Investornytt tok turen til Oslo og var tilstede på kapitalmarkedsdagen til PGS for 10 dager siden – vi har stilt CEO Rune Olav Pedersen spørsmål som er svært relevante for dagens aksjonærer sett fra et investorperspektiv.
Veldig hyggelig at du ville møte oss Rune Olav, kan du fortelle litt om deg, hvor lenge du har vært PGS sjef og hvordan du har håndtert en svært krevende situasjon dere har stått i?
Takk for det, hyggelig å bli spurt om å stille til intervju. Jeg begynte som konsernsjef i PGS høsten 2017. Jeg har imidlertid vært ansatt i PGS siden 2010, og frem til jeg ble konsernsjef jobbet jeg som juridisk direktør i tillegg til at jeg hadde andre lederoppgaver. Jeg kjente også selskapet fra tidligere som følge av at jeg i perioden fra 2006 og frem til fast ansettelse var innleid fra advokatfirmaet Arntzen de Besche.
Hva var det første du gjorde etter du startet?
Kort tid etter at jeg overtok som konsernsjef iverksatte jeg en omorganisering av selskapet for å sentralisere og forenkle organisasjonen. Kjernevirksomheten ble satt i fokus og vi hadde en strategi for å selge ut nisjevirksomhet som for eksempel vår EM aktivitet og permanent monitorering (OptoSeis). Et annet viktig aspekt av reorganiseringen var å implementere sterkere fokus på salg, kostnadskontroll og en mer effektiv prosess for å respondere på anbud og allokering av båtkapasitet. Sentraliseringen og forenklingen av organisasjonen gjorde at vi reduserte årlige kostnader med omtrent $100 millioner.
Hvordan har de siste årene vært?
Etter nedturen som begynte i 2014, erfarte vi at seismikk markedet forbedret seg fra 2018 og i 2019 var markedet ganske bra. Mot slutten av 2019 påbegynte vi en refinansierings prosess som ble ferdigstilt i februar 2020. Vi forventet at 2020 ville bli et bra år for PGS, og vi hadde en solid ordrebok, men pandemien snudde opp-ned på hele seismikk industrien. I løpet av april 2020 innså vi at etterspørselen for seismikktjenester ble kraftig redusert. Vi måtte ta grep får å tilpasse kostnadene til den lavere etterspørselen, samt å vise lånegiverne våre at vi hadde en bærekraftig virksomhet. I løpet av andre kvartal 2020 tok vi 3 båter ut av drift og reduserte staben betydelig. Kuttene gjorde at våre totale kostnader ble omtrent $200 millioner lavere da vi gikk ut av 2020, sammenlignet med kostnadsnivået ved inngangen til året. Vi klarte å overbevise våre långivere at vi hadde en bærekraftig virksomhet og fikk utsatt låneforfall og avdrag med 2 år.
I 2022 begynte låneforfallene og avdragene å tre i kraft igjen og med god støtte fra våre aksjonærer og solid kontantstrøm fra driften har vi betjent gjelden som avtalt og vi er nå i en god posisjon til å få på plass en refinansiering før låneforfallet i mars 2024.
Hvordan er en typisk dag/uke for sjefen i PGS?
Det er travle dager og mye som skjer. Nå som pandemien er over blir det endel reising for å delta i kundemøter, besøke medarbeidere på andre PGS kontorer og oppdatere investorer. Når jeg er på kontoret på Lilleaker er det mye møter slik at jeg kan holde meg godt orientert om alt som skjer i selskapet. Jeg bruker mye tid sammen med ledergruppen og har løpende informasjonsflyt til de ansatte i selskapet.
Jeg sitter i et kontorlandskap sammen med de fleste i konsernledelsen som sørger for effektiv informasjonsdeling og godt samarbeid.
CEO - Rune Olav Pedersen Tweet

Hva vil du si var den mest kritiske fasen siste 3 årene i PGS, hva er du spesielt stolt over å ha utrettet?
