BioFish (BFISH: Euronext Growth) har så langt vært en sørgelig reise for selskapets aksjonærer etter børsnotering sommeren 2021. Utbyggingen av produksjonskapasiteten har blitt forsinket med mer enn ett år og selskapet fikk ikke refinansiert gjeld. Derfor ble det emittert til stor rabatt midt i en periode med generelt lite investeringsvillighet. Aksjekursen har falt fra kr. 21,5 ved børsnotering til dagens kr. 1,3. Med en markedsverdi på NOK 115m og åpning av ny produksjonskapasitet rett rundt hjørnet, kan det imidlertid være verdt å ta en titt på BioFish.
BioFish har gjennom de siste syv årene brukt NOK 150m på å utvikle RAS-teknologi (resirkulerende akvakultursystem), biomasse og utstyr for produksjon av post-smolt (rundt 300g gjennomsnittlig vekt). Ved anlegget deres på Ljones i Hardanger ferdigstiller de nå utbyggingen av produksjonskapasiteten til å kunne produsere 2.200 tonn post-smolt i året. Post-smolt er fordelaktig for oppdrettere ettersom de får en bedre utnyttelse av biomassen samtidig som det reduserer risikoen for lakselus og sykdommer, og derav redusert dødelighet.
Med en ledelse som også har IKT bakgrunn er det fokus på automatisering og effektivisering av produksjonen. Selskapet har i tillegg tilgang til et større område ved siden av anlegget hvor ambisjonene er å bygge ut produksjonskapasitet på 10.000 tonn i året.
BioFish har høstet mer enn 7 millioner smolt med leveranser til flere forskjellige kunder siden 2016, og har derfor bevist at deres RAS teknologi fungerer godt. Investeringscaset hviler på om teknologien fungerer effektivt i større skala. Det er også verdt å nevne at BioFish tidligere i år slaktet 60 tonn matfisk som de fikk solgt til kr. 108 per kilo. Ifølge administrerende direktør, Ole Fredrik Skulstad, ble det oppnådd en ekstremt lav dødelighet på kun 0,9%, null sår, perfekt skinn- og fiskehelse, og kvalitet på hele 96,42% superior. Dette er imponerende statistikk, og det viser at selskapets anlegg og teknologi også egner seg til å produsere matfisk.
I løpet av andre halvår i år skal kapasiteten for å produsere 2.200 tonn post-smolt endelig være på plass, med sikte på full produksjon et års tid etter åpning. Ved en kilopris på kr. 90 vil inntektene på full produksjon ligge på NOK 200m. Selskapet bør klare å produsere til en kostnad på kr. 50 per kg, og med konservative anslag på administrative kostnader skal BioFish klare å oppnå oppunder 40% EBITDA-margin. Da begynner det å se svært interessant ut på dagens prising. Med konservative anslag for avskrivninger, rente- og finanskostnader kan bunnlinjen ende på NOK 50m på full produksjon som sammenlignet med dagens markedsverdi på NOK 115m er meget attraktivt.
Eierstyringen i BioFish er solid representert med et nytt styre etter emisjonen ved starten av året. I aksjonærlisten finner vi Awilco (representert med administrerende direktør, Jens-Julius Nygård, i styret) på topp. Sentrale personer i Awilhelmsen ledelsen er også større aksjonærer i BioFish. Det er også verdt å nevne at Selaco AS med traderen Svend Egil Larsen har kjøpt seg opp til topp 30 på listen den siste måneden.
Ledelsen består av grunderne og brødrene Ole Fredrik og Torbjørn Skulstad. I tillegg til å være selskapets daglige leder sitter Torbjørn også i styret. Han har bakgrunn fra shipping som finansdirektør i Oceanteam og som daglig leder i Stacc Escali. Hans bror Ole Fredrik er selskapets administrerende direktør og har vært sentral i utviklingen av RAS teknologien. Han er overingeniør ved Havforskningsinstituttet.
Ytterligere produksjonskapasitet i sjø er begrenset av miljømessige årsaker. Oppdrett til havs byr på skalafordeler, men er dyrt og innebærer høyere biologisk og naturgitt risiko. Produksjon under kontrollerte former på land er også dyrt, men RAS-teknologien bidrar til å redusere kostnader, dødelighet og biologisk risiko og er derfor det kanskje mest interessante alternativet for ytterligere ekspansjon.
Flere selskaper jobber med å knekke koden for landbasert oppdrett. Selvom BioFish i utgangspunktet skal produsere post-smolt har de bevist at RAS-teknologien deres fungerer effektivt, men dog foreløpig i begrenset skala. Det er oppskaleringen som er interessant fra investors ståsted. De store etablerte oppdretterne følger trolig med på selskapet og deres vei til 2.200 tonns produksjon og litt frem i tid er BioFish å anse som en potensiell oppkjøpskandidat. I tillegg kan selskapets RAS-teknologi bli svært verdifull og gi ytterligere inntekter i form av lisensavtaler.
