I noe som trolig er en koordinert global handling har flere finanstilsyn rundt om i verden økt granskningen av Binance. Hva er det som skjer og hva er problemet?
I løpet av kort tid har det skjedd en rekke hendelser som har satt Binance under press. For knappe tre uker siden utstedte det engelske finanstilsynet FCA en advarsel om at Binance group ikke har nødvendige lisenser og konsesjoner til å operere i Storbritannia. Binance trakk i følge FCA søknaden sin da de ble satt under lupen. De kan dermed ikke tilby “regulerte tjenester” i landet. Dette skjedde bare dagen etter at Ontario i Canada og Japan publiserte lignende advarsler. I etterkant av dette publiserte også finanstilsynet på Cayman Island, CIMA, også en pressemelding om at Binance verken er registrert eller lisensiert til å operere her heller. Tilsvarende har skjedd i Thailand, Singapore, Frankrike, Tyskland, Polen, Malta, Kina og flere amerikanske stater. Så hvor i all verden holder Binance til?

Spør man Changpeng Zhao, CEO i Binance, så har ikke Binance noe hovedkontor. De er desentralisert. For vanlige folk høres det ut som en fin ting, men for finansmyndighetene er dette stort rødt flagg. Så stort at FAFT (Financial Action Task Force) beskrev det Binance gjorde (gjennom konkrete eksempler uten å nevne de med navn direkte) – å hoppe fra land til land hvor KYC/AML reguleringene er softest mulig – som et utviklingstrekk innen internasjonal hvitvasking og terrorfinansiering. Forbes og senere Bloomberg har bekreftet at Binance er under etterforskning av amerikanske DoJ og IRS for brudd på hvitvaskingsregelverket.
Men en ting er å shoppe etter land hvor reguleringene er mest mulig vennlig innstilt. Det kan være legitime årsaker til det, særlig når man tenker på hvor ulikt land ser på kryptovaluta. Men det er grunn for at Binance sier de ikke har noe hovedkontor og CZ hopper fra hotell til hotell og ikke vil si hvor han holder til. Realiteten er trolig at Binance aldri har vært registrert noe sted, og dermed opererer ulovlig. Og da sikter jeg til hovedplattformen binance.com, og ikke de ulike søsterselskapene som finnes i en rekke land, som binance.us osv.
Hva skjer videre?
I etterkant av advarselen fra det engelske FCA har ting skjedd fort. Flere banker, deriblant Santander og Barclays har blokkert betalinger som mistenkes å gå til Binance. Også betalingsformidleren Clearjunctions har avsluttet sitt kundeforhold til Binance, noe som setter begrensninger på GBP og EUR betalinger.
I tiden fremover vil det trolig komme enda flere slike meldinger, og som kan gjøre det vanskeligere å sette inn og ta ut penger fra binance.com. Det trenger ikke å være et stort problem så lenge man kan ta ut kryptovaluta og omsette de til fiat på andre regulerte børser, men man kan ikke utelukke at det kan sette likviditeten til Binance under press.
Er Bitcoin regulert?
Advarselen fra det engelske Finanstilsynet fikk mye oppmerksomhet i Norge, og det var uklart for mange hva det egentlig betyr. Det er en utbredt misforståelse om hva som menes med regulert aktivitet. Erik Dale fra Kongeriket mente at dette kun gjelder for futures og derivater som Binance tilbyr, men det er ikke riktig.
Når man snakker om at Bitcoin ikke er regulert så er det med hensyn til at Bitcoin ikke regnes for å være en investeringskontrakt (ergo aksje), og dermed faller utenfor finansmyndighetenes regulerte aktivitet. Men Bitcoin er regulert når det kommer til hvitvasking og terrorfinansiering, og det krever registrering hos myndighetene dersom du oppfyller disse kravene (som alle børser gjør). Disse kravene kom i 2019, og det gjelder også for Norge. Alle norske børser som eksempelvis Mirai, Kaupang og Bitruption med flere er alle registrert, regulert og underlagt tilsyn av Finanstilsynet i Norge.

Mens store aktører som Coinbase har mange lisenser, har hovedplattformen til Binance trolig ingen. Binance har riktignok satt opp en rekke lokale børser som er regulerte, men det er det en grunn for. Det er binance.com som er verdens største kryptobørs, og som er satt opp utenfor myndighetenes rekkevidde. I hvertfall frem til finansmyndighetene rundt om i verden har begynt å skjønne det.
Hvorfor er det et problem?
Dersom binance.com ikke er registrert noe sted, til tross for at de er verdens største børs, så er de i trøbbel. Selv om CZ offentlig skryter om at de hjelper politiet rundt om i verden for å gi et signal om at Binance tar hvitvasking og annen kriminalitet på alvor, så hjelper ikke det dersom de ikke følger internasjonale lover og regler. En like viktig del av hvitvaskingsarbeidet handler om å forebygge hvitvasking, være underlagt tilsyn, rapportere mistenkelige transaksjoner og dele rutinene med finansmyndighetene.
Brudd på internasjonale hvitvaskingsregler straffes hardt og med fengsel, særlig dersom DoJ er involvert. Myndighetene er ofte sene med å agere, men når de først kommer, så er hammeren stor. I 2013 slo myndighetene til mot en kryptovaluta ved navn Liberty Reserve på grunn hvitvasking. I en koordinert aksjon tok de ned hele nettverket, fryste 45 bankkontoer og gikk til aksjon i 17 land, alt i løpet av en dag. Så når det kommer til hvitvasking, så hjelper det ikke å være stor.
Nå er det sagt så er det ikke sikkert at Binance og CZ vil lide samme skjebne, men sjansen er langt høyere enn hva folk tror. Å kunne sende og motta inntil 2 BTC / 24 timer kun basert på en verifisert epost er et klart brudd på hvitvaskingsreglene i alle vestlige land tilknyttet Financial Action Task Force (FAFT).
I et forsøk på å roe ned situasjonen publiserte CZ nylig en blogg som minner om Mark Zuckerberg’s “move fast and break things”. I bloggen skriver han at de ikke alltid har gjort alt riktig, men at de jobber med det. Men det er forskjell på å lage en plattform for sosiale medier og en kryptoplattform som flytter milliarder av dollar hver dag. Terskelen for “break things” er langt lavere når det kommer til hvitvasking.
Som et minimum må hovedplattformen til Binance registrere seg et sted, og det går rykter om at CZ vil forsøke seg på dette i Hong Kong. Men det stopper ikke etterforskningen mot selskapet. For tiden begynner å renne ut, og de begynner å gå tom for steder å gjemme seg.