Norge tjener seg søkkrik på gass, men ligger ikke an til å nå Natos mål om å bruke to prosent av BNP på forsvar. – Vi bidrar vesentlig, sier forsvarsministeren.
Nato-sjef Jens Stoltenberg oppfordret alle allierte til å strekke seg etter toprosentmålet da han ankom forsvarsministermøtet i Brussel onsdag morgen.
Pengemålet går ut på at Nato-landene skal bruke minst 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2024.
Norge er blant landene som henger etter. I statsbudsjettet for 2023 ligger Norge på rundt 1,5 prosent, skriver VG. Samtidig håver Norge inn på gasseksport til Europa.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) mener likevel han har med seg gode nyheter til Nato-kollegene.
– Det er et godt budskap å komme med til Nato-møtet at vi styrker forsvarsbudsjettet vårt kraftig, sier Gram.
Han forklarer avviket med svingningene i økonomien og viser til at Norge nådde toprosentmålet i nedgangsåret 2020.
Da tikket den norske BNP-andelen inn på 2,01 prosent. Dermed ble toprosenten nådd for første gang siden budsjettmålet ble vedtatt i 2014.
– Det kunne ikke den gangen bety at vi skulle slutte å styrke forsvarsbudsjettet. Det viktigste nå er at vi trapper opp og styrker vår forsvarsevne og beredskap, sier Gram.
Forsvarsministeren sier at Norge «bidrar vesentlig» til Natos behov.
– Ikke minst gjennom aktiviteten i nord, med tilstedeværelse, overvåking og situasjonsforståelse. Det er et veldig viktig bidrag til Nato-samarbeidet.
Ifølge Gram er det ikke kommet noen negative reaksjoner på at Norge, som tjener stort på gasseksport til Europa, ligger bak Natos budsjettmål.
– Jeg har ikke registrert noen spesielle reaksjoner rundt akkurat de diskusjonene, sier han til NTB.
Toprosentmålet er ingen streng forpliktelse. Det Nato formelt har vedtatt, er at de allierte skal stoppe budsjettkuttene og begynne å bevege seg i retning av 2 prosent.
Dette ble vedtatt på Nato-toppmøtet i Wales i 2014. Den gang lå Norge på 1,55 prosent.
Forsvarsbudsjettet økte deretter hvert år fram til 2020, før det reelt sett falt noe tilbake igjen i 2021.
(©NTB)