Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
Hjem Nyheter

Investornytt – årets juleakevitter – 2022

Espen Smith av Espen Smith
16.12.2022
i Nyheter
Lesetid:5 mins read
Espen Smith: -Livet er ikke bare en lek, det er også en dans på roser

Espen Smith. Foto: Privat. Collage: Investornytt

Akevitt til julematen

Vinmonopolet melder om en dobling av omsetningen i desember måned, sammenlignet med snittet i årets elleve andre måneder. Og en stor del av denne omsetningen er akevitt.

Akevitten er en viktig del av vår historie og tradisjon. Akevitt er høytid og fest, og i tradisjonen tro til stede på bordet gjennom julehøytiden. Utvalget øker år for år, med stadig flere aktører i markedet, små og store destillerier som tilbyr norsk akevitt av god kvalitet.

Norsk akevitt er basert på potetsprit, som lages ved at poteter blir most, gjæret og deretter destillert. Råspriten blir så renset før den blandes med krydderdestillat og vann. Norsk akevitt skal baseres på sprit av norsk potet, holde minimum 37,5 prosent alkohol målt i volum, og krydres med karve, og eller dill. Videre skal den lagres på spanske sherry-eikefat i minimum seks måneder. Med andre ord en standard som skiller seg fra øvrig nordisk akevitt.

Vår akevitt skal nytes ved romtemperatur i romslige glass på stett, og ikke styrtes slik man i tidligere tider gjorde med ymse akevitter av dårlig kvalitet, akevitter som kom rett fra fryseren, full av fusel og fandenskap. Lavere serveringstemperatur maskerer aroma og smak, og dagens kvaliteter fortjener bedre. Forøvrig er det viktig å understreke at romtemperatur viser til tidligere tiders stuetemperatur, rundt 18 grader, og ikke temperaturen i dagens hus og hytte, hvor vi fyrer til sydlige sommertemperaturer.

Vår tids juleakevitter nytes best ved 16 til 19 grader. De bør skjenkes i beskjedne mengder i glasset, opp til det punktet hvor klokken smalner inn. Vellagret akevitt fortjener god plass mellom væsken og randen av glasset, dette for å holde på de ofte komplekse aromaene.

Akevitt er en naturlig ledsager til vårt nordiske julekjøkken, gjerne ledsaget av en egnet juleøl. Akevitten gir oss det lille ekstra i julens sosiale samvær, eller når man sitter med en god bok foran peisen en julekveld.

Visste du at:

På 1500-tallet eksperimenterte Anna av Danmark med utallige styrkedrikker. En av disse ble benevnt «Aqua Vitae» livets vann, og var basert på alkohol og urter og med ingredienser som ulvefett, ormeblod, bly fra kirkevinduer og «årgangsvann»; dugg som ble samlet gjennom Valborgsnatten, natt til første mai.

Valg av akevitt til julens mange spesialiteter

Rakefisk – her velger jeg meg en fatlagret akevitt, med dyp fruktig fylde, gjerne fra madeira- eller portvinsfat. Smaken av akevitten sødme skal stå godt til den salte og fermenterte smaken av fisk.

Lutefisk – personlig foretrekker jeg nøytrale lyse akevitter, som taffelakevitt med kort lagringstid på eldre eikefat. Ønsker du mer kraft og motstand, kan du velge en klassisk, lengre fatlagret variant, med god fatsødme, og karve i krydderbildet.

Juletallerken, ribbe med klassisk tilbehør – klassikeren fortjener klassisk fatlagret norsk akevitt, med dominerende aroma og smak av karve, fennikel, mot karamell og vått treverk, eikefat.

Urøkt pinnekjøtt – jeg velger meg en klassisk norsk akevitt med dempet sødme og innslag av karve, en renere lys akevitt, gjerne av typen taffel.

Røkt pinnekjøtt – røyk og salt trenger å harmoneres med fruktige akevitter, med god fylde og innslag av sitrus, pomerans, tørket frukt og julekrydder.

