Denne artikkelen er skrevet av Lars Semb Maalen Johansen.

Det er alltid et element av usikkerhet som henger i luften rundt økonomiske spørsmål, og det er spesielt sant når det gjelder gjeldstaket i USA. Selv om markedets tro på at gjeldstaket vil bli hevet i nær fremtid er nesten unison, det er verdt å vurdere hva konsekvensene vil være hvis det usannsynlige skulle skje.
Hvis USA mislykkes i å heve gjeldstaket i tide, vil det få flere innvirkninger på realøkonomien. Congressional Budget Office og US Treasury har lagt frem noen mulige scenarier. Hvis USA mislykkes initielt, men lykkes relativt umiddelbart, i å heve gjeldstaket, vil BNP falle med 0,3% annualisert, og arbeidsledigheten vil stige. Hvis det går en kortere periode går før gjeldstaket heves, forventes BNP å falle med 0,6% og arbeidsledigheten å øke med 0,3%. Hvis en lang periode passerer uten løsning, kan BNP falle med 6,1% annualisert og arbeidsledigheten øke med 5%.
Når det gjelder markedet, kan en mislykket heving av gjeldstaket skape panikk. En betydelig salgsbølge kan skyve opp korte renter og føre til en fryse i det korte kredittmarkedet, noe som kan ha katastrofale konsekvenser for banksektoren. Aksjemarkedet kan også ta et alvorlig slag, med potensielle fall på 20-30% på kort tid. Forventede valutasvingninger kan speile de vi så i mars 2020, noe som vil forverre situasjonen ytterligere. Videre så ser vi for oss en SP500 som kan falle omkring 15%. Dette er basert på mars 2020 da den verste dagen var minus 12% ca og 1987 (black Monday) da indeksen falt 20.47%. Vi tror derfor på ekstreme utslag om det ikke skulle løses.
Økonomiske sektorer som kan være spesielt utsatt i en slik krise inkluderer finans, eiendom, energi og reise/underholdning. En mulig økonomisk nedtur vil resultere i redusert kapital hos befolkningen tilgjengelig for underholdning, og et fallende energiforbruk som respons på resesjonen. Videre vil eiendoms- og finanssektorene sannsynligvis oppleve betydelig motgang da kredittmarkedet stagnerer. Eiendomsmarkedet er allerede meget ustabilt, og med dette på toppen blir det total krise.

I et så ustabilt marked, kan det å gå long på volatilitet potensielt være lønnsomt. Det er mange ETFer og fond som gir eksponering mot dette, med VIX som et spesielt merkbart eksempel.
En annen måte å sikre seg mot en slik situasjon er å sette opp opsjonsstrukturer, som Straddles. Kjøper PUT og CALL med samme strike og satse på at det blir volatilitet en av veiene. En annen måte er å kjøpe en enkelt PUT opsjon, men da tjener man kun én vei.
For dere som har brukt tilbudet til InvestorNytt og åpnet konto i Saxo så kan man åpne modulen Option Strategies og modellere utfall på eksempelvis SP500 indeksen og hvordan forskjellige strategier kan påvirke avkastningen.
Under har vi lagt et eksempel på en Straddle på SPY med forfall 30. juni, med ATM strike. Da satser man bare på at markedet skal opp eller ned, ikke stå stille.

Det er viktig å bemerke at selv om dette scenariet er høyst usannsynlig, kan det være en god ide å være forberedt. Gjennomgang av porteføljen og en solid plan kan være nyttige verktøy hvis det usannsynlige skulle skje. Derfor bør investorer vurdere å bruke opsjoner
