Disclaimer
Dette er et innsendt leserinnlegg av Eirik Kielland-Olsen. Teksten er publisert på Hav Group investor på facebook og er gjengitt. Ingen i eller rundt Investornytt har kjøpt aksjer før leserinnlegget blir publisert på vår plattform.
Vi har fått mange nye gjester i gruppa vår i det siste, sikkert av flere grunner. Så jeg har lyst til å servere gjestene noe som takk for at de kom innom.
HAV GROUP ER:
♤HAV DESIGN♤
♡NORWEGIAN ELECTRIC SYSTEMS♤
◇NORWEGIAN GREENTECH◇
♧HAV HYDROGEN♧
Jeg er han der som har uhorvelig mange aksjer, og skulle gjerne hatt enda flere. Har bevisst ingen admintittel i gruppa, men er veldig tett på investeringen min ved å følge med på hva selskapet driver med, hvordan økonomien og fremdriften går, stiller spørsmål til ledelsen der det er noe jeg lurer på og deler dette videre når det høver seg. Viktigst av alt, jeg føler ledelsen er åpen når vi spør, og at jeg forstår selskapet og hva de driver med. Jeg har med andre ord tiltro til ledelsen og deres håndtering av driften. Det er viktig i aksjemarkedet.
De er også veldig på tilbydersiden når de har rapportfremlegging hvert kvartal med presentasjon samt en åpen q&a session på slutten. Disse er gull etter min mening.
Det er ikke hver dag jeg åpner kjeften min og skriver noe her, men jeg følger likevel med. Og når jeg skriver så hender det jo at det er mye som ramler ut.
Jeg var for øvrig med på emisjonen og kjøpte mine første 100k aksjer til kr 18. (Synes fortsatt det er billig). Siden da har jeg godt over tredoblet antallet til stadig lavere kurs. Jeg akkumulerer fortsatt for å komme meg til ønsket nivå som er 1% eller 350k aksjer.
Første kursmål/analyse kommer oftest fra tilrettelegger og er gjerne noe man må lese med kritiske briller siden de offisielt er uavhengige av selskapet, men likefult har hatt og får gjerne flere oppdrag i fremtiden. De publiserte likevel en ganske bra og grundig analyse den gang (ca en måned etter børsnotering) hvor de mente at kursen i et godt marked burde ligge på 50 pr.aksje og i et dårlig marked på kr 25 pr.aksje. Dette uten å legge noen verdi i HAV Hydrogen. Du fikk altså en av de fire selskapene «gratis» i denne vurderingen! (Vanskelig å verdivurdere både inntekt og marginer)
Men mye har skjedd av det negative slag i markedene siden mars 2021: korona, grønn korreksjon, mye negativ vinkling av Euronext Growth, krig, osv. Og det som skjer i disse markedene påvirker også kursen i selskapet. I 2022 kom en ny analyse fra Fearnley hvor de justerer ned forventnkngene på kort sikt mens de opprettholder den på lang sikt. Kursen faller på nyheten og det virker som det kortsiktige bildet er viktigere enn det langsiktige, litt i strid med hva erfarne investorer messer om: time in the market. Men ok, sånn er det bare.
Nå har det gått snart to år siden HAV ble tatt på børs. Det er viktig å merke seg at HAV har mange flere års erfaring fra da de lå under Havyard, så erfaring og kompetansen, ikke minst teknologien de fikk med seg som er bygd opp gjennom noen tiår er nå overlevert oss aksjonærene til den søte sum av litt over 8 kr pr.aksje, eller ca 300 millioner for hele selskapet. (MCAP) En uhørt prising som ikke kommer til å vedvare.
Utskillelsen ble gjort for å synliggjøre verdiene i disse selskapene som lå litt gjemt i Havyardkonsernet. Selskapene som ble spunnet ut skal bidra til den grønne omstillingen til sjøs og er et satsningsområde fra politisk hold verden over. Det blir stadig strengere krav for både nybygg og ombygging av eldre skip.