Riskrem, multekrem – her velger jeg meg vellagrede «gamle» akevitter, som beveger seg i retning av typen «avec». God fylde og smak av vanilje og karamell, mørk sjokolade og anis, lakris.

Julekaker, sju sorter – Igjen er det de vellagrede, fyldige og sødmefulle akevittene som egner seg. Med dempet karveinnslag, mot mer anis og lakris, karamell og vanilje.

Seks utvalgte fra årets utvalg

Meir Juleaquavit

Nesen er behagelig dempet og balansert, med innslag av karve og pomerans, mørke kryddertoner mot tørket plomme, tørket julefrukt. Anslaget har god fylde, med innslag av karve og klassiske julekrydder, mot nøtter og karamell, tørket frukt. Lett pepret. God lenge og fruktighet i avslutningen. # 93

 

70 cl – kr 499,90

Meir Juleaquavit passer utmerket til røkt pinnekjøtt, og andre røkte innslag i julemenyen

Arvesølvet Juleaquavit

Nesen er klassisk, dyp og kompleks, med innslag av karve og julekrydder, aprikos og tørket fiken. Anslaget er fyldig og balansert, med en rund sødme av fatlagring, nøtter og eik, mot tørket julefrukt. Tørr i avslutningen. # 90

 

70 cl – kr 509,90

Arvesølvet Juleakevitt går på bordet sammen med den klassisk juletallerken, lutefisk og pinnekjøtt.

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2022  

En balansert og rund nese, med fruktig innslag av tørket julefrukt og marmelade, mot karve og julekrydder i bunn. Fyldig og varmende i anslaget, nøtter og mandler, mandarin og julekrydder mot karve og anis. Edelt fatpreg i avslutningen. # 90 

 

70 cl – kr 499,90

Gilde Juleaquavit passer til julesnacks, sju sorter, nøttekurv og klementiner.

Simers Bohemens jul

Nesen er slank og elegant, med fruktige sitrustoner mot karve og tørket julefrukt. Anslaget har rene karvetoner, med innslag av pomerans, mot pepperkaker, kanel, karamell og vanilje i bunn. God lengde avslutter det hele. # 89

 

50 cl – kr 349,90

Simers Bohemens jul passer til det meste av julens kjøtt og fisk. En ”allround” juleakevitt.

Gammel Opland Juleaquavit

Dufter av karve, epler, kardemomme, kanel og pomerans. Anslaget er komplekst med en fyldig kropp av tørket julefrukt, kanel, julekrydder og pomerans. Karve og nellikspiker, mot noe nøtter og vanilje i bunn. Lang, dyp ettersmak. # 91

 

70 cl – kr 499,90

Gammel Opland Juleaquavit passer som en avec, til julens sjokolade og dessert.

Nissedram

Nesen er preget av julekrydder, kardemomme og kanel, mot karve og pomerans. En anelse julefrukt i bunn. Anslaget er fyldig, med referanser til sherry- og portvinsfat, plumpudding mot god alkoholvarme som sitter lenge. Tørr og intensavslutning. # 90

 

50 cl – Kr 384,90

Nissedram passer til det meste i julen, også som peiskos og hjemme alene fest.

Relatert Innlegg

DNB faller kraftig på børs etter milliardresultat
Nyheter

DNB-bruker hacket på X

11.07.2025
Massive kapitaltilførsler til både Bitcoin- og Ethereum‑ETF‑er
Krypto

Massive kapitaltilførsler til både Bitcoin- og Ethereum‑ETF‑er

11.07.2025
Brenner du for eiendom og innhold? Eiendomshjørnet søker Community Manager
Nyheter

Brenner du for eiendom og innhold? Eiendomshjørnet søker Community Manager

11.07.2025
Neste innlegg
Mediekonsern tilbyr sluttpakke til alle over 62 år

Mediekonsern tilbyr sluttpakke til alle over 62 år

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022 - Drift og vedlikehold av Seal Media AS

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Investornytt
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Se preferanser
{title} {title} {title}
  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?