Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
    • Langsiktig portefølje
    • Utbytteportefølje
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
Hjem Aksjer

Arff Tarjem «Dette selskapet er et naturlig valg etter Meltwater»

Espen Teigland av Espen Teigland
22.01.2023
i Aksjer
Lesetid:6 mins read
Arff Tarjem «Dette selskapet er et naturlig valg etter Meltwater»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eigil Arff Tarjem er noe så utradisjonelt som en tidligere aksjemegler og grunder som har en skarp penn og uredd tilnærming til omgivelsene rundt seg.

Med en aura og selvtillit få forunt snakker Eigil rett fra levra. Han er en sentral skikkelse på Finanstwitter. Han melder lite, men det han melder har vist seg å være mer en bare ville spådommer. På sensommeren startet han å fatte interesse for Meltwater som hadde falt mye på Oslo Børs.

Meltwater

Meltwater sitter på en patentert kunstig intelligens som gjør at selskapet kan ta ustrukturert informasjon fra aviser, sosiale medier og nettsider, analysere det og gi bedrifter ulike typer av informasjon.

Dette gjør det mulig for bedriftene å ta bedre beslutninger, basert på fakta og kunnskap de da kan hente inn eksternt, poengterer selskapet.

Bruksområdene kan være alt fra en bedrifts kommunikasjonsarbeid, markedsføring, generering av mulige salg og potensielle nye kunder og oppfølging av kundeforhold.

Meltwater ble kjøpt opp av oppkjøpsfondene Marlin og Altor 20 januar for 5,6 milliarder kroner.

Kilde: E24

Tarjem startet kjøpe Meltwater på veg ned over under 10 tallet i september og 14 dager senere skrapte selskapet bunn med en intradagsnotering på 7.52 kr. Twitter gikk varm og Tarjem mente måtte være en forholdsvis unik mulighet. Noe som i ettertid viste seg å være korrekt resonert. 

Den 15. september melder ledelsen i Meltwater at de har inngått og engasjert J.P Morgan og DnB for å gjennomgå selskapet strategisk. 

Dette var et smart trekk og det var lenge antydet at det var short i selskapet i tillegg, selvom dette ikke viste hos Finanstilsynet.

Mange kjenner bakgrunnen din at du tidligere var aksjemegler, hvilke egenskaper setter du mest pris på å ha tilegnet deg fra erfaring i yrket, på godt og vondt?

Aksjemegler er enten verdens kuleste yrke, eller verdens verste – alt styres av performance. Jeg var heldig og gjorde det svært bra i min første meglerjobb, og ble da headhuntet til et nytt meglerhus. Da ligger det jo i kortene at jeg ville ta med min kundeportefølje dit og dette ville isåfall bety at jeg tok med meg ~50% av min tidligere arbeidsgivers inntektsgrunnlag. De iverksatte derfor omfattende trakasserende tiltak som skulle stresse meg til å droppe yrket, slik at de beholdt kundene sine. Dette var ubehagelig og jeg måtte få meg en advokat. I ettertid er jeg veldig glad for den opplevelsen da den gjorde meg vesentlig mye mer tykkhudet. Ellers vet jeg jo mye om hvordan bransjen fungerer og kan således lese mer «mellom linjene» enn mange andre.

Meltwater var du tidlig ute å fattet interesse for og holdt flere tusen mennesker oppdatert på dine subjektive tanker rundt selskapet, hva fanget interessen din der?

Det korte svaret er selskapets ARR vs MCAP. Jeg klarte ikke se bear-caset i selskapet – tvert imot. De hadde en voksende ARR, imens MCAP falt og falt. Det var lett å se at selskapet kunne bli cashflow positiv om de ønsket (på akkord med vekst), og jeg konkluderte med at det store nedsalget kom pga slitne aksjonærer/psykologisk salg. Produktet var småspennende, og jeg har selv brukt det så jeg vet det har en verdi for kundene. Så da gikk jeg inn – tungt. 

 

Defero grunderen Arff Tarjem er en bestemt herremann og lar seg ikke pille på nesen.

Meltwater gikk jo nesten opptil oppkjøpskursen 18 kr før den snudde ned igjen, har du en teori hvorfor det ble sånn?

Her kan man jo bare spekulere, men jeg selv trodde jo på en pris fra 15-20kr, så den rangen er det kanskje flere som regnet seg frem til. Ellers KAN det jo hende det ikke var 100% vanntette skodd i meltwater, uten at jeg har NOEN indikasjon på det

Mener du Jon Lysøen og resten av Meltwater solgte seg for billig eller syntes du 18 kr er en fair prising?

Med tanke på at de ruller videre sine investeringer så vil jeg nok i de solgte for billig ja. Hadde jeg vært en fundamental investor, som var med «for the long run», ville jeg nok vært misfornøyd. Verdiene og potensialet i MWTR er mye større enn 18kr. Men markedet er hva det er nå, så alt i alt synes jeg historien fikk en fin slutt og jeg hadde solgt på dagen om jeg fremdeles hadde aksjer. Det er mange andre caser som fremstår mer spennende å putte pengene i nå. 

