Årets taler 2022, foredragsholder, konferansier, performance coach og lederutvikler, beskrivelsene er mange og merittlisten er lang for den karismatiske motivasjonstaleren, Svein Harald Røine, også kjent som Mr. Modig. Merkevaren Mr. Modig kommer fra hans bestselgende selvutviklingsbok som heter Modig- Finn ditt hverdagsmot, en bok som tar leserne på en reise for å takle utfordringer i hverdagen bedre.
Svein Harald har bakgrunn som siviløkonom og har jobbet i Orkla mesteparten av hans karriere; som produktsjef, kundeservicesjef og Key Account Manager i Lilleborg, Markedssjef i Stabburet, Marketingdirektør i Gilde Norge, Salgsdirektør i Nidar og Senior Vice President i Altia Corporation, som på den tiden var Norges største vinimportør. Etter noen livendrende hendelser bestemte han seg i 2010 for å hoppe av hamsterhjulet eller rotteracet, og startet for seg selv som inspirator, foredragsholder og lederutvikler.

˝Selv om du trosser frykten og er modig, så betyr det ikke at du alltid vil lykkes med å nå målet du har satt deg, eller drømmen din.˝
Svein Harald Røine Tweet

Hvordan har det å være modig vært med på å forme livet ditt?
-Vi alle tar modige valg i livet, uten egentlig å tenke over om det er modig eller ikke. Å starte for meg selv i 2010 var definitivt en modig handling, fordi det var mye frykt knyttet til det. Å tro på seg selv at jeg kan stå på en scene og påvirke livet til publikum på en positiv måte, det var modig.
Hvordan endte du opp som performance coach og foredragsholder?
-Jeg var på et event i London med Tony Robbins over fire dager. Det å se han stå på scenen fra 10 om morgenen til 22 om kvelden, med kun 45 minutters pause, imponerte meg. Men aller mest imponerende var det at han klarte å holde 8000 mennesker i ånde så lenge. Det skjedde noe inni meg da. Jeg skjønte at jeg bare hadde brukt en brøkdel av mitt potensiale, og da startet LYSTEN på å jobbe med det jeg gjør nå. Etter at fetteren til min kone døde i den forferdelige helikopterulykken i Horten for en del år tilbake, ble jeg minnet på hvor skjørt livet er, og skal jeg forfølge drømmen, så må jeg bare kaste meg ut i det.
Vil det å være modig være det samme som å «ta sjanser»?
-Ja, å være modig dreier seg om å ta sjanser. Du kan ikke være modig hvis du ikke er redd. Det er ikke modig å stå foran en forsamling å holde foredrag, hvis du ikke er redd for det. Selv om du trosser frykten og er modig, så betyr det ikke at du alltid vil lykkes med å nå målet du har satt deg, eller drømmen din. Det er alltid en risiko for at du får en annen læring enn den du har forestilt deg. Det betyr derfor at du tar en sjanse. Du risikerer noe. Men grunnen til at det er verdt å gjøre det, er fordi du tror det er noe annet og bedre på den andre siden av risikoen.
Hvordan kan man kombinere «å være modig» med å være risikobevisst?
-Det er et veldig viktig spørsmål. Frykt er en viktig følelse som gjør at vi ikke gjør ting som i verste fall tar livet av oss. Frykt er en måte å overleve på. Det er vår evne til å kjenne på frykt som styrer vår risikovurdering. Det er jo ofte risiko i bildet når man kjenner på frykt. Frykten for å ta feil beslutning er et eksempel. Det å være modig er en måte å trosse frykten og gjøre det likevel. Det vil også si at man har vurdert risikoen, og trosser stemmen som sier at dette ikke er lurt, men gjør det allikevel. Alle beslutninger består jo av dilemmaer. Det er jo ikke slik at man alltid tar de rette valgene ved å være modig og trosse frykten. Man kan feile. Det å være modig må kombineres med erfaring og andre vurderingskriterier. Men generelt kan vi si at mennesker begrenser seg selv mye mer enn de er modige, og de stopper seg selv fra å gjøre noe som de objektivt sett burde har gjort når man ser det i retroperspektiv. Men å blindt være modig og trosse alle frykt og risikosignalene kan være uklokt.
Hvordan kan man bruke ditt tankesett og visjon i arbeidslivet og livet generelt?
-I livet holdes vi tilbake av frykt. I jobb og privat. Hvis du tenker på alle de gangene du har latt være å gjøre noe du har hatt lyst til, fordi du har vært redd for å feile, så blir du sannsynligvis overrasket over hvor mye du har gått glipp av. Jeg mener at alle burde i mye større grad trosse frykten og gjøre det likevel. Det vil si være modig. Veldig ofte tror vi at vi står overfor to valg. Ett riktig og ett feil. Vi gjør oss selv den bjørnetjenesten å piske oss selv hvis vi tar et valg og resultatet ikke blir så bra som vi trodde. Men, da valget ble tatt, hadde du ikke den informasjonen. Derfor mener jeg at vi bør se på alle situasjoner som to forskjellige læringsalternativer, ikke ett feil og ett rett alternativ. Det å trosse frykt bør man gjøre i mye større grad enn vi gjør i dag. I tillegg bør vi være mye mer nysgjerrige. Vi var nysgjerrige som barn, men da vi kom på skolen ble vi avlært å være nysgjerrige. Vi lærer å komme opp med svar. To streker under svaret. Vi skal pugge alle svarene som allerede eksisterer. Men vil lærer ikke at vi må være nysgjerrige. Derfor må vi relære å være nysgjerrige i voksen alder. Det er viktig fordi å være nysgjerrig er det viktigste verktøyet for å trosse frykt og være modig.

