Uansett hvor du leter, kommer du til å finne mikroplast, viser en nasjonal undersøkelse. Miljødirektoratet er bekymret.
‒ Det bekymrer oss at vi finner mikroplast overalt hvor vi undersøkte, til og med på steder så lite påvirket av menneskelig aktivitet som i lufta høyt over Ny-Ålesund på Svalbard, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.
Mikroplast spres over store områder og kan også havne i uberørt natur. Det ble påvist mikroplast i luft- og nedbørsprøver både på Birkenes i Sør-Norge og ved Zeppelinobservatoriet på Svalbard. Konsentrasjonen var fire ganger høyere i Sør-Norge enn på Svalbard.
Funnene framgår i den første rapporten som er utarbeidet etter at det nasjonale overvåkingsprogrammet for mikroplast ble etablert i 2021. Rapporten er utarbeidet av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Norsk institutt for luftforskning (NILU) på oppdrag fra Miljødirektoratet.
‒ Konsentrasjoner av mikroplast på hvert enkelt sted var nokså lav, men den store spredningen og de potensielle skadevirkningene for natur og mennesker gir grunn til å følge utviklingen nøye, sier Hambro.
Så langt har slitasje fra bildekk og spredning av gummigranulat fra kunstgressbaner vært de største kildene til mikroplast her i landet. Eksempler på andre kilder er nedbrytningsprodukter fra plastforsøpling og syntetiske stoffer fra klær.
‒ Det er store kunnskapshull knyttet til kilder, spredning og effekter på mennesker og dyr av mikroplasten, poengterer Hambro.
(©NTB)