Den 31 år gamle investoren har allerede rukket å bygge seg en spennende og solid CV. Etter åtte år i finansbransjen forvalter han nå primært sin egen, private kapital, men han håndterer også noe ekstern kapital. Tidligere forvaltet han en aksjeportefølje som Investment Manager i Awilco, som er en del av Awilhelmsen konsernet. Øystein har også bakgrunn fra analysedesken i Fearnley Securities i Oslo og sales- desken i New York.
Mange eksperter har sammenliknet forvaltning med idrett på toppnivå, og parallellene mellom å drive idrett på høyt nivå og jobbe med finans er mange. Da hjelper det å ha mindsettet til en tre ganger Norgesmester i tennis med høydepunktet i 2013, da han løftet kongepokalen. Selv om det er ti år siden han tok imot kongepokalen har Øystein fremdeles vinnerinstinktet til en toppidrettsutøver.
Med denne bakgrunnen er den unge privat investoren godt rustet for å forvalte egen kapital. Investornytt tok kontakt for å ta en prat med Øystein.
Hvordan fikk du interessen for finansmarkedet?
–Interessen for finansmarkedet fikk jeg mens jeg gikk på videregående skole hvor jeg opprettet en konto hos det som da het Netfonds. Der begynte jeg smått å handle aksjer og begynte å fordype meg i diverse selskaper. Alle unge som har interesse for finans bør opprette en Nordnet-konto og begynne å handle, uansett om det kun er snakk om en tusenlapp eller to.
Gjennom studietiden min på University of North Carolina ble interessen for økonomi og finans forsterket, og jeg var bestemt på å få meg jobb i finans etter studiene.
Hvordan er din investerings strategi bygget opp?
– Min investeringsstrategi er hovedsakelig å investere på fundamentale forhold, både på makronivå og på mikronivå. Jeg anser meg selv som relativt kontrær og liker å gå motstrøms inn i sektorer som har undergått lengre perioder med lite investeringsvilje, men hvor de fundamentale forholdene tilsier at tilbudet i markedet er for lavt opp mot forventet etterspørsel. Det betyr derimot ikke at jeg ikke kan hoppe på trender for kortere handler.
Jeg liker også vekstselskaper med en høy operasjonell gearing. Her vil jeg trekke frem Kahoot som et godt eksempel som kan vise til god inntektsvekst på 20% og EBITDA margin på 25%. Uten gjeld skal det ikke mye vekst til før det vil resultere i lave inntjeningsmultipler mot dagens verdsetting. Duolingo som referanse har enda høyere vekst i dag, men klarer kun å levere 13% i EBITDA margin
Hvilke bransjer ser du som mest spennende fremover i et 12 til 36 måneders perspektiv?
-Energimarkedet er veldig spennende, og da spesielt kjernekraft. Jeg har gjort endel arbeid på verdikjeden til kjernekraft og synes uranmarkedet ser svært spennende ut. Sektoren har vært «out of favor» i mange år nå og uranproduksjonen har ikke møtt den globale etterspørselen på mer enn ti år. De siste tre årene har produksjonen vært på henholdsvis kun 74%, 76% og 74% av etterspørsel. Gapet har blitt møtt av sekundærtilbud som nærmer seg begrenset kapasitet. Med diverse geopolitiske hendelser, økt etterspørsel etter kjernekraft, samt en generell trend for å bringe hjem råvareproduksjon, mener jeg det kun er tidsspørsmål før vi ser en betydelig oppgang i uranprisen.
Med min bakgrunn fra Awilco holder jeg alltid et øye med shippingbransjen. Dette er en bransje hvor det er relativt enkelt å analysere tilbudssiden, og hvis man har en god forståelse for makro og geopolitiske forhold mener jeg at man har gode forutsetninger for å ofte tjene bra på det ene eller andre segmentet. Akkurat nå ser tanksektoren bra ut med rekordlav ordrebok, lange distanser med mye frakt ut av US Gulfen, og en fortsatt sterk oljeetterspørsel.
Ellers må man nevne AI som en særdeles spennende sektor. Enkelte selskaper har gått mye den siste måneden på nesten å bare nevne AI i kvartalsrapporter, så en kan argumentere for bobletendenser. Derimot tror jeg man kan være med på en voldsom reise om man kommer seg inn i de riktige selskapene.
Hvilke andre interesser har du bortsett fra finans?
-Jeg er glad i å konkurrere og å holde meg i god form. Jeg spiller fortsatt litt tennis, men mer padel og golf. På høsten går det mye i jakt på fjellet med familien.
Hva er dine beste tips for å bli en bedre investor?
-Vær nysgjerrig, les relevante bøker, jobb hardt, stol på fornuften, og lær av feilene dine.
Gjorde du noen blemmer i markedet da du var fersk investor?
-De eneste virkelige blemmene man kan gjøre er å risikere å tape mer enn man har, det har jeg alltid unngått. Jeg har derimot gjort flere dårlige investeringer, ikke bare som fersk investor. Da må man lære å ta tapene og komme seg videre med ny lærdom i kofferten.

Skribent for Investornytt
Øystein Steiro Jr. skal fremover levere et produkt pr uke og vi i Investornytt er ydmyk og glad for å ha Øystein med på laget, dette sier daglig leder Espen Teigland.
Vår mantra skal være «Av investorer for investorer, og her passer Øystein perfekt inn, sier Teigland som har tatt drastiske grep om driften i Investornytt siste halve året.
Vi skal forbedre oss hele tiden, sakte men sikkert, stein på stein. Nå har vi brukermassen og den har vi tilegnet oss med et helt ok produkt. Nå ønsker vi å kunne levere enda bedre. Der blir Øystein et en viktig brikke, avslutter Teigland.