Den mest kritiskt perioden var under pandemien da vi reorganiserte og forhandlet med våre långivere om å utsette låneforfall og avdrag. Det jeg er mest stolt av er at vi til tross for de kraftfulle kostnadsgrepene vi måtte ta da pandemien traff fremdeles klarte å fokusere på utvikling mot ytterligere digitalisering av våre operasjoner samt at vi startet opp New Energy med noen få – men meget dyktige og ivrige – medarbeidere. Nå har vi en ledende posisjon på begge områder. Vi har også i hele perioden følt god støtte fra de ansatte. Det har vært godt i tunge stunder.
Du har et dyktig team rundt deg, er det noen du vil fremheve som har vært tett på deg og du drøfter ukentlige utfordringer med?
Både ledergruppen og alle de ansatte i PGS er svært dyktige folk. Jeg har løpende strategi- og oppdateringsmøter med mine direkte rapporterende der vi finner best mulige løsninger på store og små utfordringer vi stadig står overfor. Som du sier har jeg et dyktig team rundt meg og det blir galt å trekke frem en fremfor de andre.
Dere har ridd av en storm siste året og aksjekursen har steget etter en enorm Retail interesse, hva tenker du dette? Og ikke minst engasjementet i PGS investors på facebook?
Det er hyggelig å se at kapitalmarkedet anerkjenner den innsatsen vi gjør for at PGS skal bli et best mulig selskap og ekstra hyggelig at privataksjonærer kan tjene på sin investering i PGS. Vi erfarte gjennom 2022 at interessen for PGS blant privatinvestorer ble stadig større, og det begynte sannsynligvis med emisjonen vi gjorde i mai, som ble en suksess. Ved inngangen til 2022 hadde vi omtrent 9000 aksjonærer, mens det økte til omtrent 14000 aksjonærer ved utgangen av året. Mye av økningen kan tilskrives private investorer. Jeg synes det er morsomt at private investorer engasjerer seg i fora som for eksempel PGS Investors på Facebook.
Kan du forklare på godt norsk hva som nå vil skje i PGS (finansieringsplan, hva betyr det for eksisterende aksjonærer)?
Vi har sagt at vi skal refinansiere i 2023 og at vi forbreder oss på å gjøre det tidlig hvis kapitalmarkedet er åpent. Våre finansielle retningslinjer sier at vi skal refinansiere låneforfall omtrent 12-18 måneder før forfall og med tanke på mars 2024 forfallet, er vi i den perioden nå. Vi har imidlertid ikke hastverk med å få det gjort og vi kan også vente til andre halvår i år. Vi ønsker nå å refinansiere uten å hente mer egenkapital. Vi planlegger derfor ikke å utstede flere aksjer. Refinansieringen blir derfor å erstatte gammel gjeld med ny gjeld som har forfall mange år frem i tid.

Hvis du fikk fritt spillerom gitt PGS sin markedsituasjon, hvordan vil en refinansiering av gjelden se ut?
Gjeldsreduksjon er en viktig del av vår strategi, og dersom vi skal klare dét må vi ha lån som har tilstrekkelig fleksibilitet til å kunne nedbetale når vi ønsker det. I tillegg har vi i dag all likviditeten vi trenger for å drive PGS som kontanter på konto, og ideelt sett hadde vi vært bedre tjent med en kassakredit, eller revolving credit facility som det så fint heter. Denne kan vi trekke opp ved behov og betale ned på når vi ikke trenger pengene. En ideel løsning er derfor et stort lån som kan nedbetales når vi vil og en kassakreditt som gjør at vi ikke trenger å ha så mye kontanter på konto.
Hvem er det som eier gjelden i PGS i dag? Er det obligasjonseiere?
I dag har vi et stort Term Loan B, eller terminlån, som eies hovedsklig av amerikanske og britiske finansinstitusjoner. Lånet handles i USA, men volumene er forholdsvis lave. I tillegg har vi japansk eksport kreditt finansiering som følge av at vi bygde de fire nyeste båtene våre i Japan, og der er det japanske finansinstitusjoner vi har som motpart.
