Det er ingen hemmelighet at selskapsanalytikere fra store meglerhus har en enorm innflytelse på aksjekursen til selskap de dekker. Når en positiv analyse med oppjusterte estimater blir publisert vil dette kunne slå positivt ut på aksjekursen og motsatt retning dersom det kommer en nedjustering av estimatene
Både som markedsobservatør og investor går man ut i fra at aktører med den type markedsinnflytelse handler med god forretningsetikk og unngår situasjoner hvor interessekonflikten blir satt spørsmål til. Dessverre handler ikke alltid disse store aktørene innenfor de moralske retningslinjene vi andre kanskje håper de gjør, og det skjer oftere enn vi aner. Investornytt tok kontakt med Nordnet Norge sjefen, Anders Skar for å høre hva han tenker om interessekonflikt mellom avdelingene i et meglerhus.

Alle meglerhus er underlagt regler for god forretningsskikk og må håndtere eventuelle interessekonflikter. At et meglerhus gir ut en negativ analyse samtidig som de hamstrer aksjen kan høres suspekt ut, men det kan også finnes gode og legitime grunner for dette. Jeg har tillit til at Oslo Børs markedsovervåkning og tilsynsmyndigheter følger opp eventuelle kritikkverdige saker.
Anders Skar, Country manager Nordnet Norge
Nedgradering av selskap
Tirsdag 11 oktober 07:00. En analytiker fra et stort meglerhus publiserte en negativ analyse av et kraftselskap på Oslo børs. Hovedlinjene i analysen, var at businessmodellen var utsatt som følge av grunnrenteskatt, noe som kan fremstå som en svært negativ og spekulativ vinkling. Analytikeren halverer kursmålet, til 12 kroner. Meglerhuset sendte ut analysen to timer før børsåpningen og i analysen så er aksjen nedgradert fra Hold til Selg.
Oslo Børs åpner for handel
Tirsdag 11 oktober, 09:00. Oslo børs åpner for handelsdagen, og kraftselskapet dundrer rett ned på et kraftig salgsvolum i aksjen. På 20 dramatiske minutter med handel er aksjen ned over tosifret prosent. OSEBX er i samme periode ned drøye 1,20 prosent og konkurrerende selskap har ikke hatt bevegelser som er i nærheten i åpningsminuttene. På gjerdet sitter et stort fond og venter på en kjøpsmulighet, fondet kommer fra samme selskap som publiserte analysen.
Prisbelønt fond hamstrer aksjer
I det aksjen har falt tosifret, stuper et stort, prisbelønt fond inn og plukker aksjer fra kraftselskapet til kraftig redusert pris. Fondet handler motsatt vei av analysen, men investorer som Investornytt har vært i kontakt med stiller seg spørrende til handelen. Har fondet ventet på dette som en kjøpsmulighet, eller er dette tilfeldig?
Småsparere går på stop loss
Småsparere som dagene før analysen, har sett muligheten til å kjøpe aksjen i en positiv og fundamental sterk trend, treffer stopp loss nivået og aksjen fortsetter fallet fra 17,18 til 15,20 tirsdag 11. oktober.
Meglerhuset forsvarer seg mot anklagene
Vi har helt uavhengig aksjeanalyse hvor det er kun den enkelte analytiker som bestemmer kursmål, anbefaling og estimater, herunder også når de velger å gjøre endringer. Det er mange kunder i og utenfor Norge som bruker oss som megler. Vi har også kunder som handler direkte via selvbetjeningsløsninger på nett og via direkte aksess plattformer for institusjonelle kunder. Det de alle har til felles er at kundene selv som bestemmer hva de ønsker å kjøpe og selge av aksjer gjennom oss som mellommann. Vi har svært begrenset med egenhandel.
Meglerhusets kommunikasjonsdirektør
Investornytt presser for å få et klarere, og mer konkret svar
-Hvordan stiller dere til negative analyser av mindre selskap når analytikerne deres har så stor innflytelse på kursen, og like etter står et av deres fond som største kjøper etter at aksjen har falt tosifret prosent?
-Er det vanntette skott mellom analytiker og fondsavdeling?
-Hvordan jobber dere for å sørge for at de interne/eksterne retningslinjene/lovene blir ivaretatt av de ansatte?
Kommunikasjonsdirektøren feier forespørselen under teppet og henviser til svaret ovenfor:
– Svaret mitt adresserer spørsmålene dine. Henviser til disse her, svarte kommunikasjonsdirektøren.
Ikke fornøyd med svaret
Investornytt er fremdeles ikke fornøyd med svaret. I den forbindelse ønsket vi å kontakte forvalter av fondet og analytikeren som publiserte analysen for å nøste opp i noen løse tråder og samtidig få klarhet i hvordan dynamikken er mellom avdelingene i selskapet. Da vi høflig spør kommunikasjonsdirektøren om vi kan få kontaktinformasjonen til forvalter hører vi ingenting tilbake og der stopper kommunikasjonen med kommunikasjonsdirektøren.
Samme unnvikende svaret
Vi kontakter meglerhusets analytiker, og håper på litt oppklaring fra denne fronten:
-Er det litt suspekt at et av deres fond står som største kjøper like etter en nedgradering fra analytiker fra samme selskap (da en slik analyse klart ville ha innvirkning på kursen)?
-Det er kanskje ikke ulovlig, men er det i beste fall uetisk?
-Hva tenker du signaleffekten blir når et fond laster opp en aksje som nettopp har blitt nedgradert av analytiker fra samme selskap?
-Hvilke retningslinjer jobber dere etter imellom analytiker og fondsavdelingen for å unngå spørsmål om interessekonflikt?
-Dette er to separate juridiske og fysisk adskilte enheter som ikke har noe med hverandre å gjøre, Var det unnvikende svaret Investornytt ble servert av aksjeanalytikeren. Da vi presse videre på for mer utdypende svar, var det som om å bli møtt av kommunikasjonens Floyd Mayweather. Ved hjelp av len, blokk og rull unngikk analytikeren spørsmålene på samme måte som kommunikasjonsdirektøren.
Finanstilsynet har blitt kontaktet for kommentar, men har ikke besvart Investornytts spørsmål.