Det er ikke småtterier som har skjedd siden den gang HAV Group ble sluppet fri på børs! På ene siden har vi kontrakter som tikker inn. På den andre siden har vi forskningsområdene til HAV som en etter en materialiserer seg til å bli salgsklare produkter. Bl.annet:
●USCG godkjenning på Raven INS,
●USCG godkjenning på ballastvannrensesystem, ●DNV-godkjenning på hydrogensystemet som første i verden på lagring av hydrogen under dekk (mye strengere og komplekst enn lagring over dekk). Dette er prosesser som koster mye i utvikling.
Listen kunne vært mye lenger men les dere litt opp på hva de tre innebærer og dere vil begynne å forstå hvor langt fremme teknologien er på HAV Group sine systemer. Les dere også opp på hva en godkjenning fra US Coast Guard innebærer.
På den tredje siden har de åpnet NES (Norwegian electric systems) avdelingskontor i Tyrkia for å være nærmere markedene der det skjer. Og de har signalisert at de ser på flere nye lokasjoner å være tilstede i! HAV Hydrogen jobber pr.tiden med også å få DNV godkjenning på containerbasert brenselsceller som jeg personlig tror kan bli mye større enn hva folk flest aner. Gleder meg til de får en godkjenning av denne!
Ledelsen bruker verdiene i selskapet til å bygge seg opp, sten for sten på en lav-kost måte. Overskuddet går til dette fremfor å betale utbytte. (Hvis du ikke visste det; de drifter jo i pluss allerede nå til tross for at de er:
-et grønt selskap
-vekstselskap
-på euronext growth
Dette har gått under radaren på mange, og denne undervurderingen kan bli de nåværende investorenes største potensiale!
For fremtiden vil selskapet vurdere om det er mest hensiktsmessig å utvikle, ekspandere ytterligere, eller betale utbytte (eller en kombinasjon). I den sammenheng nevner jeg at HAV var langt fremme med en intensjonsavtale for å kjøpe opp selskapet Høglund Marine Solutions(selv om det strandet). De ser på andre oppkjøpsmuligheter der målet er å eie mer av verdikjeden i det som kan bli tildelt selskapet i en totalkontrakt. Hvis HAV mottar en totalkontrakt må de i dag leie inn eksterne for de deler de ikke besitter teknologi og kompetanse selv. Målet er at de kan tilby mest mulig selv og minst mulig innleide underkontraktører.
Men så har de økt eierandelen sin i Norwegian Greentech fra 87% til 100%. Så nå eier de 100% av alle de fire under HAV paraplyen.
HAV kjøper tilbake egne aksjer og har gjort det en stund nå, og disse aksjene er blant annet brukt som oppgjør til gründerne bak NGT (Norwegian Greentech) som eide ca 23% av sitt selskap (resten eide HAV) til at HAV nå eier 100% av NGT. Oppgjør for resterende 23% av selskapet ble gjort i HAV aksjer og det ble satt en salgskurs på kr 18 pr.stk da de fikk oppgjør (selv om kursen lå på rundt kr 14.50 da transaksjonen fant sted i mai 2022). Det viser at selskapet selv, og gründerne bak NGT har stor tro på at kurs kr 18 var et godt bytte. Disse folkene har helt sikkert lengre briller på i sitt eierskap i HAV.
Personlig tror jeg også de utvikler noe mer i NGT som kan komme til å koste en del i utvikling. For at gründerne skal slippe å stille kapital for sin andel så kan det være derfor de ønsket å selge sine siste 23% til HAV. CEO har ymtet frempå at det er noe nytt på gang der.
HAV er altså et helt annet selskap nå enn for to år siden da de ble spunnet ut av Havyard. Og for to år siden mente analytikerne i Fearnley Securities at verdien burde vært minst 25. Hvordan kursen nå da kan ligge på litt over 8 kr er helt frakoblet virkeligheten, men kan også delvis forklares av omstendighetene rundt Havyards utbytteaksjer, og nå til sist; det nåværende nedsalget i markedet.
