Inflasjonsboom eller blaff?
Inflasjon er blitt markedets store samtaleemne. Risikoen for en varig økning prises ikke inn, noe som kan ende i tårer utover året.Verdensøkonomien beveger seg ut av coronapandemien, og temperaturen er klart stigende. Prisene for matvarer, råvarer, bruktbil og bolig har alle gått i taket på global basis. Oslo Børs omsettes godt over to ganger bokførte verdier, et nivå sist sett i forkant av finanskrisen. Det er tydelig at prismekanismen i både real- og finansaktiva har blitt utløpet for pengetrykking uten sidestykke i kombinasjon med fortsatt nedstengte fabrikker og sprengt fraktkapasitet. Sentralbankene har foreløpig vurdert trenden som forbigående, men risikoen er at målingene blir for høye mot høsten til å ignorere. Enn så lenge fremstår markedet også lite bekymret. Den tiårige amerikanske statsrenten handler langt lavere enn den burde gitt varig høyere inflasjon.
Stigende på kort sikt
Jeg heller imidlertid mot at risikoen undervurderes. USA leder som vanlig an i den økonomiske gjeninnhentingen, og inflasjonsutviklingen hittil i år er den mest overraskende siden årtusenskiftet. Kjerneinflasjonen var i mai den høyeste siden 1992.Flere indikatorer tyder på at overraskelsene vil fortsette over sommeren. Boligleie utgjør en stor andel av konsumprisindeksen i USA, og prisene for nye innflyttere har eksplodert. Det leder typisk brede leiepriser med tre måneder.
Arbeidsmarkedsmysterie
Federal Reserve har knyttet sin stimulansepolitikk tett til målet om full sysselsetting, noe man på papiret fortsatt er langt unna. Samtidig gir statistikken fra april hodepine for beslutningstakerne. På den ene siden var bedringen i sysselsetting skuffende, men antall nye stillingsutlysninger eksploderte og folk slutter i jobbene sine som aldri før. De motstridende signalene kan tyde på at tilbudet er problemet heller enn etterspørselen.Den mest nærliggende forklaringen er at en del fortsatt er midlertidig ute av markedet som en følge av coronatiltak og offentlige støtteordninger. Risikoen er imidlertid at mange har brukt anledningen til å førtidspensjonere seg og at arbeidstilbudet dermed er lavere enn antatt.
Oljevinner
Skulle sistnevnte vise seg riktig utover høsten, vil troen på forbigående inflasjon få seg en knekk, og sentralbankene måtte stramme inn mye tidligere og kraftigere enn kommunisert. Dette er dermed den største kjente markedsrisikoen i inneværende år. Historisk har energirelaterte aksjer gjort det best i perioder med stigende inflasjon, og jeg tror trenden gjør seg gjeldende også denne gangen. I motsetning til mye annet på børs handler oljesektoren fortsatt med moderat prising til tross for en oljepris som gir rekordhøy resultatmargin. Lave petroleumsinvesteringer de siste årene samt disiplinen fra et økende ESG-press gir også god sikkerhetsmargin fremover selv om kredittmarkedet har rett og inflasjonen skulle vise seg forbigående. Det gjør sektoren til min favoritt fremover.
Varig bedring
Forbigående inflasjon vil også være bra for lønnsomhet. Resultatmarginen til de største selskapene globalt har vært strukturelt stigende siden 1990 som en følge av konsolidering, digitalisering og lavere beskatning. Prisøkning er gjerne varig i mange sluttproduktkategorier. Normalisering av verdensøkonomien med tilhørende lavere lønnspress vil dermed kunne bidra til trenden og støtte opp om nåværende prisingsmultipler.
Rekyl for papir
Jeg tror oppturen for gjenåpningsaksjer vil fortsette. Norske Skog har derimot i liten grad vært med på festen foreløpig til tross for å være eksponert mot papirpriser som er ventet å stige kraftig til høsten.
Gjeldsgevinst
Axactor slipper også inn. Europeiske husholdninger er i startgropen av en ny kredittsyklus, mens bankene fortsatt må selge unna dårlige lån noe som lover godt for økende lønnsomhet fremover. Hovedeier John Fredriksen har kjøpt aksjer den siste tiden, og jeg ser ikke bort ifra at han kommer med et bud dersom selskapet fortsetter å bli priset blant de laveste i bransjen over tid.
Dovre-porteføljen
• BRAbank
• BW Offshore
• Flex LNG
• Aker BP
• Norske Skog
• Axactor
Inn
Norske Skog
Axactor
Ut:
Hunter Group
Borr Drilling