EQON skal hente kapital gjennom Dealflow – jeg som privatinvestor har fattet interesse og gjort en analyse av menneskene bak som du kan lese her.
Markeds og produktanalyse
Energikrevende industri i Europa ligger i en skvis og det er skissert et utfordrende energimarked knyttet til elektrisitet de neste 10 årene. Behovet for energieffektivisering er derfor større enn noen gang. Det er nettopp dette EQON posisjonerer seg for.
Alle har en termostat på varmekablene i hjemmet rom regulerer energibruken. Med høye strømpriser kan vi spare mye penger på å senke romtemperaturen et par grader. Men vi kan spare mye mer ved bruk av smart teknologi. Det samme kan industrien, som bruker enorme mengder energi til frostsikring og oppvarming.
Produktet til EQON er en avansert men likevel liten boks som er utviklet for å kunne monitorere, regulere og kontrollere strømforsyningen til varmekablene. Egenutviklet hardware og maskinlæringsalgoritmer muliggjør en unik måte å sikre at rett mengde strøm blir brukt til rett tid. Tester under ekstreme værforhold i Canada viser at teknologien kan gi energibesparelser på over 70%.
.
EQON adresserer flere spennende og voksende markeder med teknologien, inkludert kontroll av varme i produksjon av næringsmidler, medisin, kjemikalier, smart-city med mer, men kan enklest forklares i det nærmeste markedssegmentet som går på varme til frostsikring.
Dagens konkurrerende løsninger baserer seg ofte på en enkel designfilosofi, der varmesystemet dimensjoneres på grunnlag av forventet minimumstemperatur i det aktuelle geografiske området. Årsaken til at denne filosofien er så utbredt, er at dette forenkler design og installasjon. Ulempen er at systemet blir stående på «full gass» når det er mellom +4 til -20 grader i luften, og energiforbruket blir veldig høyt.
Fordi dagens varmesystemer i liten grad regulerer effektforbruk i forhold til faktisk omgivelsestemperatur forbrukes langt mer elektrisk kraft enn nødvendig for å oppnå ønsket varmeeffekt. EQON ONE løser dette problemet ved å aktivt regulere effekten til varmesystemet på grunnlag av sanntids temperaturmålinger, værmeldinger, tilgjengelighet på strøm, vindretning, egen erfaring (maskinlæring) og i fremtiden gjennom datamodeller (AI).
Dette muliggjør store kostnadsbesparelser, både i form av lavere energiforbruk og reduserte utslipp av klimagasser fra turbiner og dieselgeneratorer som produserer elektrisk strøm. Høye strømpriser og økende CO2 avgifter bidrar til god prosjektøkonomi og lav tiltakskost pr tonn CO2.
Et annet stort problem med varmekabler er «inrush» som betyr at det trekkes maksimalt med strøm i det øyeblikket kabelen slåes på, en del av kjernen i EQON´s patent har eliminert dette problemet som også medfører reduserte installasjonskostnader for varmesystemet totalt med så mye som 30%.
Potensialet for energisparing antas å være på samme nivå på industrianlegg på land.
EQON´s teknologi har et potensielt bredt nedslagsfelt i markedet hvor de viktigste områdene er:
- Prosess industri inkludert; kjemikalier, næringsmidler, petroleum, medisin mm. (denne delen av industrien utgjør ca 50% av markedet for varmekabel i følge markedsrapporten: «Global Electric Heat Tracing Market Analysis 2020-2026), av KBV Research».
- Kina utgjør trolig det største enkeltmarkedet.
- Frostsikring i skip, rigger, vindmøller, og alle andre frost/is sensitive anlegg.
- SmartCity/SmartBuilding; på sikt vil en videreutviklet versjon av teknologien fungere som en sentral i styring av Smart City og Smart House applikasjoner. Allerede nå foregår det tester med kommuner her i landet om SmartCity styring med teknologien i sin nåværende form.
Markedet for industrielle varmekabler er beregnet til 12-13 milliarder kroner per år.
Av dette står olje- og gassindustrien for ca. 30 %, det vil si 3,6-3,9 milliarder kroner. Gjennomsnittlig årlig vekst i perioden 2021-2026 (CAGR) anslått til ca. 6 %.
Det finnes ingen uavhengige markedsanalyser som viser hvilke typer styringssystemer som benyttes i de ulike industrisegmentene som benytter industrielle varmekabler. Hovedårsaken til dette er mangelen på en internasjonal industristandard for kraftregulering. De fleste installasjoner og systemer bruker «på/av»-brytere eller termostatstyring. I industrianlegg med spesielt høyt varmeforbruk og/eller strenge krav til temperaturregulering benyttes ofte skreddersydde systemer basert på programmerbar logisk styring (PLS). Det har vært lite fokus på digitalisering og helhetlig energiledelse inntil nå.
