Dette er et leserinnlegg av Øystein Steiro Jr.
Visjonen om en renere fremtid er ofte forbeholdt ideologer som bruker dommedagsprofetier til å fremme utbygging av fornybar energi. Samtidig har man en gruppe mennesker som setter seg inn i energidebatten på en objektiv måte. De tror nødvendigvis ikke at verden vil gå under, men de mener det er viktig å gjøre verden renere. Den eneste utslippsfrie energikilden som kan gjøre dette i tilstrekkelig grad og på en fornuftig måte er kjernekraft.
Investorer er generelt positive til kjernekraft. Det trengs ikke mye analysearbeid før en ser at kjernekraft er den sikreste energikilden som attpåtil gir minst utslipp. Kjernekraft krever en svært liten brøkdel av kritiske råvarer sammenlignet med sol- og vindkraft, og det samme gjelder behovet for landareal per energienhet produsert.

Kjernekraft er ikke kun for elektrisitetsnettet, men kan blant annet også tilby prosessvarme og stabil energi for varme- og kraftkrevende industrier. Videre er energien man får igjen per enhet energi investert (EROI) for kjernekraft, ifølge investeringsfondet Goehring & Rozencwajg, over 180:1. For sol og vind ligger EROI på henholdsvis 8:1 og 12:1, uten å justere for behovet for balansekraft.
Kjernekraft er mer kostnadseffektivt enn de grønne alternativene, kanskje sett bort ifra norsk vannkraft. Problemet for enkelte kjernekraftverk har vært dyr finansiering, samt at det ofte blir bygget fra bunn med tilpasset design. Tradisjonelt har man bygget kjernekraftverk slik man bygger flyplasser, mens industrien nå beveger seg mot å bygge de slik man bygger fly. Koreanerne får det til, og det vil bli enklere med neste generasjons modulære kjernekraftverk (SMR).
Sektoren går nå inn i en langvarig vekstfase. Omtrent hver eneste uke kommer det nyheter om forlengelser av levetid på kjernekraftverk, eller at myndigheter tilrettelegger for å bygge ut nye reaktorer. Fra å være en døende energikilde etter Fukushimaulykken, er kjernekraft tilbake på de fleste lands agenda for å sikre ren og stabil energiforsyning, også for Japan. Kjernekraft kan gjøre det fornybar energi aldri vil klare, å erstatte fossile energikilders dominans.
Norske investorer har mye kompetanse innen energi, men de færreste har satt seg godt nok inn i kjernekraft. Det er en industri det foreløpig er vanskelig å investere i, men mye skjer i kulissene og det foreligger allerede i dag spennende muligheter i forskjellige deler av verdikjeden.