Hvordan oppleves etterspørselen etter seismikk nå? Ligger det beste foran dere tror du?
Seismikkmarkedet er i bedring og vi erfarte en sterk prisøkning gjennom 2022, riktignok fra lave nivåer. Basert på ordreboken vår og anbudsaktiviteten i markedet forventer vi at det positive sentimentet fortsetter i år. Denne sykelen begynte med forbedring i kontraktsmarkedet først, noe som er uvanlig sammenlignet med tidligere sykler, der multiklient salget har tatt seg opp først, etterfulgt av kontraktsmarkedet omtrent 1 år senere. I tillegg til god aktivitet på kontraktssiden er det økende interesse for leting og det gjenspeiler seg i både bedre salg fra multiklient biblioteket vårt og større interesse for å være med på nye multiklient undersøkelser. Jeg tror vi nå er tidlig i en oppsykel som skal vare i alle fall noen år. Jeg tror vi har spennende tider foran oss.

Hvilke synergier/drivere i markedet bør investorer følge med på (foruten oljepris) for å forstå PGS caset på best mulig måte?
Informasjonen vi gir i forbindelse med kvartalsrapportene våre er viktig å få med seg, og spesielt det vi sier om markedet og fremtidsutsiktene. Mellom kvartalsrapporteringen kan det være hensiktsmessig å følge med på nyheter vi publiserer, både via børs og hjemmesiden vår, samt lisensrunder i de områdene der vi har multiklient data. Det er ikke så mange børsnoterte konkurrenter vi har, men det er nyttig å høre på hva både TGS og CGG sier på sine kvartalspresentasjoner.
Du uttalte til Finansavisen « Vi har planer om å refinansiere terminlånet i første halvår hvis gjeldsmarkedet er tilfredsstillende» Hvilke faktorer spiller inn på dette gjeldsmarkedet positivt og negativt fremover slik du ser det?
Investor interessen for nye utsedelser må være god, samt at betingelsene vi får på de nye lånepapirene er akseptable for driften vår. Dette er i hovedsak gjeldsinvestorer fra USA så makrotall fra USA i tillegg til oljepris vil være viktige faktorer for at dette markedet skal være godt.
Man ser jo at det jevnt og trutt kommer inn oppdrag til flåten deres, det må vel være tilfredsstillende å få økt kontantstrøm på drift og ikke bare late sales fra MC Bibliotek?
Absolutt. Når det er sagt er det viktig å poengetere at vi er et integrert seismikkselskap som spiller i både kontraktsmarkedet og multiklient markedet. For oss er samspillet mellom de to markedene viktig og over tid er vi avhengig av god aktivitet på båtsiden for at salget fra biblioteket skal være bra.
Hvilke grep gjør dere for å være i førersetet til å være den foretrukne leverandøren av nye undersøkelser rundtom i verden?
Vi har en svært effektiv, moderne og homogen flåte og alle båtene våre er utstyr med GeoStreamer, som gir oss fleksibilitet i form av at vi ikke må by en spesielt båt til en spesiell jobb. Vi fokuserer på sikkerhet og scorer høyt hos mange kunder på dét området. Vi har en dyktig organisasjon som strekker seg langt for å levere akkurat det produktet kunden ønsker og fornøyde kunder er et godt grunnlag for fremtidige oppdrag.
Du peker også på at seismikkmarkedet nå opplever den laveste tilbudssiden i moderne tid, der selskapet selv og Shearwater i praksis kontrollerer markedet, hvordan er samarbeidet med SW eller er dere knivende konkurrenter?
