Partier på både høyre- og venstresiden mener det er på høy tid å få kontroll med lederlønningene i statlige selskaper.
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil at lederlønningene heretter ikke skal øke mer enn snittlønna i selskapene – i kroner og øre, og han vil også kutte i bonusene til topplederne.
Det går fram av stortingsmeldingen om statlig eierskap som Vestre la fram fredag.
Både Frp, SV og Rødt mener dette er et riktig grep.
– Dette virker veldig fornuftig av næringsministeren. Det er behov for å få lederlønningene under kontroll og sette makt bak kravene. Dette er en marsjordre til styrene, og vi forventer at Vestre tar kraftfulle grep hvis dette ikke blir fulgt opp, sier Frps næringspolitiske talsperson Sivert Bjørnstad.
– Det er bra med et oppgjør med lederlønnsgaloppen i selskaper med statlig eierskap. Så må vi se nærmere på om vi synes Vestre skrur hardt nok til, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.
Også næringspolitisk talsperson i Rødt, Geir Jørgensen, mener regjeringen kunne gått lenger.
–
Endelig har vi en regjering som vil bremse den elleville bonus- og lønnsutviklingen blant ledere i statlige selskaper. Så mener Rødt at med lønninger på titalls millioner er det ikke bare behov for å bremse, men senke lederlønningene. Her skulle vi ønske regjeringa gikk enda lenger, sier han.
Høyres næringspolitiske talsperson Linda Hofstad Helleland avviser på sin side at Solberg-regjeringen åpnet for noen lønnsgalopp.
– Under forrige regjering økte lederlønningene i de statseide selskapene klart svakere enn frontfaget. Vi er fortsatt for moderasjon og forventer at styrene følger det opp, sier hun.
Men lønna er samtidig viktig for at staten skal kunne tiltrekke seg og beholde dyktige ledere i konkurranse med internasjonale selskaper, påpeker hun.
Frp er samtidig kritisk til signalene om at staten skal eie mer framover.
– Det er regjeringen som er dogmatisk i spørsmålet om hvor mye staten skal eie, ikke høyresiden. Nå sier regjeringen at det er et mål i seg selv at staten skal eie mer, ikke hvorfor staten skal eie. Jeg frykter at det blir mye gambling med skattebetalernes penger i årene som kommer, sier Bjørnstad.
SV savner på sin side en mer helhetlig mekanisme for statlige investeringer.
– Nemlig en grønn investeringsbank, slik SV har foreslått en rekke ganger tidligere, som vil sikre at den norske stat får riktig tempo i de nødvendige investeringene for bærekraftig industri og næring, mener Fylkesnes.
(©NTB)