Er dette noe man kan bruke innen finans eller som investor?
-Som investor gjelder de samme fryktene. Og de samme mulighetene. En investor som ikke tør å investere, vil ikke lykkes. Men en investor som blindt trosser stemmen i magen og kaster seg ukritisk på, vil kunne gå en ublid skjebne i møtet. De beste investorene er nysgjerrige.
Det er måten å kvalifisere og redusere risikobildet. Pål Ringholm, vinner av Norges beste kredittanalytiker hvert eneste år siden Kapital startet kåringen, fortalte meg etter at jeg holdt et foredrag for bl.a. ham, at han hadde studert de aller beste investorene og analytikerne i finansmiljøet for å finne ut hvilken egenskap det var som gjorde dem relevante over tid. Fellesnevneren var NYSGJERRIGHET.
Å holde foredrag foran en stor forsamling, eller være på et jobbintervju eller bare ta ordet i et lystig lag kan være noe av det skumleste som finnes for enkelte. Hvordan kan man både overvinne frykten og samtidig virke interessant, oppegående og selvsikker?
-Det er mange mentale verktøy som kan brukes for å møte disse situasjonene. Jeg har allerede nevnt å være nysgjerrig. Det er kanskje en superpower. Vi tenker ofte hva er det verste som kan skje? Og det fungerer bra for mange. ˝Hvis du itte dauer ta’re, er det bare å kjøre på˝ sier foredragskollega av meg, Solfrid Flateby.
Men du kan også tenke motsatt. Hva er det beste som kan skje? Et annet verktøy som jeg bruker selv, er at jeg alltid har en historie som jeg kan ut og inn, og som jeg starter med. Jeg vet at den er god, at publikum liker den, og med en gang jeg får frem latteren, har jeg publikum i min hule hånd, og nervene roer seg. I tillegg så er det ikke farlig å kjenne på nerver og frykt. Det er sunt. Det betyr at det er viktig for deg. Det betyr at du er i en situasjon du kan vokse på og lære noe av. Kroppen går inn i prestasjonsmodus. Det er de samme følelsene vi har når vi er redd som når vi er i prestasjonsmodus. Kroppen settes i Fight, Flight eller Freeze modus. Jeg tenker at det er en fjerde modus … Fuck it!
Hvis du må trekke frem de tre viktigste egenskapene til en person som fremstår selvsikker, hva er disse egenskapene?
-Jeg spurte en gang en karikaturtegner hvordan han ville tegne en selvsikker person. Det er lett, sa han. Vedkommende må ha hodet høyt hevet, være rett i ryggen, ha et rolig og direkte blikk, og smile til omgivelsene. Det var fire! Dette er enkle universelle signaler som vi sender til omgivelsene og som uttrykker selvsikkerhet. Men selvsikkerhet kommer av gode prestasjoner.
Og selvsikkerheten varierer og går opp og ned. Det er naturlig. Selvfølelse er enda viktigere for deg som menneske. Den sier noe om hva du tenker om deg selv, uavhengig av dine prestasjoner. Har du god selvfølelse, er det mye lettere å fremstå selvsikkert.
