Investornytt har vært så heldig som første norske finansnettsted å lage et dybdeintervju i flere deler med Arvid Ophaug som er grunnlegger og gründer av rørteknologiselskapet Purapipe. Den mediesky gründeren har i mer enn 10 år jobbet i selskapet, og nå ser det ut til å nærme seg kapitalisering etter 10 år med oppturer og nedturer.
Selskapet har over 1000 aksjonærer og hentet mer enn 350 millioner i kapital siste årene. Intervjuet som nå bli laget danner grunnlaget for Investornytt sin artikkelserie om selskapet. Vi skal særlig verifisere en del aktører rundt selskapet så det blir større transparens for aksjonærer og våre lesere. Purapipe er registrert i Sveits og har tidligere vært innom Kypros. Investornytt skal nå starte med et intervju med Arvid i to deler, for deretter å grave seg ned i virksomhetsområdet selskapet skal operere i.
Ophaug møter Investornytt på videolink fra Trondheim, han har nylig landet etter en tid i USA. Ophaug som er trønder er blitt en verdensvant mann og har siste ti årene bygd selskapet Purapipe. Han pendler mellom USA, Trondheim og Emiratene.
Selskapet er blitt en av norges mest ettertraktede investeringer siste årene i unotert markedet og blitt en snakkis.
Men det har vært stille rundt dere i media Arvid?
Ja, vi har fått være i fred og er forsåvidt glad for det. Å få jobbe i fred og ro, bygge stein på stein har vært bra for oss.
Dere velger nå å tre frem i rampelyset, hvordan føles det?
Personlig så er jeg ikke spesielt glad i oppmerksomhet, men vi har et behov for å formidle våre prosesser til alle våre aksjonærer, da tror vi Investornytt med sin rekkevidde og synlighet i sosiale medium er en viktig faktor for våre aksjonærer til å fange opp saker. Vi er nå kommet langt på vei og er stolt over vårt produkt som skal inn i en kommersialiseringsfase.

Men vi begynner så smått – hva er din yrkesfaglige bakgrunn?
Jeg er maskin- og elektro utdannet, og startet min arbeidskarriere i Telenor. Etter 13 år som statsansatt så etablerte jeg mitt første utviklingsselskap, med arbeidsoppdrag for norske og internasjonale selskap med behov for utvikling og produksjon av prototyper og små-serier av plastkompositt baserte tekniske komponenter og systemløsninger innen en rekke ulike industrier som Subsea olje & gas, SWRO (Seawater reverse osmosis), og luft- og romfart.
Hvordan kom du på ideen med rør i rør og etablerte Purapipe?
Rør i rør løsninger eksisterte i boliger, og er i og for seg ikke noe spesielt, men de vil være uforholdsmessig kostbare å produsere i større dimensjoner til bruk innen vann- olje og gass transport uten Purapipe’s patenterte teknologi. Vår teknologi er utviklet over tid, og det hele startet med utvikling av bedre pakningsløsninger med redusert risiko for lekkasjer i rørskjøter. Jeg kom snart frem til at å fjerne en skjøt ville være bedre enn å ha en god pakningsløsning, og begynte å skissere produksjonsløsninger for lange fiberarmerte herdeplast rørlengder.
Mye tid ble brukt på konsept som endte med ujevn produksjonskvalitet og dårlig kvalitetskontroll. Dette endret seg ved å ta i bruk fiberarmerte termoplaster, hvor man ikke må blande resiner og herdere, og disse materialene muliggjør automatisert repeterbar rørproduksjon med god kvalitetssikring som er lett å dokumentere.
Med disse materialene ble det mulig å endre utforming på rørene, og lettere gjennomføre kabler og sensorer som vi benytter for overvåkning av temperatur, trykk og lekkasjer.
Å bringe et nytt produkt og produksjonsteknikk inn i en konservativ olje & gas industri, er krevende, og det ble ved oppstarten av selskapet anslått minst 10 år før man skulle kunne få aksept for Purapipe’s løsninger og være i posisjon til å entre markedet forklarer Ophaug.
TIDSLINJE PURAPIPE

Selskapet etableres av Arvid Ophaug.
Selskapet jobber i ca. 18-24 måneder med å utvikle patenter og ideer knyttet til produktet vi nå har i dag.
Avtale inngåelse med Norinco og Kane Capital i Kina
Finansavisen omtalte dette i en notis i 2017.
Ophaug påpeker dette kun er de store linjene i selskapets 10 årlige historie.
Purapipe har valgt en litt spesiell vei og lagt stein på stein i mange år – kan du fortelle litt hvorfor dere først etablerte på Kypros og deretter Sveits?
Da Purapipe ble etablert i Norge mot slutten av 2011 så var det med et håp om å kunne inngå samarbeid med norske partnere i et norsk marked. Dette lyktes vi ikke med, og startet derfor søk i andre geografiske områder. Midtøsten og det fjerne Østen ble vurdert til å være enklere marked å entre, men vi ønsket å beholde selskapet i Europa. Både praktiske og politiske årsaker førte til at Kypros i 2013 ble valgt som base for Purapipe.
