Restaurantene Hot Shop, Schlägergården, Lysverket og Hyde fikk alle én stjerne under Michelin-guidens utdeling for Norden mandag. Maaemo beholdt sine tre.
Dermed ble det tre nye stjerner til Oslo og én ny til Bergen.
– Det har vært et par harde år. Vi kan ikke ta det for gitt. Det er et ekstra fint år å få tildelt en stjerne, sa kjøkkensjef Christopher Haatuft fra bergensrestauranten Lysverket.
Til sammen fikk elleve nye restauranter i de nordiske landene én stjerne. Finland og Danmark fikk i tillegg hver sin nye tildeling med to stjerner: Palace og Frederikshøj.
Hele matbransjen var klare for en festaften i Stavanger konserthus, der stjernene ble delt ut til restauranter i de nordiske landene. Men ingen nye restauranter nådde opp til nivået for å få tildelt tre stjerner.
Danske Noma og norske Maaemo beholdt sine tre stjerner, mens danske Geranium og svenske Frantzén tok tilbake sine tre. Maaemo-kjøkkensjef Espen Holmboe Bang ga uttrykk for at de ikke kan hvile på laurbærene.
– Vi må forsøke å vinne dem tilbake, hvert år. Det er et vitnesbyrd over hva vi gjør hver dag, sa han til den fullsatte salen i Stavanger konserthus.
Norge utmerket seg også med tildeling av prisen Young Chef-award, som gikk til Jimmy Øien fra Rest. Restauranten Credo i Trondheim, under ledelse av Heidi Bjerkan, mottok prisen Welcome and service award.
Michelin-guiden delte også ut fem grønne stjerner, som går til restauranter som fremheves for bærekraftig drift. Norske Jossa mat og drikke var blant de fem.
(©NTB)