen har ambisjoner om å ta en betydelig andel av en stor bransje. Etterspørselen etter sukkerfrie produkter og menyer er der allerede, og vi er med å gjøre den større. Dette er en reise som kan bli svært lønnsom for alle som blir med på reisen nå. Her er det snakk om å være fus til å samarbeide med FUS (Frisk uten sukker).
Vårt mål er at alle butikker i Skandinavia skal ha en merking som forteller forbrukeren hvilke matvarer som er uten sukker. Inntektsmodellen er å få en % andel av alle produktene som selges i Norden på sikt.
Vi skal starte med Norgesgruppen, sammen med politisk lobbyisme skal vi i samarbeid med råvareprodusenter skape et incentiv å få på plass en trygg veiledning for dagligvarekundene.
Tilbud fra mediehus
Frisk uten sukker har medlemskapet FUSKlubben. En helhetlig livsstilsklubb med digitale kurs, oppskrifter og et community med støtte fra de andre medlemmene samt fra FUS-temaet. Støtte og fellesskap er den viktigste faktoren for å lykkes med varige endringer.
For varige endringer er nettopp det Frisk uten sukker lykkes med. Dette er godt dokumentert i mange medieomtaler. Ved å adressere hva slags forhold den enkelte har til mat og sukker, og påvirkning i belønningssenteret, kan vi gi treffsikre råd. Råd som leder til varige endringer uten medisiner og kirurgi. Bra for samfunnet og bra for den enkelte.
VG sin Vektklubb har vært svært lønnsom for Schibsted. Vektklubben er etter annonsene,
VGs viktigste digitale inntektskilde.
Ambisjonene til Frisk uten sukker er å konkurrere mot VG Vektklubb. I skrivende stund har bedriften fått et konkret tilbud fra et mediehus som ønsker samarbeid for å skalere klubben. Hele 1,5 millioner kroner er partneren villig til å investere i videreutvikling av teknisk plattform, innholdsproduksjon og markedsføring av klubben. Vårt mål er å ha 20,000 aktive medlemmer som bygges opp over tid som genererer gjentagende inntekter.
Det som er særlig spennende med dette er at modellen og konseptet er skalerbart uten vanvittige investeringer i personell. Det blir litt som en SaaS modell. Jo flere kunder man får, jo bedre lønnsomhet.
Emisjon
Frisk uten sukker er nå inne i en emisjon og skal hente inntil 7 millioner med en verdsettelse på 30 millioner. Vi er i dialog med flere investorer som viser stor entusiasme for prosjektet. De ser både samfunnsnytten av prosjektet, helse angår jo oss alle, og det store økonomiske potensialet som finnes i forretningsmodellen.
Josefsen er opptatt av at investorene i tillegg til kapital kan bidra med kunnskap, nettverk og ressurser. Vi skal nå skalere bedriften og ser frem til nye samarbeid, avslutter Josefsen.
Alt handler om å knytte til seg de rette investorene – med de rette incentivene.
At Bente er en gründer som vil lykkes med å nå sine mål, er vi i Investornytt overbeviste om. Til tross for mange advarsler om at det nærmest er umulig å få til politiske endringer, er Josefsen en av de som krediteres for å ha påvirket til at Stortinget nå har besluttet at det blir forbud mot reklame for usunn mat og drikke for barn under 18 år, samt at aldersgrensen for energidrikker blir økt til 16 år.
Finn et problem du ønsker å være en del av løsningen på, er et utsagn som neppe kunne passet bedre som en beskrivelse på Bente og Frisk uten sukker. Kanskje har de adressert en av de største og hurtigst voksende utfordringene vi står overfor, og hvor behovet for innovative løsninger er prekært. Forskere antar dessuten at antallet med diabetes type 2 vil mer enn fordoble seg fra 529 millioner til over 1,3 milliarder i 2050.
Potensial for vekst og internasjonal ekspansjon
Frisk uten sukker AS har allerede oppnådd betydelig suksess på det norske markedet, men potensialet for vekst er langt fra uttømt.
Selskapet har muligheter til å utvide sitt fotavtrykk nasjonalt og internasjonalt. Med stadig økende bevissthet om sunnhet og etterspørsel etter sunne alternativer rundt om i verden, kan Frisk uten sukker AS dra nytte av denne trenden og nå nye markeder. Dette gir investorer en mulighet til å være med på en spennende reise og ta del i den potensielle veksten til selskapet. Selskapet tikker av på grønn investering, helse, teknologi og bærekraft.
