Bruken av fremtidsfullmakter har økt mye i løpet av de siste årene. I 2022 ble det blant annet stadfestet 2.489 fremtidsfullmakter i Norge.
– Vi har et formidabelt oppsving når det gjelder fremtidsfullmakter. Det har økt med over 50 prosent på ett år, opplyser Fagdirektør Gunnar Munkerud hos Statsforvalteren i Agder til NRK.
En fremtidsfullmakt er et dokument som beskriver hvem som skal ivareta ens økonomi og personlige interesser dersom en i fremtiden ikke lenger er i stand til det selv. Eksempelvis om en blir veldig syk eller dement. I et slikt dokument kan en beskrive hvordan man vil ha det, når en ikke er i stand til å ta gode avgjørelser selv.
Munkerud presiserer videre at ingen vet hvor mange fremtidsfullmakter som er laget.
– Det vi har tall på er de som søker oss om å «stadfeste» fullmakten. En slik offentlig godkjenning blir ofte krevd av banker og andre instanser, særlig dersom det er snakk om å selge eiendom, opplyser Munkerud.
En slik stadfesting skjer etter at den som har laget fullmakta har blitt for syk eller dement til å ta gode avgjørelser selv. I 2019 ble det stadfestet 480 fremtidsfullmakter i Norge. I 2022 har tallet steget til 2.489.
(©NTB)