Katalysatorer i markedet
«Utkastet til EUs nye bærekraftsdirektiv (CSRD), som forventes å tre i kraft i 2024, viser et tydelig fokus på selskapers innflytelse både oppstrøms og nedstrøms i verdikjeden. For første gang vil rapportering av Scope 3 være lovpålagt, trolig som en del av regnskapsloven i Norge skriver PwC på sin hjemmeside.
Varmetap og energieffektivitet er en viktig bidragsyter til klimaregnskapet.
Norske bedrifter henger etter i klimarapportering og skal norsk sokkel grønnvaskes, er løsninger som EQON sin et minimum for at industrielle aktører skal nå målene sine.
EQON ONE skal kontrollere temperatur og samtidig spare miljøet for utslipp, og ikke minst sørge for å bidra til omfordeling av energi. De fleste av dagens industrielle elektriske varmesystemer er designet og implementert uten noen form for intelligent styring.
Fordi dagens varmesystemer i liten grad regulerer strømforbruket i forhold til faktisk omgivelsestemperatur, forbrukes det langt mer elektrisk kraft enn det som er nødvendig for å oppnå ønsket varmeeffekt. EQON ONE løser dette problemet ved å aktivt regulere effekten av varmesystemet på grunnlag av sanntids temperaturmålinger. Dette gir store kostnadsbesparelser, både i form av lavere energiforbruk og reduserte utslipp av klimagasser fra turbiner og dieselgeneratorer som produserer strøm.
Teknologien, hva gjør EQON annerledes enn andre?
Produktet lar operatøren styre og overvåke alle varmefunksjoner med resistiv last.
I denne kompakte boksen, har EQON utviklet en unik teknologiplattform, som ved bruk av MOSFET teknologi, muliggjør trinnløs regulering av effekt fra 0 – 100%, opp til 32 Ampere. Dette kombinert med en avansert algoritme muliggjør den store reduksjonen i strømforbruk – med bedre resultat. Det fleksible grensesnittet gjør at kontrolleren kan enkelt integreres til et økostystem av sensorikk, værdata, online kilder, IoT, Wifi, Blåtann, osv.
Ved å hente inn temperatur informasjon, enten overflate- eller omgivelsestemperatur,
kan EQON ONE kontrolleren regulere hvert varmesystem individuelt, og slik sikre at minimalt med effekt benytter for å oppnå ønsket operasjonstemperatur. På samme tid har controllerne innebygget Machine Learning som sørger for kontinuerlig forbedring strømforbruk.
Sammen med EQON ONE leveres EQON ONLINE, en programvare som gjør vi det mulig å integrere og styre alle EQON ONE enhetene som et integrert system.
Ettersom en kunde kan ha alt fra noen titalls til opp til flere tusen EQON ONE enheter, så vil EQON ONLINE knytte data og informasjon sammen i sann tid og levere analyser og data som grunnlag for helhetlig energistyring. EQON ONE bidrar således både til redusert strømforbruk i varmesystemene og til mer optimal drift av installasjonen ved at varmesystemene kan fungere som batteri i perioder installasjonen/anlegget trenger elektrisk kraft til andre og mer kritiske funksjoner.

EQON’s patenterte DualPulse® teknologi sørger for at utfordringene tilknyttet «in-rush» løses. Denne metoden gjør det mulig å begrense energien som sendes ut til varmesystemene. Dette gjøres ved at en i stedet for å sende ut en stor energibølge, så sendes det mange små energipulser.
EQON har også gjennomført innledende markedsundersøkelser innen kjemisk industri og næringsmiddelindustri, sektorer som begge har stort forbruk av elektrisk kraft til varmesystemer. Selskapet er i gang med en nærmere kartlegging av disse industrisegmentene for å skaffe bedre markedsoversikt som grunnlag for en målrettet markedsintroduksjon av EQON ONE.
EQON har i tillegg gjort markedsundersøkelser rettet mot store hoteller og andre næringsbygg som benytter elektriske varmekabler. Fordi energiforbruket, og dermed også besparelsene er lavere enn i f.eks. olje- og gassindustrien vil EQON vurdere å utvikle en billigere og enklere controller for dette segmentet.

Investornytt har nå tatt for seg menneskene bak, litt om produktet og markedet. I neste artikkel skal vi intervjue styreleder Løvik om selve prosessen og businessmodellen.
Særlig dette med videre finansieringsplaner og børsnotering blir sentrale tema.
Målet er at den saken blir publisert innen neste mandag når emisjonen åpner.