Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener han burde blitt informert tidligere om risikoen ved løsningen som Bane Nor valgte for returstrøm på Follobanen.
Det er behov for en ekstern gransking av Follobanen. Det er Nygårds konklusjon etter tirsdagens hastemøte med toppene i Bane Nor, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn.
– Det som bekymrer meg, er at det framkom ny informasjon i møtet, sier Nygård til NTB.
– Det handler om at det har vært knyttet en viss usikkerhet når det gjelder den løsningen som er valgt knyttet til returstrøm og jording, utdyper han.
Bane Nor skal ha valgt en uvanlig løsning for strømanlegget. Flere konsulentmiljøer har påpekt risiko ved løsningen, noe departementet altså ikke ble informert om.
– Etter mitt skjønn ville det vært naturlig å komme til oss med dette på et tidligere tidspunkt, sier samferdelselsministeren.
Dette er blant de tingene han ønsker at eksterne granskere skal se nærmere på, sier han.
– Jeg mener det er riktig å få en ekstern gransking av dette for å få klarlagt årsaksforholdene og kunne lære av dette, sier samferdselsministeren.
– Har du den nødvendige tilliten til Bane Nor etter denne saken?
– Jeg har tillit til at de nå gjør alt de kan for å få Follobanen opp og gå igjen. Det er det vi har fullt fokus på nå.
Follobanen har kostet staten 36,8 milliarder kroner. Prestisjeprosjektet ble åpnet med brask og bram 11. desember, men måtte stenge igjen etter kun åtte dager på grunn av varmgang i et elektrisk anlegg.
Ifølge FriFagbevegelse
har det oppstått branner på tre ulike steder på Follobanen etter åpningen.
– Dette er ikke bra for omdømmet til norsk jernbane, slår Nygård fast.
I møtet fikk han imidlertid en plan fra Bane Nor om gjenåpning i løpet av januar.
– Jeg forventer at Bane Nor leverer på denne, sier Nygård.
Bane Nors administrerende direktør Gorm Frimannslund støtter en uavhengig granskning av problemene på Follobanen.
– Det er viktig å snu alle steiner. Det er sikkert mange læringspunkter, sier han til NTB.
Ifølge Frimannslund er det snakk om skjøter som har vært underdimensjonert og feildesignet, men som nå er i ferd med å byttes.
– Dette vil selvfølgelig ta noe tid, men vi regner med å ha dette utbedret i god tid før 1. februar, sier han til NTB.
I tillegg til skjøtene må man redimensjonere jordingsløsningen på Follobanen og gå tilbake til en mer klassisk måte å håndtere returstrøm på. Follobanen brukte først en unik måte å håndtere returstrøm på, ifølge direktøren.
Ifølge Bane Nor-direktøren ble de klar over problemene etter 23. desember.
– Vi har brukt romjula til å finne ut hva som har skjedd og hvilke alternativer vi har for å komme oss videre, sier han.
Når det gjelder usikkerheten om valg av løsning for returstrøm, sier Frimannslund at de på et tidligere tidspunkt ba Norconsult om en vurdering.
– De stilte noen spørsmål ved den valgte løsningen, som er ganske unik for det norske jernbanenettet, i sin rapport. Det er vel den statsråden refererer til.
– Så har vi gått gjennom de problemstillingene rapporten viste, og så har jo vi valgt på et tidspunkt å gå videre med dette. Så ansvaret er helt og fullt på Bane Nors side, sier Frimannslund.