Investornytt har vært så heldig å fått tak i Ketil Skorstad til et intervju. Det har lenge vært stille fra den dyktige investoren, men nå tar han bladet fra munnen. Vi har spurt Ketil litt om hans investeringsfilosofi, faktorer investorer må hensynta når de invester på og utenfor børs.
Skorstad som er eneeier i Tigerstaden Invest og har flere hundre millioner i forvaltningskapital og enda større bokførte verdier deler nå sine tanker om en industri som ikke har fått ut sitt potensial. Skorstad har fattet interesse for Skjerneset AS hvor de skal spisse produksjon og kompetanse av berggylt til bekjempelse av lakselus.
Fortell hvordan du fattet interesse for Skjerneset?
Etter å ha sjekket behovet for oppdrettet berggylt blant mine kontakter i de store oppdrettsselskapene, skjønte jeg at det var stor oppside for Skjerneset hvis de lykkes med sine planer forteller Skorstad. Jeg har en del kontakter i de større lakseselskapene og ser behovet og skaleringsmulighetene som ligger her.
Skorstad forteller at han kom i kontakt med med kontorkollega Roar Henden som introduserte han for Skjerneset. Henden er selv fra Averøya og kjente til personene bak selskapet.
Hvorfor investerer du, hvor mye og hva er profilen/endgame?
Jeg har investert i flere runder, i takt med at selskapet har investert i anlegget på Mork. Fra den første investeringen har prisen på produktet (berggylt-yngel steget fra 13 til 20+ pr stk) og tilbudet klarer ikke dekke etterspørselen. Oppdrett av berggylt er komplisert, men i det ligger det både risiko og mulighet for super-profitt. End-game er å enten utvikle selskapet og leve av utbytter, selge selskapet eller notere det på Oslo Børs.
Når du investerer i unoterte, krever du da en 3 årsplan fra styre for å få frem de underliggende verdiene?
Det er en mer dynamisk vurdering, men det er klart at en langsiktig strategi er viktig.
Hva tenker du om prisingen av selskapet pre money ?
Selskapet prises i dag på en moderat suksessfaktor som reflekterer risikoen i sektoren, så hvis selskapet lykkes med sine planer vil oppsiden kunne være formidabel. Økt overlevelse, produksjon fra egen stamfisk og vellykket egenproduksjon av levende fòr, er alle faktorer som vil kunne øke bunnlinjen i selskapet dramatisk uten at dette er priset inn i aksjen i dag.
Skjerneset har investert betydelig kapital for å bli Norges ledende oppdretter av berggyltyngel, for bekjempelse av lakselus. Oppdretterne har et økende problem med lakselus, og etterspør bærekraftige løsninger. Berggylt har vist seg å være en meget effektiv og ettertraktet metode, da den er skånsom for laksen. Etter å ha ferdigstilt anlegget i 2022, forventer Skjerneset å dra nytte av et marked i sterk vekst og å tilnærmet tredoble omsetningen sin fra 2022 til 2023, og oppnå positiv bunnlinje. Med sterke eiere som Tigerstaden på laget, er det naturlig for selskapet å sikte mot en børsnotering.
Skjerneset henter penger denne uken via Dealflow.
Kilde: Dealflow
Er dette et selskap som kan vokse og konsolidere inn andre selskaper?
Absolutt. Vi tenker først etablere oss som en stabil og profitabel virksomhet, men det vil være naturlig å vokse både organisk og uorganisk etter hvert, for å ta en større del av verdikjeden.
Du har en svært differensiert portefølje i alt fra microbatterier (ENSU) til nylig å kjøpt deg opp i Nordic Unmanned. Hva er tankerekken bak din investeringsfilosofi og hvordan passer berggyltoppdrett inn der?
Du kan grovt sett dele min investeringsvirksomhet i to; en likvid og en mer venture. I den likvide delen investerer jeg i selskaper som er noterte, og her kan jeg være både langsiktig og kortsiktig. I den mer prosjektbaserte delen av porteføljen, der venture inngår, er man i utgangspunktet langsiktig uavhengig av verden rundt seg.
Fra 10 til 100 millioner på kort tid!
I et intervju med Finansavisen i 2017 forklarte du at du gikk fra 10 til 108 millioner fra 2013 til 2015 – kan du beskrive følelsen du hadde når du lykkes med dette og hvordan det har påvirket din beslutningsprosess rundt investeringer?
Den perioden var preget av sterk disiplin rundt en tydelig strategi jeg trodde på. Underveis var jeg nok mest fokusert og tenkte ikke over resultatene, litt som en idrettsutøver med fokus på arbeidsoppgavene i stedet for resultatet, og det var vel litt derfor det gikk så bra også. Men i ettertid ser jeg jo at avkastningen i den perioden var voldsom.
Aksjemarkedet har endret seg brutalt etter rentene steg fra bunn og inflasjonen spiser opp kapital. Har det endret tankesettet ditt i kapitalmarkedet?
Ja, det burde i hvert fall gjøre det. Det er tyngre for selskapene å finansiere seg, og ikke minst mye dyrere. Det gir endel utslag man bør hensynta. Generelt sett bør man være mer forsiktig enn før. Bullmarkedet er over og vi vet ikke når det er tilbake. For venture er det litt motsatt; det er nå du kan legge grunnlaget å høste fra når markedet igjen blir bra.
Det sies at man investerer i menneskene bak selskapet og ikke alltid i produktet, hva er tilfellet og referansene i Skjerneset?
Oppdrett av berggylt-yngel er som sagt svært komplisert, og at Skjerneset nå produserer den klart beste kvaliteten på markedet, skyldes nitid arbeid over flere år, en kompetanse det ikke er lett å kopiere. Sånn sett er Skjerneset en høyteknologisk bedrift.
Hva er ditt råd til yngre investorer i dag som har 100-200,000 kr i aksjekapital?
Først og fremst å ta investeringsvirksomheten sin seriøst. Det skal ikke føles greit å gjøre det dårlig. Finn din egen vei og les og lær fra de om har hatt suksess over lang tid. Vær alltid ydmyk, også når du har hatt gode perioder – senker du guarden, blir du truffet. Invester i selskaper med flinke mennesker bak spakene. Vær tålmodig. Lytt til magefølelsen din – husk at den er summen av alt du har lært.
Vi blir presentert for ideer hele tiden og etter hvert utvikler man en radar som fungerer gradvis bedre og bedre.
Ketil Skorstad Tweet
Hvem vinner årets Premier League – Haaland (Man. City) eller Ødegaard (Arsenal)?
Veldig godt spørsmål. Det hadde vært veldig gøy om Arsenal tok det i år, selv om mitt lag er Tottenham. Så da sier jeg Arsenal jeg. Jeg synes for øvrig det er nesten uvirkelig at de to beste spillerne i PL nå er norske. Eventyrlig.
