Hellas er blant landene som krever at EU-kommisjonen skjerper pristaket på gass før torsdagens energikrisemøte i Brussel.
– Et pristak på 275 euro er ikke egentlig et pristak, slo den greske energiministeren Kostas Skrekas fast på vei inn til det ekstraordinære energiministermøtet tidlig torsdag morgen.
Hellas er ett av mange EU-land som i lang tid har krevd et pristak på gass for å dempe den voldsomme prisveksten på gass i Europa. Det er stormakten Tyskland svært skeptisk til.
Tidligere denne uken prøvde kommisjonen å komme kritikken i møte ved å legge fram et forslag til et pristak på deler av gasshandelen på 275 euro per megawattime.
Det vil ikke ha noen effekt, konkluderer Kostas.
– Vi trenger et pristak som er mer realistisk. Selv i perioden der gassprisene var skyhøye, ville ikke dette pristaket blitt utløst, sier Skrekas.
Heller ikke Malta er fornøyd.
– Dette er definitivt ikke det vi har bedt om. Forslaget som er lagt på bordet tjener ikke formålet, sier Maltas energiminister Miriam Dalli.
Forslaget som er lagt på bordet tjener definitiv ikke formålet.
Han vil ikke svare på om Hellas kommer til å blokkere kommisjonens forslag i dagens krisemøte, men sier at han forventer at pristaket senkes til 150–200 euro.
– Vi kjøper den dyreste gassen i verden, og det er det ingen grunn til. Vi må reagere så fort som mulig. Vi kan ikke fortsette å miste tid, sier Skrekas.
– Jeg forventer at dagens debatt blir ganske så opphetet, sa Tsjekkias næringsminister Jozef Sikela på vei inn til møtet.
– Jeg har sett de følelsesmessige reaksjonene dette forslaget har vekket i mediene, la han til.
Foruten kommisjonens pristak-modell, skal energiministrene også prøve å bli enige om en rekke andre energitiltak på torsdagens møte. Både felles innkjøp av gass og raskere saksbehandling for fornybare energiprosjekter står på agendaen.
Men den sterke uenigheten om pristak kan sette en stopper for felles konklusjoner også her.
(©NTB)