Håp og lettelse sprer seg i Zambia etter at utenlandske kreditorer har blitt enige om en avtale som kutter landets gjeld med rundt en tredel.
Mens pandemien var på sitt verste i 2020 misligholdt Zambia rundt 18,6 milliarder dollar av en samlet utenlandsgjeld på til sammen 32,8 milliarder dollar. Totalen tilsvarer snaut 350 milliarder kroner med dagens kurs.
Etter to år med harde forhandlinger ble kreditorene torsdag enige om en avtale som kutter gjelden med rundt en tredel. Avtalen ble landet på et toppmøte i Paris, der Frankrikes president Emmanuel Macron var vert. Den regnes som en viktig seier for hans zambiske kollega Hakainde Hichilema, som gikk til valg med løfter om å rydde opp i økonomien.
– Dette er en betydelig milepæl på vei mot økonomisk gjenreising og vekst, sier Hichilema i en uttalelse.
En fransk tjenestemann opplyser at avtalen dekker statsgjeld på 6,3 milliarder dollar. Den største kreditoren er Kina, som har lånt Zambia 4,1 milliarder dollar. Underveis har forhandlingene blitt forsinket av uenighet mellom kreditorene, og USA har anklaget Kina for å trenere avtalen.
Tjenestemannen sier private kreditorer, som har rundt 6,8 milliarder dollar utestående, nå må «gjøre en innsats tilsvarende det vi har gjort».
Avtalen i Paris åpner også for en treårig støttepakke på 1,3 milliarder dollar fra Det internasjonale pengefondet IMF.
Gjeldsavtalen preget avisforsidene i Zambia fredag. «Endelig er det gjort», skriver Zambia Daily Mail.
– Dette er bra for landet. Det er noe den forrige regjeringen prøvde i flere år å få til, sier forretningseier og firebarnsfar Mooya Chilala.
Zambia er verdens største produsent av kobber og har en befolkning på nærmere 20 millioner mennesker. Landet bygget seg opp en enorm gjeld under Hichilemas forgjenger Edgar Lunga, som styrte i seks år fram til 2021.
(©NTB)