Ja, det stemmer at tilbudssiden er veldig konsolidert og antall aktive båter i markedet er på et historisk lavt nivå. Shearwater er den største båteieren i markedet, og vår hovedkonkurrent i kontraktsmarkedet. Vi kan derfor ikke samarbeide med Shearwater. Vi er nok heller knivende konkurrenter. På Multiklient siden er det mer rom for samarbeid ettersom vi har båter og de andre ikke har det. Vi har derfor gjort endel undersøkelser i joint venture med TGS. Ved noen anledninger har vi også samarbeidet med WesternGeco, i kombinasjon med TGS.

CCS et satsningsområde for dere og Berit Osnes mente det er like god betalingsvilje i disse prosjektene som hos oljeselskapene, kan du fortelle litt om hvordan dere satser på være nummer en i dette segmentet neste årene?
Gjennom 2022 gjorde vi 4 av 5 innsamlingsjobber relatert til utvikling av CCS prosjekter og vi har etablert en sterk posisjon i geoservice markedet for karbon lagring. Vi fortsetter å utvikle nye tjenester og produkter til dette markedet slik at vi kan forbli i en ledende posisjon. Vi har gjort estimater for hvordan dette markedet kan utvikle seg, og på lengre sikt ser det veldig lovende ut. I det korte bilde tror jeg markedet får en ganske flat utvikling og vi må sannsynligvis til 2025 og senere før vi kan forvente skikkelig vekst. Vi har hatt en veldig god start for vår New Energy virksomhet og omsatte for omtrent $30 millioner i 2022.
Visualiseringsprogram og nestegenerasjons spillgrafikk er blitt et viktig arbeidsverktøy for oljeselskapene, dere har et samarbeid med Cognite – kan du si mer om det?
Vi jobber med tilsvarende løsninger for vår operasjon og spesielt med tanke på opplæring av mannskap på båtene. Tidligere har vi brukt simulatorer, mens vi nå er i ferd med å utvikle programvare vi kan bruke på VR briller som gjør ting veldig mye enklere. Vi bruker mye ressurser på digitalisering og har konseptualisert mye data vi samler inn på båtene og ustyret vi har i vannet for å effektiviserer driften. Her har vi hatt betydelig fremgang de siste årene og vi er veldig fornøyde med vårt samarbeid med Cognite.
Visualiseringsselskapet GLEX posisjonerer seg for CCS og særlig seismikk og har nylig inngått et samarbeid med TGS, hva gjør dere for å optimalisere brukeropplevelsen til oljeselskapene og fornybar satsningen?
Som nevnt bruker vi stadig mer av vår kompetanse til å utvikle nye tjenester og produkter til fornybarsegmentet. Det vi nå er i ferd med å gjøre på offshore vind er et godt eksempel på det. Her vil vi forsøke å innhente informasjon om havbunnen og lagene under på en mer effektiv måte enn det som til nå har vært vanlig ved bruk av ny teknologi.

Ingen finansavis har omtalt innsatsen dere gjør i Middelhavet, dere har reddet liv, mange liv. Kan du si noe om kulturen i selskapet deres og hvordan mannskapet håndterer slike situasjoner?
Ja, vi har hatt flere redningsaksjoner den siste tiden der vi med stor sannsnynlighet har reddet mange liv. Som du referer til så hadde vi nylig en hendelse i Middelhavet der vi traff på en 43 fots seilebåt med 89 personer om bord som drev rundt på havet. I samarbeid med italiensk kystvakt ble vi enige om at vi skulle ta dem om bord, og frakte dem mot Italia. Når vi nærmet oss kysten tok italienerne over. For de 89 personene ombord på seilbåten var det et lykketreff at de ble oppdget fordi dagen etter var det meldt storm og ingen av dem visste hvordan man skulle håndtere seilbåten. Vi hadde også en redningsaksjon på vestkysten av Afrika i fjor høst, der vi traff på en brasiliansk fiskebåt som hadde motorstopp og hadde drevet over Altanteren i 3-4 uker. Mannskapet hadde overlevd ved å samle regnvann og de var overlykkelige over å bli oppdaget.
For PGS og våre mannskap er det helt naturlig å redde mennesker som er i havsnød av en eller annen grunn.