Hva ser du for deg nå? Mange prater om at flere vekstselskaper blir kjøpt opp før de lange rentene snur ned igjen – er du enig i det resonnementet? 

Jeg tror det kan komme flere oppkjøp ja. jeg har skrevet litt om dette på twitter, at dårlige tider er da det lønner seg å gjøre oppkjøp. Når rentene snur og vekstaksjer blir mer populært har de jo plutselig et alternativ – nemlig å hente penger. En ideell situasjon å kjøpe et annet selskapet på, er jo når de er i nød og er desperate – noe som gjelder en del selskaper nå. 

I såfall – hvilke topp tre selskaper ser du for deg kan bli kjøpt opp (vekst/tek) neste halvåret?

Adevinta, Otovo og Xplora. 

Særlig Xplora har mange likhetstrekk som Meltwater. Veldig liten MCAP, økende ARR. Men mye større vekstutsikter. De har kun bygget ARR i Norden frem til nå, men er i gang med ARR (via abonnementer til klokkene + added features til klokkene) i mye større markeder som Tyskland, Spania, Frankrike, UK og USA. De har også veldig solide retailavtaler i disse landene som bør gi god reach relativt raskt. Xplora sitt produkt er nisje, og jeg tror derfor ikke på sterk konkurranse. De vinner produktkonkuranser som viser at de er ledende innen dette segmentet.

På bildet ser vi noen av Open Innovation Lab of Norway’s medlemmer sammen med Steinar Bjørnsen på Xploras stand under CES 2023. Foto: Innomag.no

«I motsetning til andre smartklokker designet for barn så leverer Xplora’s nye X6 Play en trygg inngang til den digitale verden. Teknologien klarer kunststykket med å få barna til å balansere mellom å bruke skjermtid og fysisk aktivitet, samtidig som klokken hjelper familien med å holde kontakt på en god måte»

Juryens dom 

Den norske nisjemagasinet Innomag som er Norges ledende tidsskrift innenfor innovasjon var innom CES messen for to dager siden.

Xplora er jo posisjonert og tar andeler i Tyskland og Spania, er det et tidsspørsmål før et oppkjøp tror du?

Ja, men jeg håper ikke selskapet blir solgt før i 2024-25. Jeg ønsker de skal bygge ARR i de store markedene først, og så kan de selge til fks Apple, Samsung eller et stort teleselskap som Deutche Telekom som vil eie dem fordi det gir en supersterk salgsarm til mobiler+abonnement. Her er vi inne på noe som få/ingen forstår. Xplora sine smartklokker er et «entry product» til mobiltelefoner, og gir teleselskapene en mulighet til å bygge merkelojalitet til veldig, veldig unge kunder. Dette er noe ALLE selskaper er opptatt av og Xplora er unikt posisjonert her.  

Det er spekulert mye om Xplora holdes nede av shortere over tid, har du noen teori på hvorfor?

Aksjen er illikvid og har slitne aksjonærer, så det er lett å kjøre den ned. Hvor stor shortandel det er i selskapet har jeg ikke bekreftet informasjon om, så jeg vet ikke omfanget. 

Verdipapirfondet DNB har kjøpt store mengder aksjer intradag etter analyseavdelingen nedgraderte og slaktet ELMERA i november, denne uken så vi det igjen. Verdipapirfondet DNB solgte store mengder aksjer før eget meglerhus rykket ut med salgsanbefaling. I tillegg har de herjet i PGS.

Hva tenker du om denne praksisen?

Det er jo en makt de har tilegnet seg ved å bygge reach og brand. Om det burde vært lov eller ikke får være opp til tilsynet å avgjøre, men det gir dem selvsagt en fordel ingen/få andre har, og det skal jo i teorien ikke være tillatt på børs…

Picture of Espen Teigland

Espen Teigland

Espen Teigland er en av Norges mest profilerte investorer. Espen har jobbet med økonomi og etterretning i mange år i offentlig sektor. Espen har holdt foredrag om etterretning i finans og har et stort nettverk innen næringslivet i Skandinavia. Espen jobbet i politiet i 10 år inntil han nylig overtok som daglig leder i Investornytt.

Relatert Innlegg

Årets nyttårsraketter: – Kan bli et helsikens baluba
Aksjer

(+) Ukens aksje – 4000 svenske tradere vurdere denne nå!

11.05.2025
(+) Derfor kan Reach Subsea bli en vinner på kort sikt!
Aksjer

(+) Derfor kan Reach Subsea bli en vinner på kort sikt!

07.05.2025
Årets nyttårsraketter: – Kan bli et helsikens baluba
Aksjer

(+) Ukens aksje uke 19 – en oppkjøpskandidat?

04.05.2025
Neste innlegg

Avsporing på Sørlandsbanen

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022 - Drift og vedlikehold av Seal Media AS

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Investornytt
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Se preferanser
{title} {title} {title}
  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
    • Langsiktig portefølje
    • Utbytteportefølje
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?