Havyard sitt nedsalg skyldes kun at de ikke anser det som en del av sitt virke lenger å holde på en finansiell posisjon som aksjene i HAV utgjør/utgjorde for dem. De fikk 66.6% av alle aksjene i HAV da de fire selskapene som utgjør HAV Group ble spunnet ut i 2021. Før dette siste nedsalget startet så hadde Havyard igjen rundt to millioner aksjer som nå blir lagt ut i det åpne markedet. Tempoet på nedsalget har økt i det siste og med denne farten er det ikke mange uker til de er sluttsolgt.
Det hører også med til historien at det i to omganger har blitt utdelt utbytteaksjer til aksjonærer av Havyard. De har da blitt tildelt HAV aksjer i stort mon som en «kompensasjon» for at de som satt i Havyard mistet de fire selskapene da de ble skilt ut. Dette har gitt markedet en del aksjeeiere som ikke har vært interessert i å holde på sine HAV aksjer og med det en følelse av et evigvarende salgspress. (les kursfall). Det skal bli flott å bli kvitt aksjeeiere som ikke egentlig vil ha sine aksjer fordi de er utdelt som utbytteaksjer men heller få inn eiere som ønsker aksjen i sin portefølje. Kort eller langsiktig.
Så hva skjer når Havyard er tomme? Det er nok mange spekulanter som nå posisjonerer seg for å bli med kortsiktig på den etter hvert så velkjente rebound-effekten. Man har sett det stadig oftere i det siste i andre aksjer og det er nok fordi det er lett å forutsi at man får en oppgang at så mange hopper på mot slutten av et stort nedsalg. Man trenger ikke besitte kunnskap om verken selskapet eller teknisk analyse for å forstå dette, og håper derfor på noen raske prosenter.
Men leser man seg i tillegg litt opp og forstår hva dette selskapet er i ferd med å oppnå kan det jo hende at en litt mer langiktig tilnærming til caset vil gi investoren mye mer oppgang enn en kortsiktig trade. (Jeg selger ikke selv om kursen hadde gått 300% på dette, så det jeg skriver er ikke for å øke kurs til egen vinning) Uansett må du føle deg trygg på dine egene valg.
Et par stikkord til slutt for å lære selskapet å kjenne:
-syklisk og prosjektbasert. Nedgang i inntekter er å forvente i perioder og må ikke nødvendigvis leses med negative briller. 2022 var et slikt år, 2021 var et mye bedre år.
-guiding i 2025 er laangt over 2021 (som jeg nettopp fortalte var et godt år)!!
-har mye større eiendeler enn det regnskapet viser. Det er grunnet måten selskapet utgiftsfører snarere enn å aktivere forskning og utvikling. Dette får regnskapet til å fremstå mer dempet enn det kunne. Eksmpel: de har brukt over 200 milloner på utvikling og forskning på hydrogenbrenselceller og lagring under dekk. Verdiene i HAV Hydrogen er bare en brøkdel i regnskapet. Men dette er også kommentert i årsrapporten med at det finnes betydelige verdier som ikke er bokført som eiendeler.
-selskapet har tidligere operert med skjult backlog. Dvs.kontrakter de har inngått men som ikke synes i ordreloggen. De kan for enkelte segment, f eks NGT være betydelig av størrelse i forhold til totalen. Uvisst om de har mye av dette nå.
-De børsmelder sjelden kontrakter av små verdier. Tror ikke jeg har sett noe bli børsmeldt på 10 og 20-mill.i motsetning til f.eks Teco 2030 som børsmelder alt om så de kun er på en halv mill.
-Betydelige kontrakter børsmeldes men har ofte ingen opplyst verdi grunnet konkurransemessige hensyn pluss at oppdragsgiver kan ønske dette holdt utenfor.
-selskapet er såkalt Asset light og kan skaleres opp eller ned ut ifra om det er mye eller lite å gjøre. Dette reduserer risikoen for store underskudd i tider som f.eks 2022.
-ledig kapasitet på nøkkelpersonell brukes til å styrke salgsapparatet slik at man får fulgt opp «leads» som igjen kan gi kontrakter.
Spør gjerne om det dere lurer på. Mye kunnskap blant medlemmene her.
Og den vanlige disclaimer: ditt valg, ditt ansvar osv.