Finanstilsynet må være mest mulig uavhengig av Finansdepartementet, mener et utvalg. Det vil nekte departementet å instruere i annet enn konsesjonssaker.
– Finanstilsynet skal ikke instrueres i behandlingen av enkeltsaker. Det er en fornuftig måte å organisere seg på, og ikke minst er det en helt nødvendig tilpasning til Norges forpliktelser etter EØS-avtalen, sier leder Endre Skjørestad i finanstilsynslovutvalget.
Han overrakte den over 200 sider lange utredningen «Finanstilsynet i en ny tid» til finansminister Trygve Slagsvold Vedum torsdag formiddag.
Unntaket fra uavhengighetsforslag er konsesjonssaker for blant annet banker og forsikringsselskaper.
Utvalget foreslår også at klager på Finanstilsynets vedtak i saker hvor instruksjonsadgangen er avskåret, bør behandles av en uavhengig klagenemnd og foreslår opprettelsen av Finanstilsynsklagenemnda.
Finanstilsynslovutvalget ble satt ned av Solberg-regjeringen i 2021 for å vurdere alle sider ved virksomheten til Finanstilsynet og å utarbeide utkast til ny finanstilsynslov. Dagens lov trådte i kraft i 1956. Tross endringer i årenes løp er den ifølge Skjørestad langt fra tilpasset dagens forhold i lys av de siste tiårs utvikling – både teknologisk, politisk og økonomisk.
– Gjennom EØS-avtalen er vi blitt en del av EUs indre marked, og gjennom det forpliktet til å følge et omfattende og detaljert regelverk, poengterte han.
(©NTB)