Det svenske gruvedriftsselskaper LKAB har identifisert betydelige forekomster av sjeldne jordartsmetaller i Kiruna-området. Dette er metaller som er kritiske i produksjonen av elektriske kjøretøy og vindturbiner.
Etter en periode med leting rapporterer selskapet om funn av sjeldne jordartsmetaller som overstiger en million tonn. Som betyr at det er den største av sitt slag i Europa.
- Statlig svensk eid gruveselskap
- Etablert i 1890
- Utvinner jernmalmHoveddelen av malmen blir eksportert gjennom Norge ut ifra Narvik
Etter en periode med leting rapporterer selskapet om funn av sjeldne jordartsmetaller som overstiger en million tonn. Som betyr at det er den største av sitt slag i Europa.
«Dette er gode nyheter, ikke bare for LKAB, regionen og det svenske folket, men også for Europa og klimaet. Dette er den største kjente forekomsten av sjeldne jordartselementer i vår del av verden, og det kan bli et betydelig byggverk. blokk for å produsere de kritiske råvarene som er helt avgjørende for å muliggjøre den grønne omstillingen. Vi står overfor et forsyningsproblem. Uten gruver kan det ikke være elektriske kjøretøy,» sier Jan Moström, konsernsjef i LKAB
For tiden er det ingen sjeldne jordarter som utvinnes i Europa, samtidig er det en forventning om at etterspørselen kommer til å øke drastisk fremover. Som en konsekvens av elektrifiseringen av verdensdelen. Ifølge en EU-kommisjon forventes etterspørselen etter sjeldne jordarter å øke mer enn femdoblet innen 2030. I dag er Europa avhengig av import av disse mineralene, der Kina er den desidert dominante eksportøren.
Fortsatt en lang vei til gruven
Samtidig er veien til mulig utvinning av forekomsten lang, hvor første steg er en søknad om utvinningskonsesjon for Per Geijer-forekomsten for å kunne undersøke den nærmere i dybden og undersøke forholdene for gruvedrift. Planen er å kunne sende inn søknad om utvinningskonsesjon i 2023.
LKAB har allerede begynt å klargjøre en drift, flere kilometer lang, på cirka 700 meters dyp i den eksisterende Kiruna-gruven mot den nye forekomsten for å kunne undersøke den på dyp og detaljer.
«Vi investerer allerede mye for å komme videre, og vi forventer at det vil ta flere år å undersøke forekomsten og forutsetningene for lønnsomt og bærekraftig utvinning. Vi er ydmyke over utfordringene rundt arealbruk og påvirkninger som finnes for å utvikle dette til å bli en gruve og som må analyseres for å se hvordan vi kan unngå, minimere og kompensere for den. Først da kan vi gå videre med en søknad om miljøvurdering og søke om tillatelse, sier Jan Moström.
«Hvis vi ser på hvordan andre tillatelsesprosesser har fungert innenfor vår bransje, vil det gå minst 10-15 år før vi faktisk kan starte gruvedrift og levere råstoff til markedet. Og da snakker vi om Kiruna, hvor LKAB har vært utvinning av malm i mer enn 130 år. Her er EU-kommisjonens fokus på dette spørsmålet, for å sikre tilgang til kritiske materialer, og loven om kritiske råvarer kommisjonen nå jobber med, avgjørende Vi må endre tillatelsesprosessene for å sikre økt utvinning av denne typen råstoff i Europa Tilgang er i dag en avgjørende risikofaktor for både konkurranseevnen til europeisk industri og klimaomstillingen, sier Jan Moström.
For Europa og det grønne skifte er dette er stor seier og vil ha store ringvirkninger for mange sektorer.