Siste årene har det vært mer og mer fokus på såkalt udekket shortsalg og tematikken har igjen havnet på dagsorden blant investorer og finansmedia etter hendelsen i Flyr før jul og nå sist ut Nordic Mining i går. Og hvorfor skjer det ikke med ENSU i så tilfelle?
Jeg har pratet med flere større investorer som var deltagere i emisjonen i både Flyr og Nordic Mining og mange er rasende! Noen frontrunner de nyutstedte aksjene og selger aksjer de enten har fått tildelt for tidlig, et demokratisk problem mener noen, bagatell mener andre.
Våren 2022 ble Nordnet AB ilagt et gebyr av det svenske Finanstilsynet for udekket shortsalg på 100 millioner kroner.
– Nordnet har tilbudt en tjeneste i strid med reglene som risikerer å medvirke til svikt og problemer på verdipapirmarkedet. Det er særlig kritikkverdig at banken tidligere har tatt opp svikten uten å ha gjennomført nødvendige tiltak. Denne typen oppførsel risikerer å skade tilliten til et velfungerende marked, sier Susanna Grufman, assisterende generaldirektør i Finansinspektionen i en melding.
Finansinspeksjonen Tweet
Og nettopp dette er kjernen – tilliten til et velfungerende marked. Finanstilsynet sitt mandat og overordnede mål er å opprettholde tilliten i finanssystemet.
Hvorfor?
Mange privatinvestorer, store og små samt større private aktører med fondslignende strukturer er aktive i emisjonsmarkedet – der spytter man inn risikokapital for å fylle kapitalbehovet til den enkelte bedrift, noe som kan bety eksistens eller konkurs. Får man for lite penger inn havner man i en negativ spiral og kan i ytterste konsekvens går konkurs.
Hva skjer om risikokapital ikke ønsker å delta i emisjoner fordi man ikke har tillit til banksystemet?
Svaret er åpenbart – det kan føre til en kollaps slik vi kjenner det. Mange investorer, særlig private deltar i emisjon for å kunne tjene 2-3% på 100,000 euro et par ganger i måneden. Dette er en respektabel månedsinntekt for en trader/investor.
Det man ser og mistenker men som man ikke har konkrete bevis på grunnet manglende transparens – er om noen aktører bryter regelverket og tar ut mellomlegget eller såkalt arbitrasje.
I Flyr emisjonen i november var flere rimelig forbannet – fordi det ble påstått at noen solgte aksjer i markedet før det var tillatt å omsette emisjonsaksjer før et gitt tidspunkt.
Det som da skjer er Bank XX (Ikke har noe med Nordnet å gjøre) – frigir aksjene for omsetning til noen av sine kunder. Intensjonelle kan også stå bak – og selger aksjer de enten er tildelt eller ikke har før alle andre.
Som det er viden kjent handler det om å være raskt ute i emisjoner å selge over emisjonskurs for nettopp tjene penger på differensialen mellom emisjonskurs og markedskurs.
Markedskursen er ofte noe høyere.
I Nordic Mining var kursen ca. 2.50 kr før det ble meldt om en emisjon på 0,60 kr.
Aksjene skulle ikke vært tilgjengelig for handel med det første – det man ser er at store volum som ikke samsvarer med utstedte aksjer blir pøst ut i markedet og lukker gapet mot emisjonskursen.
Dette taper deltakeren i emisjonen penger på. Skjer dette nok ganger – og deltakerene ikke tjener penger på dette – vil den enkelte ikke lengre være fristet til å putte risikokapital og låse den inn i 1-2 uker for å bistå meglerhusene og hente penger.
Men er det virkelig et problem?
Noen mener det – flere jeg har pratet med er fast på listen hos meglerhus i Norge for å delta på de fleste emisjoner. Det som er tankekors nå er at de emisjonene med mest rabatt – ofte vært de emisjonene investorer har tjent minst på.
Det er egentlig ingen logikk – mekanismen hos mennesket er at hvis noe faller mye så snitter man som investor ned posisjonen sin.
Si Ola Nordmann har et snitt på 2,40 i Nordic Mining før emisjonen – så kommer det litt overraskende på Ola fordi Ola følger ikke så godt med i aksjemarkedet. All forskning viser da at Ola snitter ned posisjonen sin i Nordic Mining fordi han har fundamentalt trua på selskapet. Da kjøper gjerne Ola på 0,75 øre dagen etter annonseringen – fordi han var avskåret grunnet økonomi til å delta i en emisjon som vanligvis krever en minimumstegning på 100,000 euro.
Allikevel faller kursen brått under 0,75 og ned mot emisjonskurs. En naturlig forklaring er jo at større eksisterende aksjonærer selger sine aksjer for å finansiere sine emisjonsaksjer på 0,60 kr. Om det er tilfellet vil man se fasiten i VPS sine lister onsdags kveld.
Microbatteri selskapet Ensurge Micropower handles nå 200% over emisjonskursen på 0,10 kr. Så gjenstår det å se om noen tar innersvingen før de nye aksjene kommer i markedet og selger aksjer de ikke har eller har før loven tillater det.