Planlegging av en børsnotering førte til en revurdering av selskapets lokasjon, da vi fryktet at Kypros’ dårlige rykte ville føre til redusert interesse fra investorer, og verditap for våre aksjonærer.
Vi engasjerte BDO for bistand og rådgivning, og kom til at Sveits ville være en bra plass for en relokalisering forklarer Ophaug.
Mange mener jo det er dårlig transparens å ha norske selskaper i utlandet, hvordan oppfatter du dette?
Purapipe er et internasjonalt selskap, med eiere fra Europa, Nord-Amerika, Asia og Australia.
Vi er etablert i Sveits, Tyskland, USA, Nord-Irland, England og på Kypros. Vi er i ferd med å etablere oss i De Arabiske Emirater og i Saudi Arabia. Vi er avhengige av lokale selskap for å kunne operere i de ulike markedsområdene, og det er årsaken til at vi har etablert oss i de største markedsområdene for rørutbygging.
Ernst & Young er vår globale samarbeidspartner på regnskapstjenester, nettopp for at vi skal ha transparens mellom selskapene og mot publikum i de ulike landene vi er etablert i.
Fortell litt om selve teknologien – hva gjør Purapipe unikt?
Vi har lyktes med utvikling av en veldig kompakt produksjonslinje for fiberarmerte termoplast rør, som muliggjør mobilisering av produksjonslinjen, i fabrikker som beveger seg gjennom terrenget hvor rørene skal legges. Vi kan produsere kontinuerlige lengder med stor-diameter rør uten lekkasjeutsatte skjøter, og dette muliggjør implementering av fiberoptiske kabler for overvåkning av transportmediets temperatur og trykk, og varsler med stor nøyaktighet om lekkasjer oppstår.
Resultatet er for våre kunder reduserte investerings- og driftskostnader, og prosjektgjennomføring kan skje mye raskere enn ved bruk av tradisjonelle stålrør løsninger.
Dere er i dialog med Goldman Sachs om børsnotering om dere når visse milepæler, kan du si noe mer om løpet fremover?
Vi har flere milepæler som må nås før vi tar selskapet på børs.
- Markedsverifisering
- Produktsertifisering
- Inngå Joint Venture partnerskap i markedsområdene våre
- Markeds entre, og verifisering av vår forretningsmodell
Markedsverifiseringen er gjennomført, og vi har startet tester for sertifisering av våre rør.
Etablering av Purapipe i Midtøsten, og partnersøk pågår nå.
Dere har jo litt over tusen norske aksjonærer og hentet et betydelig beløp i norsk målestokk uten hjelp fra en eneste bank.
Vi har hentet mer enn 350 millioner kroner, og har ved hjelp av disse midlene kommet langt på vei med ferdigstilling av vår første mobile produksjonslinje. Kapitalen er reist fra måned til måned ved hjelp av våre nettverk, og vi har i dag en blanding av personer og selskap fra flere kontinent på vår aksjonærliste.
Fortell litt om businessmodellen – om det er Jesper på 10 år som skal forstå?
Purapipe skal ivareta kjernekompetansen, som er rør produksjon, og videreutvikle teknologien. Øvrige deler av verdikjeden skal utføres med partnere.
Prosjekt skal gjennomføres i lokale Joint Venture selskap som gir oss partnere som igjen gir oss tilgang til kapital for bygging av våre mobile rør produksjonsenheter (MPPU), og som sikrer oss markedsadgang.
Vi vil aldri bli et stort selskap i antall ansatte, men skal ha fokus på administrative oppgaver, videreutvikling, og prosjekt ledelse.
Og hvis barnet spør hva et joint venture er?
Et «joint venture» er en avtale mellom to eller flere selskaper for å samarbeide om en spesifikk forretningsmulighet eller prosjekt. Dette kan være alt fra å utvikle et nytt produkt eller tjeneste, til å bygge en ny fabrikk eller utvide til en ny geografisk region.
I et «joint venture» samarbeider selskapene om å dele risiko og ressurser, samt å dele eventuelle gevinster eller tap som oppstår som en følge av samarbeidet. Ofte vil selskapene opprette et eget felles selskap for å drive prosjektet eller forretningsmuligheten sammen.
«Joint ventures» kan være et nyttig verktøy for selskaper som ønsker å få tilgang til nye markeder eller teknologier, men som ikke ønsker å ta på seg all risikoen og investeringene alene. Det er viktig at partene i en «joint venture» etablerer klare avtaler om blant annet fordeling av ansvar, inntekter og utgifter, samt en klar strategi for samarbeidet.
Del 2 av intervjuet med Ophaug omhandler prising av selskapet, fremtidsutsikter, verifiseringsprosesser og mye mer. Det intervjuet kommer innen 5-10 virkedager og vil være bak betalingsmur – det er slik INvestornytt vil kunne finansiere dette arbeidet.
Har man spørsmål til selskapet – kan IR i Purapipe Egil Hansen nås på: Egil@Purapipe.com