– Vi strekker oss langt for å redusere risikoen så mye som mulig. Vi har to kundegrupper, investorer og selskaper som vil hente penger. Vi er ikke tjent med at noen av dem får en dårlig opplevelse med oss, sier leder for Corporate Finance i Dealflow, Jens-Petter Tonning.
Bergen-baserte Dealflow er en plattform for gjennomføring av emisjoner. Dealflow har siden 2018 hentet bortimot 600 millioner kroner til selskaper i vekst.
Dealflow har tusener av investorer på plattformen. Alle jakter de neste suksesshistoriene i norsk næringsliv. Før selskapene slipper til på plattformen, blir de gått etter i sømmene.

Bergen-baserte Dealflow er en plattform for gjennomføring av emisjoner. Dealflow har siden 2018 hentet bortimot 600 millioner kroner til selskaper i vekst.
Dealflow har tusener av investorer på plattformen. Alle jakter de neste suksesshistoriene i norsk næringsliv. Før selskapene slipper til på plattformen, blir de gått etter i sømmene.
– Vi blir kontaktet av svært mange selskap som ønsker å hente kapital gjennom Dealflow. Det er derimot bare 5 prosent som vi slipper til, forteller Tonning.
I løpet av forberedelsene har Dealflow flere møter med selskapets ledelse. Før de blir tatt opp for å hente kapital hos Dealflow, sørger Tonning og teamet for at all informasjonen er korrekt og konsis.Møtene med selskapet blir brukt til å forstå selskapet, forretningsmodellen, finansieringsplan, kapitalbehov og om de har kontroll på risikoene de vil møte fremover. Vi stiller mange spørsmål og kan nok bli oppfattet som kritiske og negative, men det er rett og slett for å se om vi får gode svar. Har de ikke tenkt på det vi spør om på egenhånd.
Den første runden er ren dokumentasjon. Regnskapshistorikk, avtaler, kundeforhold, likviditet, informasjon om management og annen informasjon blir hentet inn og verifisert. Finansieringshistorikk, aksjonæravtaler og andre avtaler blir også sjekket. Åpne kilder blir også brukt, med alt fra bruk av google, til system som har crawlet nettet og lagret informasjon som nå ikke er tilgjengelig. Der kan man finne alt fra konkurshistorikk og nyhetsartikler som ikke lenger er tilgjengelig som omhandler, personer tilknyttet selskapet.
Folkefinansiering er knyttet til høy risiko. Målet vårt er å redusere risikoen så mye som mulig ved å ha en grundig seleksjonsprosess av selskapene.
–Vi skal sørge for at informasjonen som legges ut gir investorene et tydelig og korrekt bilde av selskapet som henter kapital, slik at de selv kan gjøre en god vurdering av investeringsmuligheten, sier Tonning.
Det er ingen tvil om at vi kunne ha gjennomført mange flere emisjoner enn det vi har gjort, men om vi ikke tror at selskapet kommer til å overleve, eller ser andre åpenbare skjær i sjøen – så styrer vi unna. Det som vil gi oss suksess over tid er at investorene gjør gode investeringer. Ikke at Dealflow gjør mange emisjoner.
Den røde tråden
På plattformen til Dealflow kan man investere i et bredt spekter av selskaper, fra raskt voksende fintechselskapertil innovative energiselskaper.
Selskapene varierer i størrelse, ambisjoner og hvor langt de har kommet på veien. Felles for dem alle er at de enten har gode resultater å vise til eller har en ledergruppe av personer som tidligere har vist gründersuksesser.
– Den røde tråden i alle selskapene er at de har kommet et stykke på vei. De er ikke i mål, men kan vise til resultater i form av kunder, inntjening, avtaler og lignende. Tro håp og store planer på en Powerpoint kommer ingen vei hos oss.
Hvis det er selskaper som er veldig tidlig, er det krav om at lederteamet har en track record på at de har fått til noe før.
– Hvis det er et helt nytt selskap med ledere som ikke har startet et selskap før eller kan vise til tidligere resultater, ber vi dem om å komme tilbake senere, sier Tonning.
– Man må ha ambisjoner
Et annet krav som er helt avgjørende for å bli tatt opp av Dealflow, er at man må ha ambisjoner om å bygge noe stort.

Tonning forklarer at det er mye risiko forbundet med investeringer i en slik tidlig fase. Det er mulighetene for høy avkastning som likevel gjør investeringene attraktive.
– Det må være mulighet for god finansiell avkastning. I tillegg må det være mulig å selge aksjene på et tidspunkt, og da er størrelsen på selskapet avgjørende.
Dealflow undersøker alle selskapene og sørger for at de har dokumentasjon og papirer på plass. Tonning forteller at de også vurderer selskapets produkt, forretningsmodell og potensial. Dette er dermed en mer krevende øvelse.
– I noen tilfeller krever det dyp industri-kompetanse å vurdere et nytt innovativt produkt eller tjeneste. Det er det ikke alltid vi har. For å hente kapital gjennom Dealflow er det i disse tilfellene ekstra avgjørende å kunne vise til resultater, og møtene vi har med kjerneteamet blir ekstra viktige.
– Det vi vurderer her er blant annet avtaler selskapene har med kunder, marginer og størrelsen på markedet. Alt må også grundig dokumenteres.